Candida? Kan watte???

Candida? Blijf zelf de baas in je darmen!

Candida-goed-of-slecht
Een tijdje geleden moest ik een anti-biotica kuur volgen…. Daar was ik niet blij mee. Een anti-biotica kuur pakt al het “leven” aan, het woord zegt het ook: anti-bio betekent anti-leven. Naast die ene slechte bacterie in mijn keel, doodt het ook alle goede  bacteriën, niet alleen in mijn keel maar ook in mijn darmen. Ik ben dus vorige week al begonnen met eenprobiotica kuur die de goede bacteriën moet ondersteunen en het “leven”  in mijn darmen terug moet brengen. Anders kan ik wachten op gezondheidsproblemen. Mijn darmen zijn het hart van mijn gezondheid en dat weet ik. 

Je darmen zijn het hart van je gezondheid

Als je darmen niet gezond zijn is het onmogelijk om zelf gezond te zijn.  Het is als de aarde waarin een plant staat: als de aarde niet gezond en voedend is, dan krijg je nooit een gezonde plant. Een avocadostruik in klapzand levert geen avocado’s op en een cactus in vochtige vijvergrond gaat ook dood. Je darmen zijn de aarde waar je lichaam haar voeding uit moet halen. Ongezonde darmen betekent dat je geen voeding opneemt. In je darmen zitten ook 70% van je immuuncellen. Zijn je darmen ziek? Dat betekent dat je immuuncellen ziek zijn en jijzelf dus binnenkort waarschijnlijk ook. In je darmen wordt daarbij ook nog eens 90% van de stof serotonine geproduceerd. Dit is de stof die je een goed gevoel geeft en die klachten van depressie verlichten. Heb je last van depressieve klachten of stemmingswisselingen? Zorg dan vooral ook goed voor je darmen is mijn advies.

Candida Albicans: een gist die kan gaan woekeren

Candida is een gist dat bij mensen van nature op de slijmvliezen voorkomt zoals in je mond, vagina en darmen. Er zijn meerdere soorten maar Candida Albicans komt het meeste voor. Normaal gesproken leven ze in goede harmonie met je bacteriën. Als je lichaam echter uit balans raakt, en daarmee de verhouding goede en slechte bacteriën verslechtert, kan Candida gaan woekeren en een schimmelinfectie veroorzaken. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen omdat vaginale infecties veroorzaakt door Candida Albicans het meest voorkomt. Naast een infectie in de vagina kan Candida ook gaan woekeren in je mond of keel (dit staat bekent als spruw) en op je huid. Het meest voorkomend en meest gevaarlijke is echter Candida in je darmen. Deze woekering kan jaren stiekem doorgaan en heeft verstrekkende gevolgen voor je gezondheid.

Veel voorkomende oorzaken van een Candida infectie

Over het algemeen geldt dat een verzwakt immuunsysteem Candida de kans kan geven om te gaan woekeren. Dit kan ontstaan door een anti-biotica kuur maar natuurlijk ook door chemokuren of andere behandelingen en/of medicijnen die je krijgt omdat je al ziek bent. Anti-conceptiepillen en corticosteroïden staan erom bekend dat ze schimmelgroei kunnen bevorderen. Ziek-zijn betekent natuurlijk sowieso al dat je immuunsysteem is verzwakt, let dan dus extra goed op je darmen en zorg er goed voor.

Een verandering in je hormoonbalans, waar veel vrouwen 40+ mee te maken krijgen, kan ook een Candida aanzetten tot woekering als de balans teveel wordt verstoord. Ook als je zuur-basebalans uit evenwicht is, kan Candida zijn kans grijpen. Waarschijnlijk weet je wel dat gist suikers nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Onthoud dus dat overmatig gebruik van suikers en geraffineerde koolhydraten Candida extra voeding geven. Over het algemeen geldt natuurlijk dat een slecht voedingspatroon en chronische stress je immuunsysteem verzwakt met alle gevolgen van dien.

