Zelf ontharen met laser: wie durft?

Lasertechnologie verovert de medische wereld in rap tempo. Sinds kort kan de consument zich er ook zelf mee ontharen. Gevaarlijk, vinden artsen, want met laser kan van alles misgaan.

Toen de laser in 1960 werd uitgevonden, wist niemand wat je ermee moest. Het was een techniek zonder toepassing, een hamer zonder spijker. En dus probeerden onderzoekers maar wat. „Ze brandden op vol vermogen gaten in weefsels”, vertelt Ton van Leeuwen, hoogleraar klinische toepassingen van de biomedische optica in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Al in 1962 meldden artsen een eerste succes. Met korte laserpulsjes hadden ze een losgelaten netvlies vastgebrand tegen de achterwand van het oog. Zo behoedden ze de patiënt voor blindheid. In 1963 volgde de eerste operatie met laser.

In de decennia daarna heeft de laser binnen de geneeskunde een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt.

Artsen gebruiken het geconcentreerde licht nu ook voor het bijslijpen van het hoornvlies, het kapot schieten van aanslag achter de ooglens, het egaliseren van rafelige knieschijven, het verpulveren van nier- en galstenen en het wegbranden van spataderen, haartjes, rimpels, tatoeages en wijn- en pigmentvlekken.

Vooral op cosmetisch gebied is laser een uitkomst. Wie van zijn overtollige haartjes of vlekjes af wil, kan in tal van laserklinieken en schoonheidssalons terecht.

Maar nu komt het : 

Deze jonge bedrijfstak ondervindt sinds kort al weer concurrentie: van thuislasers, handzame apparaatjes waarmee consumenten zelf, thuis op de bank, hun haar kunnen wegbranden.

Er zijn al minstens vijf verschillende apparaten op de markt, afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar werden ze aanvankelijk alleen via de huisarts verkocht. In 2006 mocht het bedrijf Palomar zijn ontharingslaser voor het eerst rechtstreeks aan de consument leveren. Ook in Nederland zijn thuislasers nu vrij te koop, onder andere voor 200 euro via Tel Sell.

Werken die thuisapparaten goed? En zijn deze thuis-doe het zelf- toestelletjes veilig? We laten Johan Beek aan het woord hierover: 

„Dat is helaas nauwelijks bekend”, zegt Johan Beek, laserveiligheidsfunctionaris van het AMC en arts bij het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen. „Bij mijn weten zijn er maar een paar onafhankelijke patiëntenonderzoeken verricht naar ontharing met een thuislaser.” Die studies lieten een mager resultaat zien: na twee tot drie behandelingen waren mensen maar een derde van hun ongewenste haar kwijt. Volledige ontharing is niet haalbaar, en over de lange termijn is bijzonder weinig bekend. Volgens Beek zou de haargroei na verloop van tijd best eens kunnen terugkeren, misschien zelfs in verhevigde mate.

Klinieken zijn duurder ja, maar scoren beter. Daar ben je met één behandeling 20 tot 50 procent van je haar kwijt. Bij de tweede behandeling sneuvelt een deel van de nog resterende beharing, en zo verder, tot een uiteindelijke reductie van 40 tot 85 procent. ” 

Thuislasers doen het dus relatief slecht. Dat komt, vermoedt Beek, doordat fabrikanten –uit angst voor verbrandingen en schadeclaims– een zwakke lichtbron inbouwen. Exacte gegevens ontbreken echter. De arts vindt het daarom hoog tijd voor een gedegen consumentenonderzoek, te meer omdat lasers bepaald niet ongevaarlijk zijn.

In de onderzoeken met thuislaser kregen sommige proefpersonen bijvoorbeeld last van een rode en gezwollen huid, lichte of donkere vlekken, korstjes en brandblaren. De bijwerkingen waren wel mild en van voorbijgaande aard. (gelukkig dat het dus niet echt goed werkt! ) 

Een behandeling luistert nauw, weet Frank. De laser moet goed worden afgestemd op het huidtype en de haarkleur. Omdat het licht inwerkt op het pigment, is het uitkijken met een donkere huid; daarin ontstaan snel witte of donkere vlekken. En blonde mensen kunnen het schudden: lichte haren laten zich niet weg laseren. Die bevatten te weinig pigment. Daardoor worden ze niet heet genoeg om het haarzakje te verbranden. Verder kunnen ook (latente) huidziekten en medicijnen tot problemen leiden.

Doordat thuislasers vermoedelijk met lage energie werken, bestaat volgens dermatoloog Frank het risico dat ze het haar niet wegbranden, maar het alleen dunner maken. Ook een laserspecialist krijgt het dan niet meer weg. En er bestaat nog een ander gevaar: op sommige plekken is de huid erg gevoelig. „Vooral rond het oog moet je voorzichtig zijn”, zegt Frank. „Ook rond de anus zijn heel vervelende complicaties beschreven.”

Over het thuislaseren maakt hij zich dus wel grote zorgen. Hij vreest dat mensen zich er blijvend mee beschadigen. „Mensen zijn zich totaal niet bewust van de risico’s. Je hebt echt een opleiding nodig om met laser te kunnen omgaan. De Keuringsdienst van Waren en het ministerie van volksgezondheid moeten daar eens naar kijken.”

“Artsen, therapeuten en specialisten hebben een opleiding hiervoor gevolgd en dat is een hele andere kwestie.  Over thuislasers weten we vrijwel niets. Ik vind dit onverantwoord. Hier ligt een schone taak voor de Inspectie.”

bron: artikel in trouw.nl 

Bij mij in de praktijk wijs ik de mensen ook op het gevaar van de kleine thuistoestelletjes, de haren komen hiervan zelfs resistent en dan kunnen wij met onze medische toestellen helaas ook niet veel meer doen.

Kies voor een degelijke therapeut die met medische verantwoorde toestellen werkt, die zich bijschoolt en opleidingen volgt, die je kan begeleiden en je zo goed mogelijk kan informeren over de behandeling.

Vraag naar medische studies van het apparaat… zodat ‘specialisten’ die met minder goede toestellen werken onze branche niet kunnen kapot maken.. ..We willen onze geloofwaardigheid niet verliezen door mensen die snel geld willen verdienen en met minderwaardige toestellen werken… Helaas het gebeurt regelmatig! (niet alle machines die licht flitsen werken! )

Wens je meer informatie over de VPL Energist? Wens je meer informatie over de permanente ontharing en of dit iets voor jou kan zijn? Laat het ons weten. Alle medische studies kunnen worden ingelezen in de praktijkruimte. 

thuisontharen

deze foto’s zijn enkel illustratie naar het thuisontharingsapparaat en ik wil geen enkel merk hierin viseren !

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s