Lekkende darm: Wat is het?

Lekkende darm of leaky gut syndroom:

1111

Aangezien ik heel wat mensen in mijn praktijk krijg met een lekkende darm, wou ik hier een woordje uitleg geven… Want een lekkende darm… daar denken we misschien al direct aan een lekkende kraan? Juist of toch niet?

Bij een leaky gut (=lekkende darm) is de darmwand beschadigd geraakt en vallen er gaten in de darmwand waardoor deze gaat lekken. Een belangrijke rol bij het lekkende darmsyndroom hebben de ‘villi’. Deze liggen aan de oppervlakte van de darmwand in de vorm van een vingerachtige structuur. Deze structuur vergroot de oppervlakte van de darm en daardoor ook de opnamecapaciteit. De villus bestaat uit villi, microvilli en crypts. Deze villi hebben diverse functies, zo geven ze enzymen af voor de vertering van voedsel en absorberen ze verteerd voedsel en transporteren dit naar de bloedstroom. Daarnaast vormen ze ook de barrière waardoor gifstoffen, bacteriën en schimmels worden tegengehouden. Als de villi beschadigd raken dan lekken de darmen. Bijvoorbeeld voedingsdeeltjes gaan dan door de darmwand heen, het afweersysteem reageert daarop door afweerstoffen aan te maken. Dit kan weer leiden tot allerlei klachten zoals onder meer reuma, migraine, spijsverteringsklachten, depressiviteit.

Oorzaken lekkende darm

Mogelijke oorzaken van een leaky gut zijn:

  • infecties (ontstekingen) in maag en darmen
  • door veelvuldig gebruik van NSAID medicijnen
  • voedsel-allergieën zoals die voor granen
  • toxische stoffen
  • antibiotica
  • candida (hier zeker nog een woordje uitleg over ! )
  • maagzuurremmers

 

Kenmerken van een lekkende darm

Bij last van lekkende darmen kunnen de klachten die je daardoor hebt zeer verschillend zijn. Je kunt er klachten zoals reuma van krijgen, migraine, darmklachten maar ook depressiviteit kan een gevolg zijn van lekkende darmen. Dit komt allemaal omdat het afweersysteem, het immuunsysteem dus, reageert op de stoffen die door de darmwand in de bloedbaan terecht komen. Het afweersysteem ziet deze stoffen als bedreigend en gaat daarop vervolgens afweerstoffen aanmaken. Ook de leverfunctie kan verslechteren door een lekkende darm. Vaak kan je ook heel wat huidklachten krijgen .. en daar wringt in mijn praktijk vaak het schoentje!

Aantonen van lekkende darm… hoe kan je dit vaststellen?

Een natuurarts of therapeut kan vaak wel vaststellen of u een lekkende darm hebt. De diagnose kan ook worden gedaan door een Calprotectine-test die de verhoogde doorlaatbaarheid van de darm meet. Soms wordt dan ook een bloedtest gedaan om antistoffen tegen bepaalde voedingsmiddelen (zoals granen) aan te tonen. Een ontlastingstest is ook een mogelijkheid. Daarnaast kan intestinale permeabiliteit kan met een urinetest (lactose, maltose challenge) aangetoond worden. Deze test kan bij de apotheek worden gekocht. Vaak zien we dat heel wat mensen dit hebben en kunnen we op een gezonde manier een aantal aanpassingen toepassen in onze leefwijze!

Een lekkende darm genezen

Het genezen van een lekkende darm heeft twee belangrijke pijlers. Allereerst dient men een (streng) dieet te volgen, daarnaast zijn er enkele supplementen die de darmwand kunnen helpen genezen. De wortel van de Taraxacum officinalis (paardenbloem) kan bij verteringsklachten soelaas bieden.

Het dieet
Het dieet dat hoort bij een leaky gut is behoorlijk streng. Zo mag men geen suikers en granen meer eten. Dus geen brood, crackers en pasta meer. En niets waar suikers inzit. Fruit mag in beperkte mate, maar dan liever geen fruit met veel fruitsuikers erin. Zuurder fruit zoals bessen mag wel. Er is een gericht dieet op het herstel van de darmen, het GAPS dieet. Dit dieet is zonder koolhydraten. Niet iedereen is (gelijk) in staat om helemaal zonder koolhydraten te functioneren. Vaak is het verstandig om toch wat koolhydraten te eten, bijvoorbeeld in de vorm van rijst, boekweit of quinoa. Maximaal 100 gram per dag. Van bijvoorbeeld quinoa en boekweit kan men ook brood bakken en ook amandelmeel is goed ingrediënt om brood mee te bakken.

De supplementen
In mijn praktijk biedt ik ook een aantal belangrijke supplementen aan. Supplementen die de darmen kunnen helpen met herstel zijn:L-Glutamine, Probiotica, zink, omega 3 vetzuren, vitamine A en D, verteringsenzymen, zoethoutwortel, en Quercetine. Afhankelijk van de ernst van het probleem maken we een analyse en het behandelplan op.
Glutamine is een aminozuur dat helpt om de slijmvliezen in de darmen (en ook maag) te genezen. Het herstelt dus de gaten in de darmwand. Zink is belangrijk voor de weerstand en het speelt ook een rol in veel enzymatische processen.
Probiotica is nodig om de bacteriële onbalans in de darmen te herstellen. Omega 3 vetzuren zoals bijvoorbeeld te vinden in vette vis, krillolie en lijnzaad, zijn ontstekingsremmend en daarom ook belangrijk. Vitamine A en D zijn ook van belang voor gezonde slijmvliezen. Deze twee vitamines zitten samen in levertraanolie en ze vullen elkaar aan qua werking.

Verwacht niet dat het dieet en de supplementen al heel snel zullen werken. Het herstel van de darmen heeft tijd nodig, zeker als je al langere tijd last hebt van lekkende darmen.

 

Wil je meer informatie? Wens je te bekijken hoe jouw huidprobleem kan aangepakt worden? http://www.beautyfulskin.be

111

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s