Menopauze en de huid….

Bij de menopauze, die start rond de gemiddelde leeftijd van 51.4 jaar, zorgt verlies aan oestrogenen voor minder stevigheid en densiteit, vermindering van elasticiteit en collageen, eventueel pigmentvlekken, een verminderde doorbloeding en dus valere huidskleur. In de eerste 5 jaren van de menopauze kan iemand tot wel 30% extra collageen verliezen!

Wat is de eigenschap van collageen?

De eigenschap van collageen in de huid kunt u vergelijken met die van de bamboo-constructie op de foto hier onder.

.

Door heel veel dwars- en langs-verbindingen van veelal lange bamboo stokken ontstaat een beweeglijke maar oersterke constructie.

Hetzelfde doen collageen een elastine ook in de huid. Collageen is het voornaamste structuurgevend eiwit van de huid.

Ongeveer 65% van het lichaam bestaat uit water, het resterende deel uit extracellulaire matrix zoals dat wordt genoemd (35%) en mineralen (11%). Collageen is goed voor meer dan 70% van de extracellulaire matrix. Collageen houdt het lichaam letterlijk bij elkaar. Het woord is afgeleid van het Griekse Kolla dat lijm betekent. De collageenmolecule is samengesteld uit drie polypeptideketens die om elkaar heen zijn gedraaid en dikke fibrines vormen met een enorme treksterkte. Deze fibrines vormen een robuuste basis of matrix die cellen, weefsel en botten ondersteunt, waardoor een vitaal raamwerk ontstaat en de organen en ledematen goed kunnen functioneren. In de huid wordt collageen geproduceerd door speciale cellen in de lederhuid, fibroblasten genaamd.

Het collageen dat hier wordt geproduceerd werkt als een stootkussen voor het huidoppervlak en draagt bij aan een gladde, stevige en volle huid. Collageensynthese vindt ons hele leven plaats om de beschadigde fibrines te herstellen en te vervangen. Toch gaat dit heel langzaam omdat collageen heel stug is.

In vergelijking bv. met hyaluronzuur (een krachtige vochtbindende stof) dat maar 2 tot 3 dagen nodig heeft om zich te vernieuwen, doet collageen er wel 15 jaar over om überhaupt maar voor de helft vernieuwd te zijn.

Bovendien vertraagt het proces ook nog eens door de ouderdom.  Zonder regelmatige aanvoer van vers collageen wordt de ondersteuningsmatrix van de huid steeds kwetsbaarder. Er ontstaan zg. kruiskoppelingen tussen de collageenvezels waardoor hun flexibiliteit afneemt met rimpels, plooien en verzakkingen als gevolg.

Men noemt dit verharden van de vezels ook wel glycatie.

Als we jong zijn, is dit collageen optimaal. Echter vanaf de leeftijd van 25 jaar begint hier al een verandering. 71.9% is de juiste collageeninhoud in de huid. Maar in de overgang verliest een vrouw haar oestrogeen. En dit oestrogeen bevat nu juist de belangrijkste trigger naar aanmaak van het collageen.

 

Er bestaan meerdere soorten collageen in de huid zoals type 1, 3, 4 en 7. Maar om uw huid jong een stralen te houden heeft u type 1 collageen nodig. En juist dit collageen verliest zijn trigger tijdens de overgang, namelijk het 17 béta oestradiol. De eerste 5 jaar na de overhang kan uw huid tot 30% type 1 collageen verliezen dit kan zeer pijnlijk zijn. Bij elke blik in de spiegel. En na deze 5 jaar 2.1% per jaar. Maar ja, dat is het kwaad al geschied!

Wist u trouwens dat huid- en botcollageen identiek type 1 collageen is en dat u tegelijkertijd type 1 collageen verliest… zowel in huid als bot.

Wat betekent nu anti-ageing?

Anti-ageing betekent eigenlijk dat u de tekorten in de huid moet toevoegen of aanvullen. Een rimpel is een tekort aan vocht, door een tekort aan type 1 collageen. Collageen komt van het woord collage en betekent letterlijk plakken of lijmen. En dit plakken of lijmen is aan vocht. Dus als er te weinig collageen type 1 in uw huid is, kan het vocht zich ook niet binden, en hier ziet u dus het ontstaan van een rimpel! Meer weten over collageen?  

