Een lekkende darm…wat is het? En hoe moet ik het genezen? Doe de test!

Het lekkende darm syndroom is een aandoening waar een groeiend aantal mensen mee worstelt. Veel mensen weten het niet eens. Door de naam zou je kunnen denken dat de aandoening alleen impact heeft op het spijsverteringssysteem. In werkelijkheid kan een lekkende darm tot veel andere gezondheidsproblemen leiden.

Het syndroom kan de oorzaak zijn van voedselallergieën, te laag energieniveau, gewrichtspijn, schildklierproblemen, auto immuunziekten en een trage stofwisseling.

In dit artikel lees je hoe je symptomen van het lekkende darm syndroom (Leaky Gut Syndrome, LGS) kunt verbeteren (en zelfs kunt genezen) en hoe je een doorbraak kan maken in de gezondheidsproblemen die je ervaart.

Wat is het Lekkende Darm Syndroom?

Het lekkende darm syndroom of Leaky Gut Syndrome (LGS) is een aandoening waarbij de darmwand zijn integriteit verliest. Gevolg: de darmwand laat meer door dan de bedoeling is. In feite vallen er gaten in de darmwand. En door de darmwand heen komen onverteerde voedseldelen, schadelijke stoffen, bacteriën, parasieten, schimmels en virussen in het bloed terecht.

De binnenbekleding van de darmwand is een slijmvlies dat de grens vormt tussen de buitenwereld en de binnenkant van het lichaam. Alles wat binnenkomt via de mond, komt in de darm terecht en wordt in de darm geselecteerd op bruikbaarheid, waarna het ‘restmateriaal’ wordt uitgescheiden. Het grootste deel van het menselijk immuunsysteem zetelt dan ook in de darm, waar ongewenste indringers in feite buiten het lichaam worden gehouden en onschadelijk worden gemaakt.

Wanneer de darmwand meer doorlaat dan de bedoeling is, raakt de wand steeds verder beschadigd. Niet alleen bacteriën en dergelijke kunnen door de darmwand heen komen en zo het bloed inkomen, maar ook gluten en giffen. Giftige afvalresten die lekken kunnen een immuun reactie veroorzaken.

Symptomen van LGS

 • Winderigheid
 • Voedingsintoleranties
 • Schildklierproblemen
 • Vermoeidheid
 • Gewrichtspijn
 • Hoofdpijn
 • Gewichtstoename
 • Syndroom X (metabool syndroom)

Grootste waarschuwingssignaal

Het grootste waarschuwingssignaal dat je met een lekkende darm te maken zou kunnen hebben, zijn voedsel-intoleranties. Proteïnen en vetten die slechts gedeeltelijk verteerd zijn kunnen door je darmwand heen sijpelen en vinden de weg naar de bloedbaan. Dit lokt een allergische reactie uit. De allergische reactie hoeft niet overduidelijk te zijn in de vorm van uitslag of iets dergelijks, maar kan leiden tot een van bovengenoemde symptomen.

Aanpakken voorkomt ernstigere problemen

Wanneer hier niks aan gedaan wordt, kan het tot ernstigere gezondheidsproblemen leiden. Die kunnen zijn: migraine, prikkelbare darm, artritis, eczeem, psoriasis, depressie, spierpijn en chronische vermoeidheid. Volgens Journal of Diabetes is er sterk bewijs dat een lekkende darm de primaire oorzaak is van auto immuunziekten als diabetes1. Een ander probleem van een lekkende darm is de slechte opname van vitale mineralen zoals zink, vitamine B12 en ijzer.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn 4 hoofdoorzaken van een lekkende darm:

 • Slechte voeding
 • Chronische stress
 • Overdaad aan giffen
 • Bacteriële imbalans

 

Lectinen en fytinezuur

De proteïnen die in ongekiemde granen zitten en ook suiker, genetisch gemodificeerde voeding en reguliere zuivelproducten kunnen de darmwand beschadigen. Het probleem met ongekiemde granen is, dat ze grote hoeveelheden fytinezuren en lectinen bevatten: deze blokkeren de opname van nutriënten. Lectinen zijn suikerbindende proteïnen die een natuurlijk verdedigingssysteem vormen om planten te beschermen tegen ongewenste indringers zoals schimmels en parasieten. Dat is goed nieuws voor planten, maar niet voor ons menselijk lichaam.

De darmwand is bedenkt met suiker bevattende cellen die de afbraak van voeding ondersteunen. Lectinen worden tot deze omgeving aangetrokken en wanneer ze zich hechten aan de darmwand, beschadigen ze de darmen. Zo veroorzaken ze ontsteking.

