Ooievaarsbeet of engeltjeskus

De simpele rode geboortevlek wordt flink op ‘gespiced’ door de namen ooievaarsbeet en engeltjeskus.  Bovendien gaat de mythe nog veel verder… met de vlek kan ‘bewezen’ worden dat de ooievaar de baby vast zou hebben gehouden in de nek. Maar wat is het nou precies, is het ernstig en verdwijnt het weer vanzelf? 

 

Ooievaarsbeet of  engeltjeskus

Bij ongeveer een derde van de pasgeboren is een vlek zichtbaar op het voorhoofd, boven de ogen of op de haargrens van het achterhoofd. Wanneer de geboortevlek achterop het hoofd zit, wordt gesproken van een ooievaarsbeet. Sommige kinderen hebben dezelfde vlekjes op hun oogleden of bij hun neusje, dit worden vaak engelenkusjes genoemd. Deze engelenkusjes verdwijnen sneller dan de ooievaarsbeet en zijn in 95% van de gevallen binnen het eerste jaar weer verdwenen.

De schatting is dat tussen de 30 en 40% van de pasgeboren baby’tjes een ooievaarsbeet heeft.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een ooievaarsbeet er uit?

OoievaarsbeetUw baby heeft geen last van de ooievaarsbeet, het jeukt niet en doet geen pijn. De meeste ooievaarsbeten verdwijnen na een aantal maanden tot jaren. In sommige gevallen blijft de vlek licht zichtbaar, dit is meestal in de nek. Cosmetisch geeft dit geen problemen omdat de nekharen de vlek meestal bedekken. De ooievaarsbeet wordt beter zichtbaar als uw kindje huilt, zich opwindt of hoest. Door de druk op de bloedvaatjes kleurt de vlek dieper rood.

Een ooievaarsbeet kan niet in grootte toenemen en is volkomen onschuldig. In de meeste gevallen trekt de ooievaarsbeet in de eerste levensjaren langzaam weg. Meestal zit de ooievaarsbeet op het voorhoofd en in de nek van uw kindje. Heel soms kont het ook voor op de onderrug, bij het stuitje van uw kindje.

Vlekjes bij kalende mannen

De vlekjes worden gevormd door bloedvaten in de huid. Deze bloedvaten zijn tijdelijk iets uitgezet, wat een vlekkerig effect geeft. Na verloop van tijd slinken ze weer en verdwijnen de vlekjes.
 Ooievaarsbeten gaan bijna altijd weg na één tot twee jaar. Maar niet allemaal! Met name de vlekjes op het achterhoofd blijven dikwijls aanwezig. Let maar eens op hoe vaak je deze vlekken ziet bij wat kalende mannen. In sommige gevallen wordt de vlek nadat hij verdwenen lijkt weer zichtbaar bij inspanning. Als je kind hard moet huilen of persen bijvoorbeeld.

Mooie plekjes, mooie namen dus.

einde blog 1

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s