Salicylzuur?? Hmmm waarom?

Huid behandelen met salicylzuur

Scrubben om dode huidcellen te verwijderen kennen we allemaal. Exfoliëren met (fruit)zuren is minder bekend, terwijl dit juist een stuk milder is voor je gezicht dan de schurende korreltjes. Een van de meest gebruikte zuren hiervoor is salicylzuur. Een bijzondere stof, die nog veel meer doet dan het verwijderen van dode huidcellen.

 

Salicylzuur en aspirine

Salicylzuur werd lang verkregen uit de wilgenbast, maar wordt tegenwoordig vooral synthetisch nagemaakt. Andere natuurlijke bronnen zijn amandelen, noten, champignons en tomaten en daarnaast fruitsoorten als blauwe bessen en kiwi’s. In de planten vervult de stof vermoedelijk een belangrijke rol in de afweer. Bij mensen werd de ‘kracht’ van salicylzuur al een paar honderd jaar geleden vastgesteld. Extracten van de wilgenbast werden breed ingezet bij de behandeling van  koorts en pijn bij griep, malaria en reuma. Uiteindelijk werd salicylzuur eind 19e eeuw in de laboratoria van Bayer doorontwikkeld tot de chemische variant acetylsalicylzuur, beter bekend onder de merknaam aspirine.

Bij mee-eters en andere onzuiverheden

Ook in de huid heeft salicylzuur inmiddels een brede staat van dienst. De stof zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten door de verbinding tussen de cellen van de bovenste huidlaag te verminderen. Omdat salicylzuur oplosbaar is in vet, en diep in de poriën doordringt, is het ook heel effectief in het verminderen van mee-eters, vergrote poriën en het kwijtraken van overtollig talg. Niet zo gek dus dat salicylzuur een van de meest gebruikte ingrediënten is bij de behandeling tegen acne.

Ook rosacea en pigmentvlekken

Ook bij rosacea is salicylzuur gezien de kalmerende werking een effectief ingrediënt. Salicylzuur zorgt over het algemeen voor minder irritatie dan andere (fruit)zuren en is daarom erg geschikt bij een gevoelige huid. Voor het gezicht is salicylzuur werkzaam in een concentratie van 0,05% tot 2%. Hogere concentraties worden ingezet bij wratten, keratosis pilaris of psoriasis. En daarnaast heeft salicylzuur ook een bewezen werking bij het verminderen van pigmentvlekken. Exfoliëren kan kortom bijna iedere huid een ontzettende oppepper geven, en voor een frisse, egale uitstraling zorgen.

Waar moet je op letten bij een exfoliant?

De pH-waarde
De werkzaamheid van een exfoliant hangt niet alleen samen met de gebruikte concentratie zuren; ook de pH-waarde (zuurgraad) is van belang. Deze moet tussen de 3 en 5 liggen. Bij een hogere of lagere zuurgraad bestaat de kans dat het product de huid irriteert of dat het onvoldoende werkzaam is.

Rustig opbouwen
Als je begint met exfoliëren is het belangrijk je huid rustig te laten wennen. Bouw het gebruik voorzichtig op. Begin met twee à drie keer per week. Als je merkt dat je huid rood wordt of gaat schilferen, doe dan een stapje terug.

Extra beschermen tegen de zon
Salicylzuur kan ervoor zorgen dat de huid gevoeliger wordt voor de zon. Bescherm je gezicht daarom goed met een zonnebrandcrème. Maar dat is eigenlijk altijd belangrijk, ook zonder het gebruik van een exfoliant.

Welk huidtype
Kijk tenslotte voor gebruik eerst goed naar je huidtype. Een droge huid heeft meer baat bij glycolzuur in plaats van salicylzuur. Dit in water oplosbare zuur lost niet alleen dode huidcellen op, maar verbetert ook de vochtbalans.

Wil je meer weten over exfoliants lees de blog of stuur gerust een mail: info@beautyfulskin.be

salicylzuur.png

skin-has-many-faces

bron: dermaceutic, dr Jetske Ultee

One thought on “Salicylzuur?? Hmmm waarom?

  1. Pingback: 6 redenen om op tijd te beginnen met smeren tegen rimpels! | Beautyfulskin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s