Lectinen zitten niet alleen in granen. Wanneer ze in kleine hoeveelheden geconsumeerd worden, is er niks aan de hand. Voeding die meer problemen oplevert omdat ze veel lectinen bevat is rijst, tarwe, spelt en soja. Weken en fermenteren verminderen fytinezuur en lectinen en maken deze voeding makkelijker verteerbaar.

GMO- en gekruiste voeding bevat in het algemeen veel lectinen, omdat de voeding aangepast is om insecten en schimmels buiten te houden. Granen die gluten bevatten kunnen ook de darmwand beschadigen.

Dus als je vermoed dat je darmwand beschadigt is en je wilt dit genezen, dan is het verstandig om granen te mijden. En vooral tarwe. Wanneer het darmsysteem weer gezond is, kun je overgaan op granen die gefermenteerd of ontkiemd zijn.

Melk

Reguliere melk kan ook een lekkende darm veroorzaken. Het bestanddeel in zuivel dat schade kan veroorzaken is de proteïne caseïne. Ook vernietigt het pasteurisatieproces vitale enzymen, waardoor suikers als lactose moeilijk verteerbaar zijn. Melk van de koe, geit of schaap die niet gekookt, gepasteuriseerd of gehomogeniseerd is kan een alternatief zijn.

Suiker

Suiker is ook een stof die schade aanricht in het spijsverteringskanaal. Suiker voedt de groei van gist, candida en slechte bacteriën en beschadigt de darmen alleen maar meer. Slechte bacteriën creëren toxinen en exotoxinen die niet alleen de darmwand beschadigen maar ook de gezonde cellen.

Andere – niet onbelangrijke- factoren

Chronische stress verzwakt het immuunsysteem, waardoor ongewenste indringers niet meer buiten gehouden kunnen worden (bacteriën, virussen) en dit leidt tot ontstekingen en lekkende darm. Het scheelt een stuk wanneer je zorgt voor een goede nachtrust, tijd voor ontspanning, lezen en omgang met positieve mensen.

Giffen

Elk jaar komen we in contact met meer dan 80.000 chemicaliën en giffen. De ergste zijn antibiotica, aspirine, pesticiden en ontstekingsremmers. Water kan gefilterd worden, en de natuur biedt natuurlijke ontstekingsremmers en pijnstillers die effectief zijn.

Verstoorde samenstelling van darmbacteriën

Dysbiose -een toestand waarbij de verhouding van micro-organismen in de darmen verstoord is-  is een grote veroorzaker van een lekkende darm (en ook van overgewicht en allerlei ziekten). De disbalans kan al vanaf de geboorte beginnen, omdat de samenstelling van darmbacteriën in moeders buik niet gezond is. Antibiotica en het gebrek aan probiotische voeding verstoren de balans.

Effect op brein

Een lekkende darm beïnvloedt ook het brein. Gebleken is dat gluten- en caseïnevrije voeding symptomen van autisme bij kinderen verbeteren. Gluten en caseïne kunnen naar het bloed lekken. Vervolgens blijven ze circuleren en werken ze op het brein als een opioïde. Het is ook de reden waarom een lekkende darm gelinkt wordt aan psychische aandoeningen, zoals depressie en bipolaire stoornis. Wanneer je de darmen heelt, heel je vaak ook het brein.

Het goede nieuws is dat een lekkende darm niet een blijvende aandoening hoeft te zijn, en dat dit hier werkelijk een oplossing voor is!! Ja dat is!

Welke ?

 • Verwijder alle voeding en factoren die schadelijk zijn
 • Vervang voeding voor gezonde voeding
 • Herstel door middel van bepaalde supplementen
 • Breng balans aan door probiotica

Denk aan de primaire voeding die een lekkende darm veroorzaakt, zoals suiker, granen, regulier vlees, regulier zuivel en GMO voeding. En verder: pijnstillers, antibiotica en ontstekingsremmers. Overleg altijd met de arts, wanneer je wilt minderen of stoppen met laatstgenoemde.

Voeding die een lekkende darm heelt

 

 

Gefermenteerde groenten

Zuurkool, kimchi (ook in poedervorm verkrijgbaar), augurken en Kvass zijn uitmuntende bronnen.

Kokos producten

Alle producten van de kokosnoot zijn goed voor de darmen. De midden-keten vetzuren zijn een stuk makkelijker te verteren dan andere vetten. Kefir op basis van kokos bevat probiotica die je spijsverteringssysteem goed ondersteunen.

Ontkiemde zaden

Chiazaad, lijnzaad en hennepzaad zijn ontkiemd en goede bronnen van vezels die de groei van gunstige darmbacteriën ondersteunen. Wanneer het probleem van de lekkende darm ernstig is, dan kun je vezels beter uit gestoomde groente en fruit halen. Ook omega-3 vetzuren zijn gunstig.

