Drink je voedsel en eet je drinken

Drink je voedsel en eet je drinken. Dit is een eeuwenoud gezegde, maar deze oude wijsheden verwoorden iets wat heel belangrijk is voor onze spijsvertering. Natuurlijk hebben we bijna allemaal te horen gekregen tijdens onze opvoeding dat we ons eten goed moesten kauwen. Soms werd daar zelfs bij gezegd dat onze maag nu eenmaal geen tandjes heeft en dat is ook zeker waar.

Waarom is goed kauwen zo belangrijk?
Ons voedsel dient zo klein mogelijk in onze maag aan te komen. Met klein bedoelen we dat de voedseldeeltjes zo klein mogelijk vermalen zijn door onze tanden. Tijdens het kauwproces werkt ons speeksel namelijk in op de voedselbrij, zodat deze als het ware voorbereid in de maag komt. Doe je dit niet, dan heeft de maag het erg zwaar met de vertering van het veel te grote voedsel en loopt het niet goed met de rest van de verteringsstappen die hierna in de darm moeten plaatsvinden. De spijsvertering begint dus eigenlijk al in de mond.

Andere redenen om je voedsel goed te kauwen

Als grote stukken slecht of niet gekauwd voedsel in je maag terecht komen, blijft het daar onverteerd zitten totdat het in de darmen komt. Bacteriën beginnen daar met afbreken. Met andere woorden, je voedsel begint te bederven / rotten, wat weer kan leiden tot gasvorming, opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, buikpijn, krampen en andere spijsverteringsproblemen.
De tijd nemen om te eten geeft je hersenen de tijd om de hoeveelheid voedsel te registreren. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten. Je zal een duidelijker signaal van het lichaam krijgen dat je voldoende hebt gegeten als je langzaam en goed kauwt.
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die langzamer eten zo’n 20% minder calorieën binnen krijgen ten opzichte van snelle eters. Dit helpt hen zo een gezond gewicht te behouden.
Het helpt je voedsel beter en makkelijker te verplaatsen door je darmen. En helpt het beter te verteren.
Het helpt het onderste gedeelte van de maag te ontspannen. Dit is nodig voordat het voedsel verder naar de darmen kan.

Drink je voedsel en eet je drinken
Vandaar het gezegde dat je eigenlijk je eten moet kunnen drinken. Hier bedoelen we mee dat het voedsel in de mond al zo goed gekauwd en vermengd met speeksel moet zijn, dat het praktisch vloeibaar is. Het omgekeerde geldt eigenlijk voor de meeste dranken. Deze dien je net zo lang in de mond te houden zodat het speeksel er goed op in kan werken.

Speeksel is belangrijk
Sommige mensen doen een hoop moeite om goede smoothies te maken en klokken deze dan in één keer naar binnen. In zo’n geval kun je jezelf eigenlijk beter de moeite besparen. Als je dit doet dan maak je het je spijsvertering zo lastig dat er alleen maar slechte gevolgen zijn. Alle dranken die een gezonde werking dienen te hebben voor het lichaam, zoals groente- en vruchtensappen, dienen erg goed ‘ingespeekseld’ te worden. Dit wil zeggen dat je er op gaat ‘kauwen’ en het laat rondspoelen in de mond.

Neem de tijd voor eten en drinken
Het is een kwestie van er even bij na te denken. Als je het eenmaal als gewoonte hebt aangenomen, dan gaat het eigenlijk vanzelf. Ook past het in de trend van het ‘onthaasten’. Je neemt even meer tijd voor je eten of je drankje tussendoor. Een soort van ‘mindfulness’ waar je lichaam erg dankbaar voor zal zijn en het kost helemaal niets!

Bron: vitamunda

verkrijgbaar in de praktijk facebook hoofd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s