Recept uit het boek: Ontbijt je fit van Jutta Koehler

Jutta beschrijft in haar boek de Chinese voedingsleer.. In deze voedingsleer gaat het om het lichaam precies dat geven wat het nodig heeft. Dat het een Chinese voedingsleer is, wil niet zeggen dat je enkel nog rijst en tofu mag gaan eten. De adviezen zijn juist gebaseerd op westerse voedingsmiddelen. Alle gerechten zijn zo opgebouwd dat je alle orgaansystemen goed verzorgt. Zo lepel je vanaf het bord balans en energie naar binnen.

Is de vijf elementen voeding iets voor mij?

De vijf elementen voeding is iets voor jou als je last hebt van:

  • spijsverteringsstoornissen, prikkelbare darmsyndroom
  • burn-out, vermoeidheid
  • frequente verkoudheid
  • kouwelijkheid
  • candida
  • overgangsklachten
  • allergieën en intoleranties
  • slaapstoornissen
  • overmatige trek in zoetigheid
  • overgewicht
  • ondergewicht

Daarnaast biedt de vijf elementen voeding ondersteuning in diverse levensfasen, waaronder:

  • overgang
  • bij (onvervulde) kinderwens
  • voeding voor kinderen
  • tijdens de zwangerschap
  • tijdens sterke (werkgerelateerde) overbelasting
  • bij herstel na (zware) ziekte

Dus wou ik na het lezen van het boek toch even een receptje uitproberen… en ja ik kies er eentje met rijst 😉

Warm ontbijten dat kan ook met zoete rijst, ofwel dessertrijst gekookt in kokosmelk en water. Dit recept komt uit het “Ontbijt je Fit boek van Jutta Koehler.” Het gerecht ziet er op de foto in het boek al heerlijk uit, .. dus proberen is de boodschap!

 

Ingrediëntenlijst Kokosrijst met mango

  • 150 g dessertrijst (metaal)
  • 200 ml water (water)
  • 400 ml kokosmelk (aarde)
  • 1 rijpe mango (aarde)
  • sap van 1 limoen (hout)
  • snufje kurkuma (vuur)
  • snufje zeezout (water)
  • 3 el rijstsiroop (aarde) – ik heb 1/2 eetlepel agavesiroop gebruikt omdat ik mango al behoorlijk zoet vind
  • 1/2 tl vanille (aarde) – had ik niet in huis, halve theelepel witte rietsuiker gebruikt en zelfs dit kun je volgens mij weglaten
  • 1 mespunt gedroogde gember (metaal)
  • paar blaadjes verse munt (metaal) – had ik niet dus gedroogde munt gebruikt

Bereiding

  1. Spoel de rijst af en zet op met 200 ml water, 400 ml kokosmelk, snufje zeezout en mespunt gember.
  2. Breng aan de kook en zet laag met deksel erop zoals op verpakking aangegeven.
  3. Roer af en toe en vul water bij als de rijst aanbakt of te droog wordt
  4. Breng de rijst op smaak met de agavesiroop (heel weinig wat mij betreft)
  5. Pers de limoen uit
  6. Schil de mango en pureer deze samen met de uitgeperste limoen en de kurkuma, houd eventueel wat stukjes mango achter voor nog een ‘bite’
  7. Doe de gare rijst in een schaaltje, saus en muntblaadjes erover en smullen maar!

Mijn bevindingen

De combinatie is heerlijk en toch fris door de uitgeperste limoen. Ik moet zeggen.. je zit hier goed vol van !
De mango werkt verkoelend op de milt .

Het is zeker een voedzaam gerecht!

Benieuwd naar meer over deze voedingswijze en gerechten !

Je kan het boek bestellen op de site van Jutta Koehler ! 

einde blog laatste aanpassing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s