Ingegroeide haartjes voorkomen en verhelpen

Ingegroeide haartjes kunnen een enorme kwelling zijn, zowel voor vrouwen als voor mannen. Vaak komen mensen voor permanente ontharing langs.. na jaren gesukkeld te hebben met ingegroeide haartjes… met cysten en littekens tot gevolg..

Ingegroeide haren komen dus echt wel veel meer voor dan we zouden denken…Ze doen zich in de meeste gevallen voor op de volgende locaties:

 • Benen + oksels
 • Lies- & schaamstreek
 • Gezicht (dus baardharen bij mannen)

Een ingegroeide haar kan irritatie, pijn, ontstekingen, infecties en littekens tot gevolg hebben. Daarom hebben we hieronder alles over ingegroeide haren opgesomd: oorzaken, gevolgen én behandelingen. En bovendien een aantal praktische tips om een ingegroeide haar eigenhandig te verhelpen en voorkomen…

Let op: in de liesstreek moet je een opgezette lymfeklier niet voor een ingegroeide haar aanzien.

Gevolgen van ingroeiende haartjes

Als een haar ingroeit, ontstaat negen van de tien keer een ontsteking. Als je vervolgens aan het ingegroeide haartje gaat pulken, ontstaat meestal een bacteriële infectie, waardoor zich een puistje of abces rondom de ingegroeide haar vormt. Als je hieraan gaat knijpen en krabben, ontstaat een wondje. Doordat de ingegroeide haar blijft irriteren, zal het wondje niet gemakkelijk genezen. Uiteindelijk kan er een diep littekentje ontstaan dat nooit meer helemaal wegtrekt.

Iedere haar groeit uit een haarzakje oftewel haarfollikel. Als een ingegroeid haartje geïnfecteerd raakt door bacteriën, spreekt men ook wel van “folliculitis”.

Twee soorten ingegroeide haren

We onderscheiden twee varianten van de ingegroeide haar, namelijk:

1. Ingegroeid haartje

Een klassiek ingegroeid haartje is eigenlijk een “opgesloten” haartje. Een dergelijke ingegroeide haar ontstaat meestal nadat een haartje wordt afgekapt of uitgetrokken. De nieuwe haar (of het deel dat achterblijft) moet vervolgens weer door het huidoppervlak zien te groeien, maar dat gaat mis…

In ruim 99% van de gevallen verloopt de teruggroei van een haar goed, maar af en toe blijft een haar onder het huidoppervlak steken. Een dergelijke haar vindt de weg niet terug naar de porie-opening en blijft zodoende in zijn geheel onder de huid verscholen. De opgesloten haar veroorzaakt een onderhuidse ontstekingsreactie en/of infectie.

2. “Razor bump”

Een razor bump is een haartje dat eerst naar buiten –tot boven het huidoppervlak– groeit. Vervolgend krult de haar met een bochtje terug de huid in. Een razor bump is dus eigenlijk een “ingroeiende” of “binnendringende” haar.

Omdat het haartje door je lichaam als indringer wordt gezien, zal het worden ingekapseld. Meestal gaat deze inkapseling gepaard met een ontstekingsreactie, met als gevolg pijn, jeuk en roodheid. De term ‘razor bump’ betekent letterlijk “scheerbultje”, en razor bumps zijn dan ook meestal het gevolg van een scheerbeurt.

Oorzaken van ingegroeide haren

Soms groeit een haartje zonder expliciete reden in, dat gebeurt altijd weleens. Toch zijn er ook verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je vaak en veel last hebt van ingegroeide haren. De belangrijkste oorzaken van haartjes-ingroei zijn als volgt:

1. Bot scheermes

Een bot scheermes zorgt ervoor dat een haar niet netjes doormidden wordt gekliefd. De haar wordt veeleer doormidden getrokken, en het deel dat achterblijft, krijgt dan een “rafelig” uiteinde. Zodoende zal de haar minder gemakkelijk weer via de porie naar buiten kunnen groeien en eerder blijven steken.

Botte scheermessen zijn de belangrijkste veroorzakers van ingegroeide haartjes. Gebruik dus altijd een vlijmscherp scheermes. Tip: Een ouderwets “klapmes” kun je aanzetten en is zodoende extreem goedkoop.

2. Te glad scheren

Als je scheert, dan wil je natuurlijk een glad resultaat. Als het op ingroei van haartjes aankomt, is het toch beter om niet al te glad te scheren. Hoe gladder je scheert, des te meer haren er onder het huidoppervlak worden afgekapt. En haartjes groeien immers in als ze de weg naar buiten terug moeten vinden. Als haren echter een piepklein stukje uit de huid blijven steken, hoeven ze de weg terug niet te zoeken.

3. Meerdere mesjes

Als je een scheermes met 2, 3 of 4 afzonderlijke mesjes gebruikt, dan scheer je in principe meerdere malen tegelijkertijd. Dit maakt de kans groter dat een haar te kort of te slordig wordt afgekapt en vergroot zodoende ook de kans op ingroei van haartjes. Gebruik dus bij voorkeur een enkel mesje als je ingegroeide haartjes wilt voorkomen.

4. Tegen de haargroei in scheren

Als je tegen de haargroei in scheert, krijg je een gladder scheerresultaat. Toch is het beter om met de haargroei mee te scheren als je ingroei van haren wilt voorkomen. Je huid blijft ietwat stoppeliger, maar raakt ook beduidend minder snel geïrriteerd, ontstoken, geïnfecteerd en beschadigd. En dat voorkomt weer ingegroeide haartjes!

Als je tegen de groeirichting in scheert, kan de groeirichting van de geschoren haren bovendien veranderen, wat ingroei bevordert.