Candida en een lekkende darm

Wanneer er teveel Candida zit in je darmen dan heeft dit invloed op de beschermende slijmlaag die zich in je darmen bevindt. Candida dringt als het ware deze beschermende slijmlaag binnen en kan zorgen voor een ontsteking van het darmslijmvlies. Het kan er echter ook voor zorgen dat de eiwitten die ervoor zorgen dat de slijmvliescellen bij elkaar blijven zitten, worden afgebroken. Er vindt dan dus een beschadiging van het darmslijmvlies plaats. Hierdoor ontstaan er kleine gaatjes in je darmen. Dit wordt ook wel een verhoogde darmdoorlaatbaarheid of een lekkende darm genoemd. De gevolgen van een lekkende darm zijn verstrekkend en kunnen overal in je lichaam ziektesymptomen veroorzaken. Dit komt omdat niet alleen de Candida zelf maar ook andere afvalstoffen die normaal gesproken op weg zijn naar de “uitgang” nu door deze kleine gaatjes in het bloed kunnen belanden. Vanuit het bloed kunnen ze overal in het lichaam terecht komen waar ze niet thuishoren. Dit kan de mogelijke oorzaak zijn van langdurige vermoeidheidsklachten en chronische gezondheidsproblemen. Ook je huid (eczeem, psoriasis) kan hier het slachtoffer van worden en kan het signaal zijn om eens naar je darmen te kijken.

Hoe herken je een Candida-infectie?

Zoals gezegd kan normale Candida voorkomen in een gezonde darmflora en kunnen de symptomen van teveel aan Candida heel divers zijn, afhankelijk van waar jouw “zwakke plekken” zich bevinden in je lichaam. Dat maakt herkenning zo lastig. Over het algemeen is er sprake van problemen met huid/ en of slijmvliezen (vaginale infecties), verlies van spierkracht, behoefte aan zoetigheid, allergieën, buikklachten en langdurige vermoeidheid. Vooral de combinatie van deze laatste twee wijzen vaak op een  Candida-infectie.

Voel je je al lange tijd niet vitaal dan adviseer ik je om eens een (schriftelijke) Candida test te doen. Een goede gratis test vind je hier.  Scoor je hoog en wil je het zeker weten dan kan je een levend-bloed analyse laten doen of ontlastingsonderzoek bij een darmspecialist. Het is belangrijk om zeker te weten of je Candida hebt of niet. Het is soms lastig via je huisarts een test te krijgen voor Candida, sommigen erkennen het niet als ziektebeeld. Jij bent verantwoordelijk voor jouw lichaam: zoek dus een alternatief.

Eerste hulp bij Candida: het Candida-dieet

Van oudsher betekent het (tijdelijk) veranderen van je voeding al een verbetering van de schimmelinfectie. De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen zijn:

  1. Vermijd alle toegevoegde soorten suikers (ook honing, fructose, melksuikers, siropen ed)
  2. Verhoog de consumptie van vezels (lijnzaad en chiazaad zijn o.a. goede vezels)
  3. Vermijd gisten, schimmels en gefermenteerde producten (lees etiketten na op gist, vermijd champignons, quornproducten, schimmelkazen ed)
  4. Vermijd (tijdelijk) voeding dat vaak allergieën of darmirritaties oproept (tarwe, zuivel)
  5. Gebruik supplementen om je gezondheid te ondersteunen (bv een orthomoleculaire multivitamine, anti-oxidanten, essentiele vetten)
  6. Gebruik supplementen om je darmflora te ondersteunen (neem een goede Pro-biotica)
  7. Gebruik supplementen specifiek tegen Candida (bv caprylzuur, overleg hiervoor met je therapeut of arts)

Pak altijd de oorzaak aan

Je moet naar mijn mening altijd  op zoek naar de oorzaak van je symptomen. Alleen je voeding aanpassen zal zeker helpen maar als je vervolgens teveel stress op je bordje blijft laden, slecht blijft slapen of op een andere manier je immuunsysteem blijft belasten bv door allerlei negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf, dan is het dweilen met de kraan open. Het helpt, maar niet voldoende. Ga op zoek naar de kraan en draai hem dicht. Langzaam maar zeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s