Zwangerschap en de huid

Aangezien mijn schoonzusje hoogzwanger is, .. en ik dus bijna meter ben… vond ik dit toch wel een interessant item !

Kennen jullie dat sprookje van die zwangere vrouw met een never-looked-better, gezonde, stralende en egale huid? Er zijn er met een ander verhaal; nl de aanstaande moeder met een vlekkerige, onrustige en overgevoelige huid.(gelukkig is dit bij mijn schoonzusje niet het geval.. maar anders sta ik dus paraat ! ūüôā )

Tot grote frustratie van velen duurt het ook na de geboorte van de kindjes nog maanden voordat je weer in de spiegel naar een stralend velletje kan kijken. Zwangerschap doet niet alleen heel veel met je lichaam maar ook met je huid. Dat komt door die enorme hormoonschommelingen. Mensen met huidproblemen krijgen soms tijdens de zwangerschap een prachtige huid, maar heel veel mensen krijgen juist ook een onrustige huid en ineens weer last van puistjes.

Hoe je huid verandert

Een pregnancy glow
Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je huid toe. Bij sommige vrouwen resulteert dit in een prachtige blos, bij andere met minder gunstig gezinde bloedvaten in rode vlekken. Tot overmaat van ramp ontstaan er bij die vrouwen vaak kleine rode sterretjes in het gezicht (spider neavi) en soms zelfs couperose . Die zichtbare bloedvaten zijn ook na de zwangerschap hardnekkig, maar je kunt ze dan wel met behulp van laserlicht laten weghalen.

Meer pigment
Onder invloed van hormonen (oestrogeen en progesteron) gaan pigmentcellen extra pigment produceren. Hierdoor zullen bestaande pigmentvlekken¬†en sproeten wat donkerder worden. Na de zwangerschap zal dit weer wegtrekken. Doordat sommige cellen meer pigment produceren dan andere kunnen er ook nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Je ziet ze vooral op het voorhoofd, op de wangen, onder de ogen en rondom de mond (sommige vrouwen krijgen een snorretje). Dit wordt ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Mensen die de pil slikken (de Diane-35 is berucht) zijn er misschien al mee bekend. Vrijwel het enige wat je kunt doen om deze ellende te voorkomen is je huid extreem goed tegen de zon beschermen. Als je niet zwanger bent kun je tegen de vlekken een cr√®me met hydroquinone ¬†gebruiken, maar die moet je nu laten staan. Van de cosmetische ingredi√ęnten niacinamide, vitamine C en zoethoutwortel is ook bekend dat ze oppervlakkig pigment wat kunnen oplichten, deze stoffen zijn wel veilig tijdens de zwangerschap te gebruiken. Helaas bevatten heel veel cr√®mes te lage concentraties om werkzaam te kunnen zijn dus check goed de ingredi√ęntenlijst voordat je wat koopt. Deze stoffen moeten in het eerste deel van ingredi√ęntenlijst vermeld staan.

Gelukkig kunnen we hier na de bevalling en borstvoeding iets aan doen. 

Puistjes
Hoewel de lucky few door een verhoogde talgproductie een mooie glans op de huid krijgt, ontstaan er bij minder gelukkigen verstopte pori√ęn en puistjes. Was je net zo blij dat je van je puberteitsacne af was, krijg je er weer zwangerschapsacne voor terug. Hoewel je als je zwanger bent niet alles kunt gebruiken kun je toch best veel doen om de schade te beperken. Gebruik in ieder geval milde producten. Een huid met acne is per definitie een gevoelige huid en deze wil je zo min mogelijk beschadigen. Ga ook niet scrubben, daar ontstaan geheid problemen door. Er zijn een aantal ‘smeerseltjes’ die acne kunnen verminderen. Van vitamine C¬†zoethoutwortel en niacinamide¬†is bekend dat ze werken tegen acne en ze zijn bovendien veilig tijdens de zwangerschap. Ook exfoli√ęrende producten met een lagere concentratie glycolzuur¬†(onder de 10%) of salicylzuur¬†(onder de 2%) of een bacteriedodende cr√®me met 2.5% benzoylperoxide helpen vaak. Gebruik tijdens je zwangerschap (en borstvoeding) in ieder geval geen vitamine A zuur! Als je erg veel last hebt kan je huisarts je antibioticacr√®mes zoals erythromycin, clindamycin, azelaic acid en metrodinazole voorschrijven. Azelaic acid heeft ook als bijkomend voordeel dat het pigmentproblemen verbetert. Wanneer je acne niet vermindert met de bovenstaande cr√®mes is orale medicatie een mogelijkheid. Dit is zeker niet de eerste keuze als behandelmethode voor zwangere vrouwen maar er zijn wel drie antibiotica’s die veilig zijn bevonden om tijdens de zwangerschap te gebruiken. Dit zijn namelijk azithromycin, cephalexin en erythromycin.

Jeuk
Veel zwangere vrouwen krijgen last van jeuk. Dit komt deels doordat de huid oprekt en soms wat droog is, maar ook doordat de lever wat meer moeite heeft galzuren af te voeren. Deze galzuren die vervolgens in je bloed terecht komen kunnen zenuwuiteinden prikkelen. Door de huid van je lichaam goed te hydrateren en soepel te houden kan je de jeuk een beetje binnen de perken houden. Hiervoor kan je een neutrale bodylotion (ongeparfumeerd) of zuivere jojobaolie gebruiken. Houdt de jeuk aan en is het moeilijk te verdragen neem dan contact op met je arts. Hij kan controleren of je geen last hebt van zwangerschapsscholestase.

Striae
Een ander probleem tijdens de zwangerschap zijn striae, van die zwangerschapstrepen. Hoe jonger je bent tijdens je zwangerschap, hoe groter het risico hierop. Je kunt door je huid goed soepel te houden met een hydraterende crème de kans op striae iets verkleinen. Als je ze eenmaal hebt kun je er helaas niets zoveel meer aan doen.

Zonbescherming
Tot slot nog even een woord over zonbescherming. Gezien de kans op vervelende en hardnekkige huidvlekken tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk dat je je huid beschermt tegen de zon. Dit kan met hoedjes, zonnebrillen, kleding en zonnebrandcrème. Vermijd zeker tijdens de zwangerschap zonnebrandproducten in sprayvorm en laat producten met oxybenzone (benzophenon 3) in het schap staan! Producten met Tinosorb of zink/titaniumdioxide zijn nu het veiligst… Let er verder op dat je genoeg vitamine D binnen krijgt. Neem een vitaminesupplement om zeker te zijn dat je geen tekort oploopt (overigens ook te adviseren als je niet zwanger bent). Een te laag vitamine D gehalte geeft namelijk een groter risico op vervelende zwangerschapscomplicaties zoals een laag geboortegewicht van je baby, pre- eclampsie of suikerziekte.

Groetjes, Karoline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s