Pure chocolade maken met pure ingrediënten

Zelf pure chocolade maken met pure ingrediënten. Dat is helemaal niet zo moeilijk, eigenlijk! Drie ingrediënten zijn essentieel: cacaoboter, cacaopoeder en een middel om te zoeten. Ik gebruikte nu biologische yacon siroop, want dat heeft weinig impact op onze bloedsuikerspiegel en is dus een relatief gezonde suikervervanger. Maar voel je vrij om in dit recept een zoetstof naar wens te gebruiken! Hoe minder zoetstof  je toevoegt hoe puurder de chocolade is!

Ik voeg voor wat extra diepte in de smaak nog een beetje goede vanillepoeder en een snuf zout toe. Dan maakt de chocoladesmaak nog net iets verfijnder! Maar voel je vrij om creatief te zijn met dit basisrecept. Het is ook leuk om mooie vormpjes te gebruiken, zo creëer je in een handomdraai je eigen bonbons.

Ik gebruikte een zachte chocolade mal om deze leuke minireepjes te maken. Ik moet toegeven… alleen al om deze mal te kunnen gebruiken wou ik iets vinden om te maken….op die mal was ik op slag verliefd. Maar je kunt ook gewoon een platte reep chocolade maken in een platte schaal en deze zelf in stukken hakken. De smaak is er echt niet minder om! Of gebruik jouw ijsblokjesvorm om de chocoladeblokjes te maken.

voor een grote reep

Verwarm een hittebestendige kom in een pannetje kokend water (au bain marie). Smelt hierin de cacaoboter en kokosolie, op een laag vuurtje. Gebruik een fijne zeef om de cacaopoeder zonder klontjes bij de cacaoboter in de kom te strooien, en roer deze er goed doorheen.

Voeg dan ook de vanillepoeder, snuf zout en als laatste de yacon siroop toe. Roer het geheel goed door elkaar. Haal dan met een want de kom van de pan kokend water (want deze kan heel heet zijn!). Giet de chocolade voorzichtig in de door jou gekozen vormpjes.

meer ideetjes:

  • een druppeltje etherische olie van munt of sinaas in het vormpje doen
  • zeste van sinaas
  • goji besje of moerbei erbij doen…
  • amandelschilfers
  • kokosschilfers
  • gebroken nootjes…
  • kortom eindeloos variëren

Plaats deze dan minimaal 3 uur in de koelkast om hard te worden. En klaar is je zelfgemaakte pure chocolade!

Voor minder pure chocolade voeg je iets meer zoetstof toe. Je kunt er ook nog voor kiezen om naar verhouding iets meer cacaoboter en iets minder cacaopoeder te gebruiken. Lekker aan de slag dus! Bewaar de chocolade in de koeling.

Pure chocolade bevat heel veel flavanoïden en polyfenolen waaraan gezonde eigenschappen toegekend worden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die drie maanden lang elke dag driehonderd milligram cacaoflavanolen eten beter beschermd zijn tegen UV licht. Ook de bloedtoevoer naar de huid neemt toe waardoor de huid sterker, dikker en zachter wordt. Men denkt dat deze gunstige effecten komen door de flavanoïden die meerdere effecten hebben op de bloedvaten. Hoe dat precies werkt, wordt nog verder onderzocht. Zijn de resultaten van dit onderzoek dan een goede reden om je voortaan helemaal te buiten te gaan aan chocolade? Helaas! Ten eerste bevat niet alle chocolade grote hoeveelheden flavanoïden. En ten tweede zit er natuurlijk ook heel vet en suiker in chocolade waardoor het een dikmaker is.  Dus van deze pure chocolade kan je wel af en toe een stukje eten dan is daar helemaal niets mis mee! Integendeel.

Flavanoiden en polyfenolen in chocolade
Pure cacao bevatten lavanoiden en polyfenolen die goed zijn voor onze huid. Deze zitten het het cacaopoeder en niet in het cacaovet (cacaoboter). Hoe hoger het percentage cacao(poeder) in een product, hoe meer flavonoïden je in principe binnenkrijgt.

Pure chocolade (met een cacaogehalte van 80-85%) heeft het grootste percentage cacao en bevat daarom het hoogste percentage van deze stofjes. Daar staat tegenover dat chocolade ook veel vet en suiker kan bevatten en dat het dus ook een dikmaker is. Hoe hoger het cacaogehalte is van de chocolade, hoe gunstiger de verhouding tussen het gunstige en ongunstige effect. Daarom is pure chocolade gezonder dan melkchocolade. Kies dus voor een reep met een zo hoog mogelijk percentage cacao.

geniet dus van je chocolaaaaaaaaaaaaatje xx

choc

About the author juli 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s