“EEN FACELIFT VERANDERT NIETS AAN HET RELIËF VAN UW HUID”

Nu kunt u naar de plastische chirurg gaan om uw huid op te laten trekken dus een zogenaamde facelift. Maar aan het reliëf van uw huid verandert u niks, en het feit is dat een huidveroudering na de overgang niet stopt.

Hoe kunt u dan zorgen dat er nieuwe collageen wordt gevormd ?

De menopauze is een periode in het leven van de vrouw, waarbij verschillende veranderingen in het lichaam en de huid vaak als minder aangenaam worden ervaren. Rimpels, huidverslapping en een droge huid manifesteren zich duidelijker. Men voelt zich minder aantrekkelijk en ontbreekt comfort. Gelukkig hebben wij een aantal tips en behandelingen die de huid ondersteunen en merkbaar kunnen verbeteren!

Bij beautyfulskin hebben we een aantal behandelingen in het asssortiment die zich richten op de aanmaak van collageen…Onze topper hierin is de exilis behandelingCollageen stimulatiebij Beautyfulskin:

>door de VPL energist bekijk de video hier

>door Exilis Protégé  bekijk de video hier 

>door microneedling  

Hoe kunnen we nu de huid concreet verzorgen en verjongen tijdens de menopauze?

 • Houd er een gezonde levensstijl op na, dwz Eet  weinig of geen bewerkt voedsel, maar veel verse groenten en fruit.
 • Drink voldoende water.
 • Verzorg uw huid met werkzame producten, waarvan de resultaten wetenschappelijk bewezen zijn.
  Bij Beautyfulskin kiezen we voor de hoogstaand kwalitatieve producten van  Beauté Pacifique en Dermaceutic . Onze jarenlange ervaring met deze cosmeceuticals staat borg voor mooie resultaten. Door het gebruik hiervan kan de natuurlijke activiteit van de huid gestimuleerd worden tot in de dermis.
 • Vermijd roken, stress en te veel zon.
 • Zorg voor voldoende nachtrust.
 • Verzorg uw huid met werkzame producten, waarvan de resultaten wetenschappelijk bewezen zijn.
 • Breng regelmatig een bezoek aan uw schoonheidsspecialiste of huidtherapeut. Elke gelaatsverzorging in ons instituut ondersteunt uw thuisverzorging in belangrijke mate!
 • Handel en denk positief.

Intensievere aanpak

Heeft u diepere rimpels en/of huidverslapping dan is vaak een intensievere aanpak vereist d.m.v.

 • medische peelings,
 • needling,
 • insluizen van hyaluron, elastine en actieve vitaminepreparaten,
 • gebruik van radiofrequentie en ultrasone .

dit alles om de fibroblasten te stimuleren, die zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine.

Huidveroudering heeft ook innerlijke factoren

De huid zelf bestaat uit verschillende lagen die allemaal elkaar beïnvloeden. Zo kunnen we met onze behandelmethoden en producten inwerken op de epidermis (opperhuid) en de dermis (lederhuid), maar hebben we geen invloed op

 • het vetweefsel: dit vermindert sterk met de leeftijd en de vetcellen verplaatsen zich wat o.a. kan zorgen voor de zgn. hamsterwangen.
 • de spieren en de verbindingslagen met het bot: die gaan slinken en uitrekken, met huidverslapping tot gevolg.
 • het bot: krimpt waardoor men als het ware ‘huidoverschot’ krijgen, opnieuw met huidverslapping tot gevolg.

Besluit

Om huidveroudering tegen te gaan moet men de huidcellen blijven activeren, zodat ze zelf weer bouwstoffen kunnen aanmaken. Omdat collageen dé bouwstof is die het meest volume geeft aan de huid, is deze fase cruciaal bij huidverjongings behandelingen! Daarvoor is vaak een combinatie van behandelingen aangewezen (zie hierboven ‘intensievere aanpak’).

Interesse?

Laat u steeds deskundig informeren en begeleiden! Bel vrijblijvend voor een gratis intake gesprek naar 0475/300 526 of maak een afspraak: info@beautyfulskin.be

huid bij de overgang.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s