Zuur-basebalans: oplossing voor jouw (vrouwen) kwaaltjes?

Zuur base balansIk las dit artikel en moest het toch even delen… zeker nadat ik juist een artikel had gepost over zuur- base balans… Dus bij deze … wil ik dit interessant artikel zeker delen.

Een verstoorde zuur-basebalans kan leiden tot een lijst van (“vrouwelijke”) gezondheidsklachten waaronder artrose, botontkalking, vermoeidheid, overgewicht, aandoeningen aan lucht-en urinewegen en zelfs depressie. Naarmate je ouder wordt, wordt dit evenwicht in je lichaam belangrijker. Tot je 40ste zorgt je lichaam voor jou, na je 40ste moet jij voor je lichaam zorgen! Het stond mijn lijstje om hier een blog over te schrijven want ik vind dat dit onderwerp te weinig aandacht krijgt.

Wat is de zuur base balans?

In de natuur draait alles om evenwicht. Er zijn altijd twee tegenpolen die met elkaar naar een balans streven. Dit geeft spanning maar dus ook leven, zoiets als de plus en minpool bij elektriciteit. Yin en Yang. Als een lichaam in balans is, is het gezond en vitaal. Ons lichaam streeft altijd naar balans en werkt voortdurend aan evenwicht. Ons lichaam bestaat uit veel verschillende stofjes, al deze stofjes bevatten water. Ons lichaam bestaat voor zo’n 60% – 70% uit water. Water is een neutrale stof waarbij er een balans is tussen twee elementen: waterstof (zuur) en zuurstof (basisch). Andere waterige stoffen zijn ofwel zuurder ofwel basischer dan water. Dit kun je meten aan de hand van de pH waarde.

Wat is de pH waarde?

pH is afgeleid van het Latijnse “potentia hydrogenii” en betekent letterlijk: “werkzaamheid van waterstof”. De pH waarde is een maat voor de zuurgraad van een waterige vloeistof. De schaal waarop de pH waarde wordt gemeten loopt van 0 tot 14. Zure vloeistoffen zitten ergens tussen de 0 en 7, basische vloeistoffen tussen de 7 en 14. Een ezelsbruggetje:  zuur = zero (nul). Hoe lager de pH waarde hoe zuurder, hoe hoger de pH waarde hoe basischer. Zoals gezegd is water neutraal en heeft dus een pH waarde van 7, precies in het midden.

De optimale pH waarde van je bloed ligt ergens tussen de 7,35 en 7,45. Je bloed is dus licht basisch, ook wel alkalisch genoemd. Dit is de optimale zuur base balans voor je bloed. Realiseer je dus dat dit iets basischer is dan neutraal.

Zuur base balans: eet jij zuur of eet jij basisch?

Alles wat we eten, al onze voedingsstoffen, heeft een pH waarde, ofwel een bepaalde zuurgraad. Groente, fruit, algen, amandelen, gefermenteerde soja, zonnebloempitten, mais, biologische eieren, kruiden en alle soorten thee zijn base vormend ofwel alkaliserend.

Vlees, vis, granen, zuivel, walnoten, cashewnoten en hazelnoten, koffie, olie, peulvruchten, vetten, ongefermenteerde soja, cacao, alcohol en suiker zijn zuurvormend. Dit klinkt tegenstrijdig: een zure citroen is dus alkaliserend en een zoete vulkoek is zuurvormend. Het gaat dus niet om de stof zelf, maar om wat de stof doet bij de verbranding ervan in je lichaam. Bij het verbranden van zuurvormende stoffen blijven er afvalzuren achter in het lichaam.

Je zult nu begrijpen dat veel van ons huidige voedsel zuurvormend is. Vooral suiker is een grote “verzuurder” want suiker wordt aan zoveel producten toegevoegd. Dit betekent dat bij veel mensen de zuur-basebalans verstoord is en het lichaam hard moet werken om het in balans te houden.

Waarom is de pH waarde belangrijk voor je gezondheid?

