De spijsverteringsstoornis is de moeder van iedere ziekte” (L. Kuhne)
Bovengenoemde uitspraak wijst op het belang van een goede spijsvertering. Je kunt hartstikke gezond eten, maar wanneer je spijsvertering niet goed functioneert, zal gezonde voeding toch niet het gewenste resultaat opleveren. Een zwakke spijsvertering maakt dat het voedsel niet goed wordt verteerd en niet goed wordt opgenomen. Door een slechte vertering worden er zelfs stoffen gevormd in de darmen, die schadelijk kunnen zijn.
Een voorbeeld:
Indien je spijsverteringsorganen niet in staat zijn koolhydraten goed te ontleden en te verteren ontstaat gisting. Er wordt onder andere koolstofdioxide en alcohol gevormd. Dat merk je aan:
– een bolle, opgezette buik (gasvorming)
– winderigheid (geen of weinig geur)
– zuurruikende ontlasting
– de ontlasting drijft in water in plaats van dat die zinkt
De alcohol die door de slechte vertering van koolhydraten gevormd is, wordt via de darm opgenomen in het bloed. Dit bloed gaat als eerste naar de lever die de alcohol moet ontgiften. Als het gistingsproces een langere periode aanhoudt, kan de lever hierdoor overbelast raken.
De spijsvertering vindt plaats in het maagdarmkanaal. Het maagdarmkanaal begint bij de mond, vervolgens de slokdarm, vervolgens de maag, de dunne darm en de dikke darm.
Het maagdarmkanaal is de plaats waar het voedsel eerst verteerd moet worden om vervolgens opgenomen te kunnen worden. Verteren betekent het geschikt maken van het voedsel voor opname in het lichaam.
De darm kan alleen maar bepaalde voedingsstoffen opnemen die door de inwerking van onze spijsverteringssappen op het voedsel dat we gegeten hebben, gevormd worden. De spijsverteringssappen bevatten enzymen die het voedsel dat we eten ontleden.
Goed kauwen helpt de spijsvertering.
In het speeksel zijn bepaalde enzymen aanwezig die nodig zijn voor de ontleding van koolhydraten.
Een goede maagdarmmotoriek (bepaalde bewegingen) is ook essentieel voor de vertering. De darmflora speelt ook een grote rol in het verteringsproces.
We leven dus niet van de dingen die we eten, maar van dat deel ervan dat door ons spijsverteringsstelsel in verteerbare stoffen is omgezet.
In het voorgaande heb ik al een paar keer geschreven dat je aan je ontlasting kunt zien of je spijsvertering wel of niet goed verloopt.
Wat is de meest optimale ontlasting?
– Dagelijks op een zelfde tijdstip 1 of 2 maal.
– Reukloos.
– Het moet een goed gevormde worst zijn (Type 4 – Bristol Stool Chart!)
– Mag niet aan de WC-pot kleven
– We mogen geen onverteerde resten zien.
– De ontlasting mag niet drijven in de pot want dat duidt op te veel gasvorming.
– Het produceren van de ontlasting moet gemakkelijk verlopen en mag geen pijn doen.
– Krampen, slijm en overmatige gasvorming horen niet bij een goed verteringsproces.
– De duur van het spijsverteringsproces is individueel, maar als maximum geldt ongeveer 18 uur. Door een rijkelijke hoeveelheid spinazie te eten kun je meten hoelang jouw spijsverteringsproces duurt – namelijk de tijd die verstrijkt tussen het eten van spinazie en de groene ontlasting die daarop volgt.
Bronnen:
Lint, H. de. De natuurlijke gezondheidswijzer. Praktische voedingsadviezen om gezond te blijven. Uit. De Kern, Baarn, 2001.