Veiligheid bij laserbehandelingen

Veiligheid bij laserbehandelingen is de laatste jaren veel in opspraak. Zoals je je kunt voorstellen is het noodzakelijk veilig om te gaan met deze krachtige apparatuur. Hoe veilig is een laserbehandeling nu eigenlijk en heeft dit ook effect op de gezondheid? In dit blogbericht gaan we naast deze vragen in op de herkenningspunten van een veilige laserpraktijk.

Wat is LASER?

Lasertherapie werd in de zestiger jaren geïntroduceerd. Het woord LASER staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Nederlands vertaald betekent dit: “lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling”. In de laserkop wordt licht geproduceerd, wat middels speciale technieken (zoals bijvoorbeeld spiegels) wordt versterkt.

Dit versterkte licht wordt in een zeer geconcentreerde bundel uitgezonden en bevat een hoge dosis energie, wat ingezet kan worden voor verschillende doeleinden, zoals ontharen, verwijderen van rode vaatafwijkingen en blauwe bloedvaatjes , verwijderen van pigmentvlekken en verstevigen van bindweefsel.

Waar komt het laserlicht terecht?

Het aantal nanometers bepaald hoe diep het licht in de huid komt en welke structuren in de huid geabsorbeerd worden door het licht, bijvoorbeeld water, melanine (pigment) of hemoglobine. Het bijzondere van deze techniek is dat laserlicht heel selectief deze ‘chromoforen’ kan vernietigen, zonder de omringende huid of andere huidstructuren te beschadigen. Het laserlicht kan niet dieper in de huid komen. De straling komt bijvoorbeeld niet bij andere organen van ons lichaam terecht.

Risico’s bij laserbehandelingen

De hoge energiedichtheid van een laserbundel is een belangrijke reden om aandacht te schenken aan de veiligheid van laserlicht. De mate van risico’s is afhankelijk van het type laser waar mee gewerkt wordt. Elk laser heeft een eigen golflengte, vermogen en expositietijd.

Waar met lasers gewerkt wordt is er risico op brand en blootstelling aan laserrook. De ogen zijn zeer gevoelig voor beschadigingen, wanneer het oog direct of indirect in contact komt met laserlicht kan dit een beschadiging geven aan het hoornvlies, het bindvlies, de ooglens en het netvlies. Het risico op huidbeschadigingen is een stuk lager dan de kans op beschadiging van het oog. Echter bestaat er wel een reële kans op huidverbranding bij onprofessioneel gebruik van licht- en laserapparatuur.

Naast goede praktische vaardigheden is het vooral heel belangrijk dat de behandelaar veel verstand heeft van huidaandoeningen en de juiste diagnose kan stellen. Ook dient de behandelaar volledig op de hoogte te zijn over de gezondheidstoestand van de cliënt en de contra-indicaties (redenen om niet te behandelen), zoals een zongebruinde huid en het gebruik van lichtgevoelige medicijnen.

Wetgeving omtrent werken met lasers en lichttherapie

Tot op heden is de toepassing van licht- en lasertherapie niet opgenomen in de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Dit betekent dat ook anderen dan (para)medische professionals deze behandelingen uit mogen voeren. Hierdoor is het aanbod van licht- en laserbehandelingen erg groot. Des te belangrijker is het om alert te zijn op de veiligheidsmaatregelen die een praktijk neemt omtrent deze behandelingen.

Veiligheid licht- en laserbehandeling bij de huidtherapeut

Beautyfulskin volgt de interne richtlijn voor licht- en laserveiligheid nauwgezet op. Hiernaast zorgen wij ervoor dat we alle maatregelen nemen die genomen kunnen worden omtrent het werken met licht- en laserapparatuur. Wij volgens jaarlijks onze bijscholingscursussen. Beautyfulskin beschikt over geavanceerde behandelapparatuur waarmee de nieuwste  behandeltechnieken mogelijk zijn.  Hiermee weet Beautyfulskin zich duidelijk te onderscheiden. Wij zijn dan ook fier u mee te  delen, dat wij enkel met apparatuur werken die klinisch en wetenschappelijk hebben bewezen doeltreffend en veilig te zijn.

