Appeltjesbrood (lactose en glutenvrij)

Deze had ik al eens gemaakt voor vrienden maar die was zo snel op dat ik vergat een foto te nemen voor deze blog.

Verandering van spijs doet eten, zegt men, en het is eens wat anders dan de traditionele chocoladebroodjes of croissants van bij de warme bakker op zondag. Bovendien is het, naar bake-off normen, snel klaar. Mooi meegenomen dus voor wie graag wat langer tussen de lakens blijft.

Het recept heb ik wat aangepast omdat ik er een lactose- en glutenvrije versie wou van maken.

Voor het brood heb je nodig:

  • 3 kleine of 2 grotere lekkere bakappels, Jonagold bijvoorbeeld
  • 300 g havermout gemalen tot meel (in mijn kleine hakmolen is dit op 1,2,3 klaar
  • een snuifje zout
  • 14 g bakpoeder
  • 200 ml lactose vrije yoghurt
  • 60 ml honing of agavesiroop
  • 80 g kokosolie (die je in een pannetje laat smelten)
  • 2 eieren

voor de crumble bovenop nog eens

  • 2 eetlepels kokosolie (die je opnieuw laat smelten)
  • 1 handvol gehakte walnoten
  • 1 handvol pompoenpitten
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker

Zelf bak ik het liefst in de heteluchtoven die ik voorverwarm op 180°. Als je in een traditionele oven bakt, moet je de temperatuur misschien wat aanpassen, maar zorg ervoor dat de crumble niet kan verbranden. (ik leg er op het laatst nog even aluminium folie over.)

Meng het havermoutmeel, het zout en het bakpoeder in een kom goed dooreen. Voeg dan voorzichtig de yoghurt, de honing, de gesmolten kokosolie en de eieren toe. Meng alles met een lepel of kneed het deeg zachtjes met je vingertoppen. Voeg er de in stukjes gesneden appel bij en verdeel ze over het deeg. Leg wat bakpapier op een bakplaat en maak een plat brood (ik heb ongeveer een hoogte van 4-5 cm) . Het deeg lijkt wat stug maar het komt goed. 🙂

Meng voor de crumble twee eetlepels kokosolie met de noten, de pompoenpitten en de kokosbloesemsuiker en smeer het goedje bovenop het deeg.

Bak 20 à 25 minuten op 180°. (Controleer voor alle zekerheid na 20 minuten met een prikker.)

Het brood is het lekkerst als het vers uit de oven komt en nog warm is. Dus ideaal voor de zondagbrunch! Maar ook op een haastige maandagochtend, even opgewarmd in de microgolfoven/magnetron, is het best nog eetbaar. Wie het dan toch te droog vindt, kan er wat verse jam of ahornsiroop op smeren. Smakelijk!

 

eee


Idee en origineel recept terug te vinden : van Claudia Van Avermaet, Powerbody, p. 56-57, uitgegeven bij Lannoo.(aangepaste versie havermeel, lactosevrije yoghurt) 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s