5. Grove poriën

Met grove poriën bedoelen we poriën die groter oftewel ruimer oftewel wijder zijn dan gewoonlijk. In beginsel spelen grove poriën nauwelijks een rol bij ingegroeide haartjes. De kans dat haren met een bochtje terug de huid in groeien is echter ietwat groter in geval van grove poriën. Je kunt niet zoveel doen om grove poriën te verhelpen. Er zijn echter enkele effectieve “trucjes”.

6. Dode huidcellen

Dode huidcellen kunnen voor oneffen porie-openingen zorgen. Een oneffen porie-opening maakt de kans extra groot dat haartjes blijven steken als ze –voorbij het huidoppervlak– uit de poriën groeien. Exfoliatie (scrubben, peelen etc.) kan ervoor zorgen dat oude oppervlakkige huidcellen worden verwijderd. Hierdoor kunnen nieuwe, jonge huidcellen aan het huidoppervlak komen, waardoor de huid egaler wordt.

7. Vieze huid

Een vieze huid werkt verstopte poriën in de hand. Een verstopping van een porie kan enerzijds de haar blokkeren die uit de porie zou moeten groeien. Anderzijds werkt viezigheid huidinfecties in de hand. Zodoende zal een eventuele ingegroeide haar gemakkelijker tot complicaties zoals littekens leiden.

 

Tips, oplossingen & behandelingen tegen ingroei van haartjes

Als haartjes eenmaal zijn ingegroeid, dan ben je eigenlijk al te laat. Toch zijn er dingen die je kunt doen om ingegroeide haren te verwijderen of de ontsteking te genezen. Hierbij enkele tips, oplossingen en behandelingen om ingegroeide haartjes se voorkomen en verhelpen:

 • Exfoliatie (scrubben & peelen) om het huidoppervlak te egaliseren
 • Huid schoonhouden met milde huidreinigingsproducten
 • Desinfecterend middel –desinfectans– gebruiken na het scheren zodat er geen bacteriën in de haarfollikels dringen (aftershave e.a.).
 • Antibiotica-crème kan de genezing van een eventuele bacteriële infectie vanwege een ingegroeide haar versnellen.
 • Als een ingegroeid haartje niet vanzelf geneest, kan een schoonheidsspecialist, huisarts of dermatoloog deze steriel verwijderen middels een minieme operatieve ingreep.
 • Hoe beter de kwaliteit van je huid, des te minder last je zult hebben van ingegroeide haartjes. Vooral de vetbalans en vochtbalans van je huid spelen hierbij een belangwekkende rol.
 • Houd je huid zacht en soepel, en laat je huid vooral niet uitdrogen! Alcohol en zeep hebben een uitdrogende werking en zijn funest voor de gevoelige en droge huid.
 • Pas op met strakke kleding –met name strakzittend ondergoed– hierdoor kan de groeirichting van haartjes worden aangetast.
 • Neem regelmatig een versoepelend huidmasker, bijvoorbeeld van ei, klei, olijfolie en/of honing.
 • Laat je adviseren door een specialist over definitieve ontharing. Geen last meer van ingroeiende haren.
 • Gebruik tijdens het scheren geen scheerschuim, scheermousse of scheergel, maar een kwalitatief hoogstaande, hydraterende scheercrème die de opperlaag van je huid soepel houdt.
 • Bij voorkeur niet “droog” scheren, dus niet met een scheerapparaat of met een mes zonder scheercrème.
 • Gebruik een ouderwets klapmes om te scheren. Een dergelijk scheermes kun je keer op keer slijpen, wat je veel geld bespaart.
 • Het is uiterst raadzaam om moderne scheermesjes na iedere haal goed schoon te spoelen. Doe je dat niet, dan schraap je je huid kapot met de afgeschoren haren die in het handscheerapparaatje blijven steken. Vooral baardharen kunnen erg dik, stug, spits en scherp zijn.
 • Tip: een klassiek open scheermes (draaimes ofwel klapmes) is een absolute verademing als je vaak last hebt van ingegroeide haartjes. Zorg wel dat je voldoende scheercrème gebruikt om het mes optimaal te geleiden. Een let op: het scheren met een vlijmscherp mes kan gevaarlijk zijn!

Ga hoe dan ook niet met nagels, naaldjes en pincetten tot diep in de huid pulken om een ingegroeide haar te bevrijden of verwijderen… Dat maakt de kans op een bacteriële infectie namelijk extra groot. Zo’n infectie kan weer een (extreem pijnlijke) steenpuist of haarnestcyste worden.

Tot slot

Ingegroeide haartjes ontstaan extreem vaak na het ontharen van de schaamstreek. Schaamharen zijn namelijk uitzonderlijk dik en krullerig, waardoor ze gemakkelijker naar binnen groeien en/of blijven steken bij het naar buiten groeien. Epileren c.q. waxen veroorzaakt sneller en meer ingegroeide haartjes dan iedere andere ontharingsmethode. Dat komt doordat je het merendeel van de haartjes volledig verwijdert.

Deze haren moeten zodoende van binnenuit opnieuw door het huidoppervlak breken. Tijdens dit groeiproces kan een haartje gemakkelijk onderhuids blijven steken en onder je huidoppervlak blijven doorgroeien. Ook zullen er door het ruwe trekken een groot aantal haren “slordig” afbreken onder het huidoppervlak, wat ingroei van haren bevordert.

Dus heb je last van ingroeiende haren overweeg Permanente ontharing als resultaat. 

Heb jij vragen of opmerkingen over het ingroeien van haren? Heb je vragen en opmerkingen i.v.m. permanente ontharing? Laat hieronder jouw reactie achter met betrekking tot het voorkomen en verwijderen van ingegroeide haartjes en permanente ontharing!

 

Gerelateerde afbeelding

88.jpg8.jpg

888.jpg

einde blog 1

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s