Ik heb zonnebeschermingscrème over en nu?

Je bent terug van vakantie en je zonnebrandcrème is nog niet leeg? Kan je dit nog houden tot volgend jaar? Moet je zonnebrandcrème echt ieder jaar vervangen? Hoe lang is dit product eigenlijk precies houdbaar én werkzaam? En waaraan zie je dat?

 

Check eerst het open pot-symbool

Zoals alle cosmetica, is ook een zonnebrandproduct niet onbeperkt houdbaar. Op verpakkingen vind je daarom een symbooltje van een open pot met daarin een cijfer. Dat cijfer geeft het aantal maanden weer dat een product na opening nog houdbaar is. In het geval van de zonnebrandcrème is dat 12 maanden. Over het algemeen geldt dat gesloten producten minimaal dertig maanden goed blijven.

 

Verminderde werking

De houdbaarheidsaanduiding is slechts een deel van het verhaal. Want deze aanduiding zegt vooral wat over de kans op besmetting en de stabiliteit van de crème, maar niets over de werkzaamheid van de filters. En dat is natuurlijk wel zo belangrijk bij een zonnebrandproduct. Van bepaalde (chemische) filters neemt de werking na opening sterk af. En voor álle zonnebrandproducten geldt dat ze door blootstelling aan licht en hitte uiteindelijk aan werkzaamheid zullen inboeten. Daarom wordt in het algemeen aangeraden om toch ieder jaar gewoon een nieuw zonnebrandproduct te kopen. Want de kans is groot dat jouw fles flink heeft liggen ‘opwarmen’ op het strand, een terras of je balkon.

 

Weet je niet meer precies wanneer je je cosmeticaproduct opende? Schrijf het een volgende keer gewoon op de verpakking of in je agenda.

Lees ook meer over zonbescherming in ons e-book de zon op onze huid! 

About the author juli 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s