Zoals gezegd zal ons lichaam altijd proberen om een verstoorde balans te herstellen. Een kleine hoeveelheid afvalzuren kan worden geneutraliseerd, overdag worden opgeslagen in ons bind- en vetweefsel en ‘s nachts worden afgevoerd via onze nieren, huid en longen. Is er sprake van teveel afvalzuren dan probeert het lichaam ze te neutraliseren door de overtollige zuren te binden aan mineralen. De belangrijkste zijn calcium, natrium en kalium maar denk ook aan magnesium, ijzer en zink. Als er te weinig mineralen aanwezig zijn wordt de mineralenvoorraad in je botten, haren, huid, gewrichten en inwendige organen gebruikt. Deze gaan daardoor in conditie achteruit. Ook nu weer: nagels, huid, haren en gewrichten zeggen iets je gezondheid. Wees dus alert als de conditie hiervan achteruit gaan. Het is een signaal dat er ergens iets uit balans is geraakt.

Na je 40ste levensjaar is je lichaam minder goed in staat om de afvalzuren te neutraliseren en af te voeren. Dit heeft o.a. te maken met gebrek aan benodigde mineralen en verminderde productie van maagzuur. De afvalzuren worden dan afgezet in o.a. je bind- en vetweefsel en blijven daar in een vaste vorm, slakken genoemd, zitten. Dit is een mooi beschermingsmechanisme van je lichaam want op deze manier hebben ze geen negatieve invloed meer op de pH waarde van je bloed. Het nadeel is dat ze helaas wel andere problemen veroorzaken.

Gevolgen van verzuring

Over het algemeen kunnen we zeggen dat door verzuring de vloeistoffen in je lichaam dikker worden en de cellen minder actief zijn. Door deze dikkere vloeistoffen, ook je bloed wordt bijvoorbeeld dikker, verloopt je stofwisseling trager. Doordat de cellen hierdoor ondervoed raken, loopt hun conditie achteruit.

De klachten in het begin variëren van:

 • haaruitval, problemen met huid en nagels
 • allergieën, astma, hooikoorts en infectiegevoeligheid
 • cellulitis
 • slaapstoornissen
 • obstipatie
 • spierkrampen
 • libidoverlies
 • depressie
Duurt de verzuring langer dan kunnen ontstaan:
 • artrose, reuma, gewrichtsklachten, jicht
 • botontkalking
 • fibromyalgie
 • maagzweer
 • hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk
 • herseninfarct
 • kanker

Zuur base balans: leef jij zuur of leef jij basisch?

Lichaam en geest zijn één. Je lichaam is niet alleen het resultaat van wat je eet en drinkt. Je lichaam is onderdeel van een groter geheel; de omgeving waarin jij leeft. Ook daar kunnen elementen inzitten die een aanslag doen op je gezondheid, in dit geval de verzuringsgraad van je lichaam. Oorzaken van verzuring, naast teveel zuurvormende voeding, zijn ook: te weinig beweging, te weinig buitenlucht, teveel stress, niet voldoende en diep genoeg ademhalen, te weinig rust en ontspanning, verminderde functie van nieren, longen of lever, medicijngebruik, crashdiëten, roken en overmatig sporten. Herken je klachten van hierboven? Loop dit rijtje dan eens na en kijk waar jij, in kleine stapjes,verbeteringen kan aanbrengen. Wees niet te streng voor jezelf, probeer het gewoon. Zorg goed voor jezelf!  Je hebt maar één lichaam en daar zul je het dit leven mee moeten doen!

Wat kun je doen?

Als je jezelf herkent in bovengenoemde symptomen en je intuïtie vertelt je dat jouw lichaam wel eens verzuurt zou kunnen zijn ga dan eens eten conform de richtlijnen van gezonde basische voeding…  Eet je al gezond verminder dan koffie, zwarte thee, alcohol en vooral suikers uit je menu en kijk wat dat met je doet.  Verminder vooral ook de elementen van stress in je leven, dit betekent meer rust, meer ontspanning, meer buitenlucht en meer beweging. Probeer eens een yoga- of meditatieles of zoek een buurtgenoot om iedere dag een wandeling mee te maken. Wil je je zuurgraad meten? Je kunt de zuurgraad van je urine meten door middel van pH strips (die je bij Beautyfulskin kan bestellen) Lees het artikel over ontslakken

bron : Energieke vrouwen

2 thoughts on “Zuur-basebalans: oplossing voor jouw (vrouwen) kwaaltjes?

 1. Pingback: Basische voeding… | Beautyfulskin

 2. Pingback: Stress en burn-out – Beautyfulskin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s