Enkele tips bij eczeem

Ik vind het zo erg als ik kleine kindjes zie krabben aan hun eczeem vlekjes…ze worden echt gek van de jeuk en moeten daarom soms speciale handschoenen dragen, zodat ze hun huid niet kapot konden krabben. Wat een ellende! Eczeem is een rotziekte en helaas krijgen steeds meer mensen ermee te maken: 10-20% van de kinderen en ongeveer 6% van de volwassen heeft er last van.

Wat is eczeem?
Als je eczeem hebt is de barrièrefunctie van je huid “ziek”. Hierdoor kan vocht heel snel verdampen èn kunnen irriterende stoffen en bacteriën je huid makkelijk binnendringen om daar ontstekingsverschijnselen te veroorzaken. Je huid gaat dan jeuken, wordt rood en droog en er ontstaan schilfertjes. Onderzoek laat zien dat patiënten met eczeem een aantal belangrijke stofjes in de huid missen die ervoor zorgen dat de huid zich kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het is net als bij een tent waarbij slechte plekken zijn ontstaan: deze plekken zorgen ervoor dat de tent ‘lek’ is als het hard regent . De stofjes die missen in de huid zijn o.a. fillagrin en claudin-1.  Waar het om gaat is dat je begrijpt dat bij eczeem de barrière van de huid stuk is. Dan snap je ook direct hoe belangrijk een goede huidverzorging is bij mensen die last hebben van deze vervelende huidaandoening.

Behandeling medicatie bij eczeem
Mensen die last hebben van eczeem zullen over het algemeen hulp vragen aan een huisarts of dermatoloog. Je arts zal jouw eczeem scoren en aan de hand daarvan een behandelplan opstellen. Bij matige eczeem wordt vaak een corticosteroïdencrème voorgeschreven. Corticosteroïden onderdrukken namelijk de ontstekingsreactie en bestrijden de jeuk. Dit middel heeft wel zijn nadelen wanneer het maandenlang dagelijks gebruikt wordt. Het is belangrijk om het gebruik van een corticosteroïdencrème zo kort mogelijk te houden. Ik ben ervan overtuigd dat je samen met een goede huidverzorging de duur en intensiteit van het gebruik van een corticosteroïdencrème kan verminderen.

Laat staan of je die dus echter wel nodig hebt… maak je huid niet lui ! !

Je onderhoud…
De huidbarrière heeft bij mensen met eczeem dus wel wat hulp nodig. Ongeacht of je eczeem actief is of niet, het is verstandig om twee maal daags, in de ochtend en in de avond, je huid in te smeren met een barrière herstellende crème.
De voor ons onzichtbare scheurtjes en gaten in de huid kunnen we met een goede crème (tijdelijk) dichten.. Ingrediënten kunnen namelijk een laagje vormen over de huid die ervoor zorgt dat de huid minder vocht verliest en het laagje zorgt voor bescherming tegen bacteriën en andere irriterende stoffen. Daarnaast worden aan crèmes ook nog ingrediënten toegevoegd die de mooie eigenschap hebben om water aan te trekken en de huid helpen het water vast te houden. Dat is precies wat je nodig hebt met eczeem.

Het is alleen wel belangrijk dat je het dus minimaal 2x daags aanbrengt. Het is allemaal tijdelijke hulp natuurlijk: met zweten, douchen en ook door het schuren van kleding verdwijnt de crème van je huid en is je ‘hulp’ weg.

Vette crèmes en zalven zoals cetomacrogol worden meestal voorgeschreven door je behandeld arts en deze kun je ook zonder recept krijgen bij de apotheek. Ze zijn  onprettig in gebruik omdat ze erg vet en plakkerig zijn. Het scheelt bijvoorbeeld al wel iets als je om de cetomacrogolcrème vraagt in plaats van de cetomacrogolzalf.

Beauté pacifique heeft een goede body lotion ! Zaliger in gebruik en plakt niet ….

