Ghee of geklaarde boter

Ghee is geklaarde boter, dat betekent dat de eiwitten zoals caseïne, lactose (melksuiker) en andere bestanddelen uit de boter zijn verwijderd. Ghee is zuiver, zacht van smaak en geschikt om verhit te worden.

(En bij deze mag ik die dus eten : lactosevrij) Je kan die dus ook altijd zelf maken mocht je niet bij de natuurvoedingswinkel geraken:)

Ingrediënten:

  • 3 pakken ongezouten grasboter of een andere biologische ongezouten boter
Andere benodigdheden:
  • een hele fijne zeef

BEREIDINGSWIJZE

  • Doe de boter in een (steel)pan en laat het smelten op een laag vuur. Breng het aan de kook en laat het een paar minuten op een laag vuur doorkoken. Doe het vuur uit en laat het een beetje afkoelen. Doe dit niet te lang, want het moet vloeibaar blijven. De boter scheidt zich in twee delen. De gele vloeibare boter kun je overgieten in een schaal en het onderste witte gedeelte kun je weggooien. Daar zitten caseïne, lactose en andere stoffen in. Gebruik bij het overgieten een hele fijne zeef, een kaasdoek of een koffiefilter. De witte massa moet niet gaan lekken door de zeef.
  • Deze geklaarde en gezonde boter kun je voor alles gebruiken: zowel op je brood als voor het bakken en braden is het geschikt. Je kunt zelfs, als je last hebt van constipatie, elke ochtend een theelepel op de nuchtere maag innemen.

 

Nota over Ghee:

WAT IS GHEE?

Ondanks alle goede eigenschappen van roomboter, is er een product, gemaakt van roomboter, dat nog beter is dan de roomboter zelf. Dat is ghee. Ghee ofwel geklaarde boter neemt alle voordelen van de roomboter over, maar niet de nadelen. Over de nadelen lees je verderop. Ghee is dus een zuiver en gezond alternatief voor roomboter.

Ghee wordt steeds bekender in de westerse wereld, maar er zijn nog steeds veel mensen die niet weten wat het is. Terwijl in het oosten ghee heel bekend is en al eeuwenlang wordt gebruikt, onder andere als bakvet.
Wat is ghee? Ghee is geklaarde boter, dat betekent dat de eiwitten zoals caseïne, lactose (melksuiker) en andere bestanddelen uit de boter zijn verwijderd. Ghee is zuiver, zacht van smaak en geschikt om verhit te worden. Bij hoge verhitting komen er geen schadelijke stoffen vrij. Dus ideaal voor bakken, braden en zelfs frituren. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van roomboter. Op laag vuur bakken in roomboter kan ook. Maar als je roomboter sterk verhit, ontstaat er rook en je pan of koekenpan kleurt zwart. Dat gebeurt niet met ghee.
Bovendien is ghee erg smaakvol en het versterkt de smaak van kruiden en specerijen. Ghee kun je lang bewaren, zelfs buiten de koelkast. Zorg ervoor dat je een luchtdichte pot gebruikt om oxidatie te voorkomen en gebruik altijd een schone lepel. Ghee is verkrijgbaar bij diverse natuurwinkels, maar je kunt het ook zelf maken zie hierboven

CASEÏNE EN LACTOSE IN ROOMBOTER

Nog even over caseïne en lactose. Ze zijn in roomboter in kleine hoeveelheden aanwezig. Caseïne en lactose kunnen je darmslijmvlies irriteren en daarmee je immuunsysteem ondermijnen. Dat gebeurt altijd in combinatie met andere factoren, zoals te veel suiker eten. De slijmvliezen in je darmen maken namelijk onderdeel uit van je immuunsysteem. Als je redelijk gezonde darmen hebt, krijg je geen last van het eten van roomboter, als je dat met mate eet. Overmatig eten is altijd slecht en dat geldt voor alle producten, ook voor gezonde producten, want met te veel wordt je lichaam altijd overbelast. Als je wel last hebt van je darmen of als je een slechte stoelgang hebt, dan zou je beter geklaarde boter kunnen gebruiken tot je darmen zijn hersteld en weer optimaal werken. Maar ook als je gezonde darmen hebt, is geklaarde boter ideaal voor je gezondheid.

VOORDELEN VAN GHEE VOOR ONZE GEZONDHEID

Je kunt ghee op je brood smeren. Ghee is goed voor je spijsvertering en bevordert een gezonde eetlust. Een gezonde eetlust – ik bedoel hier geen eetbuien – is erg belangrijk voor de productie van enzymen om je voedsel af te breken. Als je geen gezonde eetlust hebt, worden geen of te weinig enzymen afgescheiden en wordt je voedsel dus niet optimaal afgebroken. Ook voor je stoelgang is ghee ideaal. Als je last hebt van constipatie, neem dan dagelijks op je nuchtere maag gedurende een paar weken 1 theelepel ghee. Drink of eet pas 20 minuten later zodat de ghee zijn werking in je lichaam kan doen.

Al met al is ghee ideaal om voor het bakken te gebruiken en roomboter kun je met mate op je brood nemen. Zorg er wel voor dat je je brood op de juiste wijze combineert als je van alle voordelen en de voedingswaarde van roomboter wilt profiteren. Brood met boter en vleeswaren is geen gezonde keuze.

nog even dit: PURE ROOMBOTER HEEFT EEN HOGE VOEDINGSWAARDE

Roomboter bevat ook een heel klein percentage transvetten, maar dat zijn transvetten die van nature in vlees en zuivelproducten voorkomen. Ze zijn veel minder slecht voor onze gezondheid dan de transvetten die ontstaan zijn tijdens het hardingsproces van plantaardige oliën.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de onnatuurlijke transvetten zelfs kankerverwekkend zijn. Zodra ze ons lichaam binnenkomen, wordt ons immuunsysteem bovenmatig belast. Ons immuunsysteem beschermt ons namelijk tegen allerlei ziektes die vooral te maken hebben met de indringers van buitenaf, zoals virussen, bacteriën, parasieten en schimmels. Denk bijvoorbeeld aan griep en verkoudheid. Als ons immuunsysteem niet sterk genoeg is om de indringers aan te vallen, dan kunnen die indringers nadat ze van de afweer van ons lichaam gewonnen hebben, ons immuunsysteem verder verzwakken. Dat verslechtert onze gezondheid in haar geheel.

Pure roomboter is een natuurlijk product. En alles wat natuurlijk is, is beter voor ons lichaam en onze gezondheid. Ik maak hier geen onderscheid tussen biologisch en niet biologisch, want het spreekt voor zich dat biologisch meestal beter is. Bovendien heeft roomboter een hoge voedingswaarde. Roomboter bevat namelijk vitaminen A, D, E en K en veel mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium. Je weet misschien dat je botten grotendeels uit calcium (kalk) en fosforzouten bestaan, naast fluor en lijmstoffen. Als je voldoende van deze mineralen binnenkrijgt en opneemt, blijven je botten sterk en minder kwetsbaar. Na een eventuele breuk herstellen ze dan ook veel sneller.

De bovengenoemde vitaminen en mineralen in roomboter zijn natuurlijk en kunnen optimaal door ons lichaam worden opgenomen. Dat in tegenstelling tot kunstmatige ofwel synthetische vitaminen en mineralen die ons immuunsysteem overbelasten omdat ze door ons lichaam niet herkend worden als lichaamseigen.

ghee

einde blog 1

Bron : de levensstijlmethode

One thought on “Ghee of geklaarde boter

  1. Pingback: Gebakken appeltaart | Beautyfulskin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s