Maatregelen veiligheid laserbehandelingen Beautyfulskin

Door het nemen van alle mogelijke maatregelen worden veiligheidsrisico’s en in de praktijk optredende onvoorziene situaties zoveel mogelijk beperkt. Waar moet je op letten als consument?

Kennis & bekwaamheid huidtherapeuten

De huidtherapeuten bij Beautyfulskin is opgeleidt en zeer bekwaam in het veilig werken met laser- en lichtflitsapparaten. Zij neemt regelmatig deel aan nascholing, cursussen en post-opleidingen omtrent licht- en laserbehandelingen. Voor het lichtflitsapparaat gebruiken we een protocol waarin het veilig gebruik van het apparaat beschreven is.

Soort laser – lichtapparatuur

Niet alle lasers zijn even goed. Betrouwbare lasers zijn meestal ook dure lasers. Niet alleen vanwege technische onderdelen, zoals een sterke motor, maar ook vanwege de vele onderzoeken die gedaan worden en uiteraard veel geld kosten. Medische studies kosten immers heel veel geld. Als een bedrijf zeer goedkope laserbehandelingen kan aanbieden, bestaat er een grote kans dat er behandeld wordt met een goedkoop of verouderd laser/ lichtapparaat.

Beautyfulskin beschikt over de VPL Energist een hoogwaardig lichtapparatuur met medische achtergrond. Het is het meest innoverende systeem op de markt voor permanente ontharing – VPL Energist

VPL™ staat voor variable pulsed light (variabel gepulseerd licht) en is een gepatenteerde naam en systeem van Energist Group uit Swansea, Groot-Brittannië. De Energist UltraPlus VPL™ is immers het resultaat van jarenlange research, uitgevoerd door een team van medische laserspecialisten die er in geslaagd zijn om een beter, sneller, veiliger en efficiënter systeem op de markt te brengen dan de klassieke ontharingslasers en IPL-flashsystemen.

Het unieke VPL™-systeem kan immers de haren definitief verwijderen zonder dat omringende huid mee opwarmt en werkt daarom zonder pijn of ongemak. Het resulteert in veel betere resultaten, waardoor heel wat minder behandelingen nodig zijn dan met de traditionele systemen als laser en IPL.

Bovendien biedt de Energist UltraPlus VPL™ meer mogelijkheden: ook fijne haren én donkere huidtypes zijn succesvol te behandelen.

We zijn er bovendien trots op dat wetenschappelijke studies en dermatologische rapporten deze unieke eigenschappen van de Energist UltraPlus VPL™ bevestigen.

Uitgebreide informatievoorziening

Onze cliënten krijgen vooraf aan de behandeling alle relevante informatie in begrijpelijke taal. Bijwerkingen en eventuele complicaties worden doorgenomen en indien er alternatieven zijn van de behandeling, kunnen deze ook worden uitgelegd. De huidtherapeut geeft voorlichting schriftelijk mee en het behandelovereenkomst wordt door onze cliënten vooraf aan de behandeling ondertekend.

 

Onderhoud laserapparatuur

De lichtapparatuur wordt met regelmaat onderhouden en gecontroleerd door een gecertificeerde technicus van een erkend Belgisch bedrijf. Deze afspraken zijn vastgelegd middels een onderhoudscontract.

Certificaat VPL Energist Beautyfulskin

Jaarlijks volgt Beautyfulskin de bijscholing wij hebben ook dit jaar  een certificaat van VPL energist ontvangen, waarmee we aan kunnen tonen Beautyfulskin officieel een laserveilige praktijk is!

Meer lezen over onze VPL behandelingen?

Lees meer over de behandelingen die wij uitvoeren met lichtflitsapparatuur

Bent u geïnteresseerd in lichtbehandelingen, maar u vindt het nog spannend? Op deze pagina kunt u een video van onze behandelingen. Uiteraard neemt de huidtherapeut uitgebreid de tijd om uw vragen te beantwoorden en u persoonlijke voorlichting te geven tijdens het intakegesprek.

Neem gerust contact met ons op via 0032 475 300 526  of info@beautyfulskin.be 

 

Vond je dit artikel interessant ?
Laat me dan weten hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw mening op Instagram met #beautyfulskin.oostende ! Enjoy ! xxx

einde blog 1

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s