Welke supplementen bij een lekkende darm?

Er zijn veel supplementen die het spijsverteringssysteem ondersteunen, dus we noemen de belangrijkste: L-glutamine, probiotica, Aloe Vera, Quercetine, verteringsenzym supplement en zoethout wortel.

Bestellen en levering aan huis.. het kan: www.bonusan.com  gebruik de specifieke      ==> code BEC102986 

Probiotica: het belangrijkste, omdat het de goede bacteriën aanvult. Neem probiotica zowel uit voeding als via een supplement. Het beste is om dagelijks minstens 50 biljoen bacteriën te nemen van een kwalitatief goed merk.

Verteringsenzym supplement (Digestive Enzyme Complex): dit zorgt ervoor dat voeding volledig verteerd wordt en verkleint zo de kans dat voedingsdeeltjes en proteïnen de darmwand beschadigen. Neem dagelijks 1 of 2 capsules voor elke maaltijd.

L-glutamine: dit is cruciaal bij het herstel van een lekkende darm. Glutamine is een essentieel aminozuur dat ontstekingsremmend werkt en nodi is voor de groei en herstel van je darmwand. L-glutamine werkt als een beschermer voor je celwand en als een afweermiddel tegen irriterende stoffen. Neem 2x per dag 2-5 gram.

Zoethout wortel: Klik hier om in te loggen  zoethout wortel is een kruid dat de hoeveelheid cortisol in balans brengt en de aanmaak van maagzuur bevordert (vaak als we denken dat we te veel maagzuur hebben, kan er juist sprake zijn van een tekort). Zoethout wortel houdt slijmvlies en de twaalfvingerige darm gezond. De wortel is vooral gunstig, wanneer de lekkende darm veroorzaakt is door stress. Neem 2x per dag 500 mg.

De aanwezige darmflora gaan we optimaliseren met prebiotica De samenstelling van onze flora varieert afhankelijk van onze voeding. In vergelijking met traditioneel levende volkeren is de darmflora van de westerse mens armer en minder divers. Dit komt hoofdzakelijk omdat we minder vezelrijk plantaardig voedsel eten. Ook het gebruik van medicijnen zoals antibiotica speelt een bepalende rol.

Quercetine

Bewezen is dat quercetine de functie van de darmbarrière verbetert door de darmen te beschermen,  vanwege de aanmaak van cellulaire verbindingen. Het stabiliseert cellen en vermindert de vrijzetting van histamine, die gebruikelijk is bij voedingsintoleranties. Nieuwe studies tonen dat quercetine genezend werkt bij maagzweren. Dagelijks 3x 500 mg bij de maaltijden.

Doe de test en kijk in welke score je zit! Meer vragen of begeleiding nodig? laat het ons weten info@beautyfulskin.be wij helpen je snel terug op de juiste weg!

Slide1.JPG

Slide2.JPG

 

einde blog laatste aanpassing

Referenties
Kiefer D, Ali-Akbarian L (2004). “A brief evidence-based review of two gastrointestinal illnesses: irritable bowel and leaky gut syndromes”. Alternative Therapy Health Medicine 10 (3): 22–30.
Pike, M. G.; Heddle, R. J.; Boulton, P.; Turner, M. W.; Atherton, D. J. (1986). “Increased Intestinal Permeability in Atopic Eczema”. Journal of Investigative Dermatology 86 (2): 101–104.
Humbert, P.; Bidet, A.; Treffel, P.; Drobacheff, C.; Agache, P. (1991). “Intestinal permeability in patients with psoriasis”. Journal of dermatological science 2 (4): 324–326.
Vaarala O, Atkinson MA, Neu J (2008) ‘The “Perfect Storm” for Type 1 Diabetes The Complex Interplay Between Intestinal Microbiota, Gut Permeability, and Mucosal Immunity’, Diabetes Journal,  (57)10(2555-2562).
Z Liu, N Li, J Neu (2005) ‘Tight junctions, leaky intestines, and pediatric diseases’, Acta Paediatrica , 94(4), pp. 386-393.
Maes M, Leunis JC (2008) ‘Normalization of leaky gut in chronic fatigue syndrome (CFS) is accompanied by a clinical improvement: effects of age, duration of illness and the translocation of LPS from gram-negative bacteria’, Journal of Neuro Endocrinology, 29(6), pp. 902-10.
Visser, J (2010). Tight Junctions, Intestinal Permiability and Autoimmunity Celiac Disease and Type 1 Diabetes Paradigms. PubMed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s