Pigmentvlekken in je hals

Ja mijn laatste artikels gaan vaak over zonschade, pigmentvlekken, huidkanker, preventie…. Sorry als ik hier over ” zaag”.. maar nu ik in Turkije ben (helaas dinsdag ga ik terug naar het koudere België) zie ik vaak mensen met heel veel pigmentvlekken… Of zie ik hier mensen aan het strand.. die zich (vergeten) in te wrijven met een goede zonnebrandcrème… Helaas…

Heel veel vrouwen en ook flink wat mannen hebben er last van; een roodbruine verkleuring in de hals. Komt het je bekend voor dan ben je zeer waarschijnlijk eigenaar van een goedaardige huidaandoening met de naam Poikiloderma van Civatte.

Parfum en zon
Poikiloderma lijkt veroorzaakt te worden door zonschade en met name door de combinatie zon en parfumgebruik. Niet zo gek dus dat je het bij mannen vaak op de kaaklijn ziet (aftershave) en bij vrouwen vooral in de hals. En laat de hals nou net het stukje zijn dat vergeten wordt met insmeren van een zonnebrandcrème…

Hoe te behandelen?
Heb je last van poikiloderma dan kan je daar gelukkig wel iets aan doen. De kleine rode bloedvaatjes en het pigment in de huid zijn goed te behandelen met laser of met VPL bij Beautyfulskin. Doordat de huid in de hals vaak zo dun is, is voorzichtigheid geboden. Medicinale crèmes met bijvoorbeeld hydrochinon (dit ‘bleekt’ de huid) zijn voor het halsgebied wat minder geschikt maar kunnen voor de kaaklijn wel goed ingezet worden. Ook kunnen huidverzorgingsproducten met ingrediënten die de oppervlakkige pigmentatie wat oplichten (bijvoorbeeld glycolzuur, niacinamida, vitamine C en zoethoutwortel) helpen. Vermijd verder bodylotions, crèmes en andere huidverzorgingsproducten met irriterende ingrediënten als parfum. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat na het stoppen van producten met bekende allergenen (waaronder parfum), niet alleen de jeuk en het branderige gevoel in de hals verminderde, er trad ook verbetering op van de aandoening.

Voorkomen is beter dan genezen
Alles begint natuurlijk bij preventie! Zonbescherming is echt een van de belangrijkste manieren om poikiloderma te voorkomen. Gebruik dus een goede zonnebrandcrème (zonder parfum en alcohol) en spuit geen parfum meer in de hals, maar doe dat achter je oor, op je kleding of in je haar. Kijk daarbij ook eens even heel kritisch naar de aanwezigheid van parfum en geurstoffen in je huidverzorgingsproducten. Soms lijkt het alsof je product ongeparfumeerd is terwijl dit eigenlijk niet het geval is. Geurstoffen moeten namelijk apart op de ingrediëntenlijst genoemd worden omdat die zelfs een grotere kans op problemen geven. De belangrijkste zijn Geraniol, Linalool, Citronellol en D-limonene. En dan is de cirkel weer rond; check altijd goed de ingrediëntenlijst van je producten en smeer dagelijks een laagje zonnebrandcrème. Zo houd je je huid mooi, stralend en bovendien poikiloderma vrij!

Wil je graag weten of jij pigmentvlekken hebt? Laat de huidscan uitvoeren bij Beautyfulskin!

poikiloderma-Chivatte-1024x654

 

Bron: boek mijn huid: Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie

One thought on “Pigmentvlekken in je hals

  1. Pingback: Verschillende soorten pigment | Beautyfulskin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s