Intermittent Fasting: de voor- en nadelen op een rijtje!
Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: Intermittent Fasting, ook wel kortweg IF genoemd. Het is één van de populairste hypes op dieet- en voedingsgebied. Mensen dichten de methode de grootste wonderkrachten toe. Maar hoe veel van die juichverhalen is ook daadwerkelijk ergens op gebaseerd?
Biedt Intermittent Fasting echt al die voordelen waar het om bekend staat, of wordt er vooral veel overdreven? In de blog van vandaag zetten we het allemaal onder elkaar. Ook bespreken we precies voor welke fysieke doelen IF geschikt is. Zo ben je optimaal voorbereid als je het ook zelf eens zou willen proberen.
Wat is Intermittent Fasting?
De naam zegt het eigenlijk al: Intermittent Fasting draait om vasten. Niet altijd, natuurlijk; dat is immers bepaald geen duurzaam eetpatroon. In plaats daarvan gaat het om de afwisseling tussen wel en niet eten. Je stelt dus bepaalde vastenperiodes voor jezelf in, en alleen daar tussendoor plan je je maaltijden.
Belangrijk om op te merken is wel dat je bij IF dus niet minder eet dan je normaal gesproken zou doen. Soms is dat wel een onbedoeld gevolg, maar het is zeker niet de insteek van de methode. Het idee is simpelweg dat je je de gebruikelijke hoeveelheid calorieën binnen een korter tijdskader inplant.
Verschillende Intermittent Fasting protocollen
Hoe en wanneer je je vastenperiodes plant, is binnen Intermittent Fasting heel flexibel. In principe kun je doen wat jou goed uitkomt! Natuurlijk zijn er wel verschillende protocollen die relatief veel gebruikt worden. Een voorbeeld is een tijdskader van vier tot acht uur lang per dag, waarbinnen je eet; de rest van de tijd vast je.
Dat betekent dat je je ontbijt bijvoorbeeld pas om twaalf uur neemt, en dan na zes uur niet meer eet. Andere opties zijn er echter ook, zoals een dag niet eten en dan een dag wel eten. Uiteindelijk is het simpelweg de vraag wat voor jou werkt.
Fat fasting?
Nog een vorm van vasten in ‘Fat Fasting’. Fat Fasting houd in dat je enkel en alleen calorieën uit vetten binnenkrijgt in het dagdeel dat je ‘vast’. Zo is bulletproof koffieals vervanger voor het ontbijt in Amerika bijvoorbeeld een populaire hype. Dit is koffie met roomboter en kokosolie (of MCT-olie) toegevoegd.
Het grote voordeel van Intermittent Fasting is dat je maaltijden kunt eten die je een voldaan gevoel geven terwijl het nog steeds relatief gemakkelijk is om onder je energiebehoefte te eten. Dit voordeel wordt eigenlijk teniet gedaan door Fat Fasting omdat je door de vetten die je nuttigt tijdens je ‘vast’ al flink wat calorieën binnenkrijgt, met als gevolg dat je minder ruimte over houd voor calorieën later op de dag.
Bovendien geven de calorieën uit puur roomboter, kokosolie of MCT-olie je niet echt een verzadigd gevoel, wat het nog lastiger maakt om je calorie inname te controleren later op de dag. In de rest van het artikel richten we ons dus op het traditionele vasten waarbij je niks van calorieën binnenkrijgt tijdens je ‘vast.
Intermittent Fasting eetschema
Om je even een idee te geven van hoe zo’n Intermittent Fasting schema eruit ziet, geven we je hier een voorbeeldschema. Natuurlijk mag je de hele dag door gewoon blijven drinken. Je kunt dus prima ’s ochtends vroeg al aan de koffie en thee gaan, of je neemt gewoon water. Veel mensen beginnen dan te eten rond wat normaal gesproken de lunch zou zijn: een uur of twaalf. Alle drie de hoofdmaaltijden worden vervolgens binnen een kader van acht uur gegeten. Dat ziet er in de praktijk ongeveer als volgt uit:
- 12.00-13.00: maaltijd 1
- 16.00-18.00: maaltijd 2
- 19.00-20.00 maaltijd 3
Wat is het 5-2 dieet?
