Witte suiker? Niet zo oké!

Ik kreeg een youtube filmpje van Martine Prenen i.v.m. witte suiker en het maken van ‘gezonde’ choco… ik moet zeggen ik zou het niet beter kunnen zeggen… “”Yes I like”haar manier van doen 🙂

Bij deze het filmpje.   Ik wou er toch nog iets aan toevoegen..(ja dat is ikke …. 😉 )  Ja suiker doet wat met de huid… en helaas witte suiker doet niet veel goeds….. een woordje uitleg graag !

Wat doet suiker met onze huid?

Glycatie is de ingewikkelde benaming voor een chemisch proces, waarbij suikers zich binden aan eiwitten. Hoe dit proces stap voor stap werkt is niet de belangrijkste boodschap. Wat wel belangrijk is, is het effect van glycatie op onze gezonde cellen.

Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE’s, ook wel versuikerde eiwitten. Deze schadelijke stoffen kunnen de eiwitstructuren in ons lichaam aantasten, die zich in onze vaatwanden, botten, haar, ogen maar ook in onze huid bevinden. Best een belangrijk proces om in de gaten te houden, aangezien eiwitten de bouwstenen van ons weefsel zijn, inclusief onze huid!

Bekende ‘huid-eiwitten’ zijn collageen en elastine. Dit zijn belangrijke eiwitten als het aankomt op de stevigheid en trekvastheid van de huid. Wanneer er suikerverbindingen met collageen en elastine worden gevormd verliest de huid zijn elasticiteit, worden rimpels zichtbaar en treedt er verkleuring van de huid op.

Gelukkig kan het lichaam deze schadelijke AGE’s deels opruimen, maar dit opruimproces veroorzaakt ook een ontstekingsreactie in ons lichaam. En ook een ontstekingsreactie is niet goed voor onze cellen. Linksom of rechtsom, glycatie heeft hoe dan ook invloed op onze huid.

3-650x453

Wat is het verband tussen suiker en huidveroudering?

We weten nu dat suikers zich binden aan eiwitmoleculen, verantwoordelijk zijn voor versuikerde moleculen en dat dit proces invloed heeft op onze huid. Samengevat: elastische vezels zullen verharden, waardoor ons weefsel stijf en minder elastisch wordt. En ja, een minder soepele huid betekent weer meer kans op huidveroudering.

Terwijl je op je 20ste meestal nog nergens last van hebt, komt rond je 35ste opeens de aap uit de mouw. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat het effect van glycatie pas vanaf je 35ste levensjaar zichtbaarder worden. Net zoals zonschade, die je ook opbouwt in je jongere jaren, en die pas tot uiting als je wat ouder bent. (lees het ebook: ” de zon op onze huid” 

Hoe komt dit nu eigenlijk? Het opruimen van de schadelijke AGE’s wordt gedaan door bepaalde beschermende enzymen. Naarmate je ouder wordt vermindert de werking van deze enzymen en is je huid minder goed in staat het collageen te beschermen. De afbraak van deze cellen zal op latere leeftijd sneller gaan, waardoor je huid sneller veroudert.

Tips van beautyfulskin om huidveroudering, ontstaan door suikerconsumptie, te voorkomen

100% voorkomen van glycatie is helaas niet mogelijk. Suiker bevindt zich immers in heel veel producten, ook in gezonde producten zoals fruit. Het is daarom slim om de inname van suikerrijke producten te verminderen en je te houden aan de aanbevolen twee stuks fruit per dag. (maar zoals hierboven in het filmpje legt Martine perfect uit welke verschillen er zijn in suikers)

Andere tips die we kunnen meegeven zijn:

  • Vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (GI) of glycemische lading (GL). Dit zijn bijvoorbeeld: wit brood, frites, chips, frisdranken, koekjes et cetera.
  • Eet producten met resveratrol (antioxidant) om het glycatie-effect te verminderen. Resveratrol zit onder andere in: rode druiven, pinda’s en bosbessen.
  • Vermijd zoveel mogelijk gebakken, geroosterde, gegrilde en/of gefrituurde voedingsmiddelen.

En zoals je ziet.. lekkere choco het kan…..! En neen je wordt daar echt niet ineens tien jaar ouder van!

Wat kan ik nog meer doen tegen huidveroudering?

Huidveroudering is een complex proces, waarbij vele invloeden van binnen-  en buitenaf effect hebben op de snelheid waarmee je huid veroudert. Andere invloeden zijn bijvoorbeeld: UV-straling, roken of alcohol, verkeerd cosmetica-gebruik, stress, chronische ziekten, medicijnen et cetera. Natuurlijk helpt het om de invloed van deze factoren zo veel mogelijk te beperken.

Het is niet erg dat de huid door de jaren heen verandert en ouder wordt. Zolang jij je er maar prettig bij voelt. Gelukkig zijn er naast verstandig eten ook talrijke mogelijkheden om je huid in goede conditie te houden en te ondersteunen van buitenaf.

Benieuwd naar de behandelmogelijkheden voor jouw huid? Neem gerust contact met ons op voor een intakegesprek.

 

einde blog 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s