Welke rol vervult Vitamine D in ons lichaam?

Vitamine D is een vitamine die eigenlijk zoals vitamine B uit verschillende onderdelen bestaat zoals Vitamine D1, D2, D3, D4 en D5. Meestal spreekt men over de hele groep als Vitamine D en niet over elk stukje afzonderlijk.

Bronnen van vitamine D

Vitamine D ontstaat uit  pro-vitaminen die in de huid aanwezig zijn en dit onder invloed van het zonlicht. Zonlicht is dan ook de belangrijkste bron van deze vitamine. Vitamine D3 kan wel uit de voeding worden opgenomen. Deze vorm van vitamine D zit in bepaalde voedingstoffen zoals levertraan, melkvet, ei en vette vis. Momenteel wordt er extra vitamine D toegevoegd aan margarines.

Mogelijkheid tot het aanleggen van een reserve

Vitamine D is en vetoplosbare vitamine. Hierdoor is het mogelijk om een reserve aan vitamine D aan te leggen in vethoudende organen zoals de lever.

Welke rol vervult vitamine D in ons lichaam?

Vitamine D is nodig voor de opbouw van een voldoende sterk beendergestel. Zonder vitamine D kan calcium niet in de bloedbaan en in de beenderen worden opgenomen. Botontkalking tegen gaan door extra calcium toe te dienen is nutteloos als er geen extra vitamine D is om het te verwerken. Daarom gaat de toediening van calcium bij ouderen steeds in combinatie met vitamine D gebeuren.

Behoefte aan vitamine D?
Wanneer er een tekort aan vitamine D aanwezig is kan dit heel wat gezondheidsproblemen geven. Hier maken we dan ook een onderscheid tussen kinderen, volwassenen en bejaarden. Kinderen hebben tijdens hun groei extra vitamine D nodig voor hun beendergestel. In baby en kindervoeding wordt er daarom extra vitamine D toegevoegd.

Kleuters krijgen speciale vitamine D tabletjes tijdens de wintermaanden omdat er in deze maanden minder zonlicht aanwezig is. Volwassenen hebben niet echt extra vitamine D nodig wanneer ze voldoende in de openlucht vertoeven. Tijdens de zomermaanden maken deze extra vitamine aan die dan opgeslagen wordt in de lever, als reserve voor de wintermaanden.

Voor bejaarden ligt het dan weer helemaal anders. De ouder wordende huid heeft minder pro-vitamine dat omgezet kan worden. Bejaarden die te weinig buiten komen hebben dan ook nog eens onvoldoende zonlicht die de vitamine kunnen vormen. Daarom heeft ook deze groep nood aan extra Vitamine D toediening.

Wat bij chronisch vitamine D tekort?

Gelukkig zijn deze chronische vitamine D tekorten niet echt meer aanwezig in onze moderne maatschappij. Toch is het interessant om te weten welke gevolgen dit zou kunnen hebben. Bij kleine kinderen zou een tekort kunnen leiden tot een abnormale groei en het soepel blijven van de botten van de ledematen en de schedel. Een vertraagde tandvorming en knobbels ter hoogte van de ribben.

Bekken afwijkingen bij meisjes die het dan als vrouw moeilijk hebben om op een normale manier te bevallen. Deze ziekte noemt Rachitis en kwam zeer frequent voor in de 17 de eeuw. Calcium is nodig voor een goede spierwerking en heeft vitamine D nodig om door het bloed opgenomen te kunnen worden. Het hart is een grote spier die calcium nodig heeft om goed te functioneren. Tekort aan vitamine D kan op die manier hartfalen in de hand werken. Bij oudere mensen kan je door een tekort aan vitamine D spierzwakte krijgen wat veelvuldig vallen tot gevolg zou kunnen hebben.

wens je meer informatie over Vitamine D of suppletie in het algemeen, of wil je graag jouw vitamine D bestellen? neem contact met info@beautyfulskin.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s