BODY LOTION VOOR EEN DROGE HUID

Een krachtige, vochtinbrengende body lotion, waarvan het vochtgehalte van de huid met een gemiddelde van 65% verhoogt na 30 dagen behandeling. Door het hoge squalaangehalte en Vitamine A is deze lotion uiterst geschikt voor de behandeling van een extreem droge huid, bijvoorbeeld bij eczeem en psoriasis. Werkt sterk kalmerend op geïrriteerde en door de zon verbrande huid.

Wens je deze lotion te bestellen dat kan via : info@beauté-pacifique.be met als code  BEAUTYFULSKIN 
Nog wat extra tips…
Douche niet te lang & niet te heet
Langdurig in bad gaan en heet douchen is niet zo slim als je last hebt van eczeem. Het beste is om de huid zo min mogelijk te wassen. Water kan de huid namelijk verder uitdrogen waardoor bacteriën (nog) meer problemen kunnen veroorzaken.

Gebruik een milde reiniger – en beperk het gebruik tot zo min mogelijk
Was de huid kort met milde reiniger, maar niet met een zeep en gebruik lauw warm water. Smeer direct (binnen 3 minuten)na het douchen of badderen je huid in met crème en bij voorkeur als je huid nog wat vochtig is. de Beauté Pacifique body lotion kan je ook voor het douchen aanbrengen… en de kalk in het water kan zo niet in de huid !

Parfumvrije wasmiddel en wasverzachter    Uit onderzoek kwam naar voren dat achtergebleven wasstoffen in kleding de huid verder kunnen irriteren/uitdrogen. Hoewel wasmiddelen niet vaak een echte allergie veroorzaken, adviseer ik toch parfumvrij wasmiddel en wasverzachter te gebruiken om de huid zo min mogelijk te irriteren.
Gebruik zo min mogelijk, en dus het liefst parfumvrij, wasmiddel, doe niet al te veel was in de trommel en gebruik een uitgebreid spoelprogramma. Je kleding wassen met een ongeparfumeerde wasverzachter lijkt een droge huid juist goed te doen volgens onderzoekers.

Verhoog de luchtvochtigheid in je huis
Uitdroging van je huid vergroot de kans op  problemen bij eczeem. Met name in de winter droogt je huid door de lage luchtvochtigheid in huis razendsnel uit. Zorg dus dat de lucht in je huis voldoende vochtig is. Dit kan met bakken water op de verwarming, maar je hebt er ook speciale apparaten voor.

Vermijd temperatuurwisselingen
Warmte en zweten kunnen je eczeem verergeren. Als je het niet kan voorkomen, koel dan als je bezweet bent je huid af met een lauwe douche.

Verbeter je darmflora
Mensen met eczeem hebben een ander soort darmflora in vergelijking met mensen die geen eczeem hebben. Uit onderzoek blijkt dat de inname van prebiotica en probiotica de samenstelling van de darmen kan verbeteren , vraag meer informatie hierover aan beautyfulskin.  Er zijn ook sterke aanwijzingen dat de kans op eczeem door toediening van probiotica tijdens de zwangerschap en de weken na de bevalling wordt verkleind.

Kledingtips
Hoewel er weinig onderzoek op dit gebied is gedaan, lijken stoffen zoals katoen en zijde beter te zijn voor de eczeem-huid dan wol en synthetische stoffen. Was je nieuwe kleren wel altijd voor je ze gaat dragen. Het komt niet veel meer voor, maar het kan zijn dat er stoffen (zoals formaldehyde) op de kleding zit, wat kan zorgen voor extra irritatie.

Uit een recent onderzoek is gebleken dat het dragen van speciale kleding eczeem kan verbeteren. In het experiment werd mensen met eczeem gevraagd twee weken lang, een aantal uur per dag, een shirt te dragen dat was voorbehandeld met citroenzuur. Het idee hierachter was dat dit ‘’zure laagje’’ de pH-waarde van de huid van de deelnemers zou verbeteren. Verrassend genoeg bleek dit ook zo te zijn: de huidbarrière bleek verbeterd te zijn! Een interessante gedachte die nog maar verder onderzocht moet gaan worden.

 

Wens je meer informatie over het behandelen van je eczeem of dat van je kleine rakker ?  laat het weten: info@beautyfulskin.be

 

One thought on “Enkele tips bij eczeem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s