Koolhydraatarme broodjes van AMANDELMEEL & PSYLLIUM VEZELS

Deze heb ik eergisteren uitgeprobeerd en ik moet zeggen… lekkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Wil je lekkere zelfgebakken glutenvrije broodjes op tafel zetten ? Maak  eens deze pistoletjes van amandelmeel. Lekker veelzijdig en ontzettend gezond.En voor degenen die het willen = glutenvrij!

De psyllium vezels die aan dit recept worden toegevoegd zijn essentieel. Deze vezels zorgen namelijk voor de binding van de broodjes. Aangezien er geen gluten in amandelmeel zitten, omdat het gemalen noten zijn ;), heeft het recept een goed bindmiddel nodig. Deze vezels zijn ook nog eens erg goed voor de stoelgang en ze geven een vol gevoel. (Ze worden ook vaak bij de apotheek verkocht voor mensen met darmproblemen). Je moet wel altijd genoeg water drinken als je de vezels gebruikt want ze nemen veel vocht op.

En alhoewel ik splitsen van eieren altijd een beetje overdreven vind, is het hier ook belangrijk, want dan krijg je mooie relatief luchtige bolletjes! Zelf maakte ik vier bolletjes. Maar verdubbel het recept vooral, als je er meteen meerdere wilt maken.

voor 4 pistoletjes

  • 100 gram amandelmeel
  • 40 gram gemalen lijnzaad
  • 1 grote theelepel wijnsteenbakpoeder (gewone kan ook)
  • 2 flinke eetlepels psyllium vezels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ei + 1 eiwit
  • een flinke snuf zout (ik gebruik Herbamare van dr. Vogel)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng dan de amandelmeel, wijnsteenbakpoeder, psylliumvezels, lijnzaad en zout de kom van de keukenmachine en meng het geheel goed. Voeg de olijfolie, het ei en eiwit toe en draai de keukenmachine totdat het mengsel een bal vormt.

Voeg dan een klein scheutje kokend water (ongeveer 150 ml), en meng het mengsel nog even goed. Zet dan de plakkerige bal deeg even een half uur opzij, zodat deze wat steviger wordt. Hij blijft een beetje plakkerig. Maak je handen dus even nat voordat je van het mengsel 4 balletjes maakt.

Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi naar wens met maanzaad, of sesamzaad. Bak de broodjes af in 20-25 minuten.

Controleer met een satéprikker even of de bolletjes van binnen gaar zijn. Als de satéprikker droog uit de balletjes komt, zijn de broodjes klaar. Worden de broodjes te donker, maar zijn ze van binnen nog niet gaat? Dek ze dan even af met wat zilverfolie en bak nog een paar minuten. Bij mij waren ze in 20 minuten klaar, maar dat kan een beetje per oven verschillen!

Beleg met een groentenspread of  groentjes en een lekker eitje… Maar zijn zowel lekker met zoet als met hartig beleg (ik hou er van met sla, tomaat, wortel, en gerookte zalm…;) )

7

 

Bron: naar een recept van blijsuikervrij

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s