Wat zegt de UV index?

Momenteel is het super zonnig.. en ja het is hier best wel bakken in de zon…

Iedereen weet dat ik geen zonneklopper ben en ben dan ook een “witteke” Ik raad iedereen dan ook aan je huid te beschermen. Ik gebruik elke dag een zonnebescherming;. ook in wanneer de zon niet echt schijnt…Het beschermen van de huid tegen de zon is eigenlijk elke dag aan te raden. Ook in de winter en ook op dagen dat het helemaal niet zo warm is. Waarom is dat? En wanneer moet je juist extra opletten? De beste graadmeter is de zogeheten UV-index. Wat vertelt die ons?

Stand van de zon

De UV-index, ook wel aangeduid met zonkracht, geeft de intensiteit van de zonnestraling weer. Deze wordt bepaald door de stand van de zon, en niet door de temperatuur zoals je misschien zou verwachten. Naarmate de zon hoger staat, neemt de UV-intensiteit toe. De index varieert dus met de seizoenen, maar ook met het moment van de dag. Op een koele zonnige dag kan de UV-index daarom hoger zijn dan op een warmere dag in het jaar. De hoeveelheid UV-straling wordt overigens wel beïnvloed door bewolking, vocht of stof in de atmosfeer en de hoeveelheid ozon.

UV-index en verbranden

Wat betekent de index nu precies voor ons smeergedrag? De zonkracht bepaalt hoe lang de onbeschermde huid kan worden blootgesteld aan UV-straling zonder rood te kleuren. Daarbij geldt dat hoe hoger de zonkracht, hoe belangrijker het is om de huid te beschermen.  In België varieert de zonkracht van 0 tot 8 in de zomer. In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de index wel oplopen tot 15 of hoger. Bij zonkracht 7 kan een onbeschermde huid al in tien tot vijftien minuten flink verbranden. Bij een UV-index van 5-6 gebeurt dat na ongeveer vijftien tot vijfentwintig minuten. En zelfs bij een zonkracht van ‘slechts’  3 is er soms maar een half uurtje nodig om te verbranden. Het huidtype speelt hierbij natuurlijk een rol.

Smeren vanaf UV-index 3

Om het schadelijke effect van de zon en huidveroudering tegen te gaan, zou je je dagelijks moeten beschermen. Gebruik minimaal factor 15. Nog belangrijker wordt smeren wanneer de UV-index 3 of hoger is. In België is dat ongeveer vanaf april tot oktober het geval. Smeer je op zonnige dagen om de twee uur in, liefst met een factor 30, en als je veel zweet of gezwommen hebt nog een keertje extra. Gemiddeld zal de zonkracht tussen 12.00 en 15.00 uur het hoogste zijn. Dan is het verstandig om de zon te mijden. Bedenk echter dat je ook in de schaduw of onder een parasol kunt verbranden. Ook dan is insmeren dus belangrijk.

Zo houd je de zonkracht bij

Wil je een meer exacte indicatie van de UV-intensiteit? Deze website  geeft de verwachte zonkracht voor België én de rest van de wereld; . KWF kankerbestrijding heeft ook een speciale app Zonkracht ontwikkeld.

Wil je graag meer lezen over de zon op onze huid.. vraag dan je GRATIS e-book aan. Stuur een bericht naar info@beautyfulskin.be

UV_index_03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s