Natuurlijk kun je ook afwisselen tussen verschillende dagen. Een goed voorbeeld daarvan is het 5-2 dieet. Daarbij eet je vijf dagen gewoon zoals je altijd eet, en twee dagen heel weinig. De meeste mensen vasten die twee dagen niet helemaal. In plaats daarvan houden ze hun energie-inname beperkt tot een paar honderd calorieën.
Dit dieet kan geschikt zijn als je op drukke dagen de hele dag door wilt eten, maar toch ook af en toe wilt kunnen vasten. Kies dan wel rustige dagen uit om je calorieën te beperken, en het liefst niet twee dagen na elkaar!
Voordelen Intermittent Fasting
Maar waarom zou je in vredesnaam al die moeite doen? Intermittent Fasting brengt verschillende voordelen met zich mee, waarvan we er hieronder twee noemen:
1. Betere hormoonbalans
Een groot voordeel van vasten is dat de balans van je hormonen sterk verbetert wanneer je regelmatig langere periodes vast. Je lichaam wordt gevoeliger voor insuline, wat betekent dat suikers beter en efficiënter uit je bloed opgenomen worden. Ook maakt je lichaam meer groeihormoon aan, wat de aanmaak van spierweefsel en je vetverbranding ten goede komt.
2. Meer focus en energie
De gezondere hormonen zijn echter niet de enige reden om aan Intermittent Fasting te doen. Veel mensen rapporteren ook dat hun nieuwe eetpatroon voor meer concentratie en energie zorgt. Je bloedsuikerspiegel is immers stabieler, waardoor je minder schommelingen in je humeur en focus hoeft te verwachten.
Ook hoef je je niet constant bezig te houden met de vraag of je iets kunt snacken – je hebt immers heel duidelijke kaders voor jezelf. Zodra je lichaam zich hierop in heeft gesteld, zul je veel minder met eten bezig zijn. Intermittent Fasting kan dus ook een manier vormen om een helderder hoofd te kweken!
Is vasten gezond voor je lichaam?
Maar is het dan niet ongezond om lange tijd weinig te eten? Dat hangt er een beetje vanaf hoe je het aanpakt. Natuurlijk moet je jezelf niet uithongeren – en dat is dan ook zeker niet waar IF om draait. Het is van belang dat je in het algemeen alle nodige voedingsstoffen binnen blijft krijgen. Zorg je daar echter voor, dan is er niets mis met vasten.
Je stofwisseling vertraagt er bijvoorbeeld niet enorm van: dat gebeurt pas na meerdere dagen zonder (genoeg) voedsel. Ook maak je het je lichaam makkelijker om van schadelijke stoffen af te komen.
Zes kleine maaltijden?
Maar hoe zit het dan met dat welbekende voorschrift van zes kleine maaltijden per dag? Die waren toch nodig om ervoor te zorgen dat je stofwisseling op gang blijft? Die oude mythe blijft maar rondzwerven, terwijl er volgens onderzoek weinig van waar blijkt. Uit experimenten komt steeds opnieuw dat het niet uitmaakt hoe je je eten over de dag verdeelt!
Uiteindelijk gaat het erom hoe veel calorieën je binnenkrijgt, en uit welke macronutriënten die komen. Of dat nu in zes of twee maaltijden is, is voor je lichaam minder van belang. Intermittent Fasting legt dus zeker niet opeens je stofwisseling stil.
Nadelen Intermittent Fasting
Zijn er dan alleen maar voordelen aan Intermittent Fasting? Dat helaas ook weer niet. Het aanwennen van een compleet nieuw eetschema brengt voor veel mensen de nodige praktische problemen met zich mee. Daarnaast kan de sociale druk soms een obstakel zijn – waarom neem je nou niet gewoon dat taartje op die verjaardag?
Ten slotte is het natuurlijk wel van belang dat je de hoeveelheid calorieën nog steeds goed in de gaten houdt. Merk jij dat je je alleen maar helemaal vol gaat proppen om de achttien uur vasten door te kunnen komen? Goede kans dat Intermittent Fasting dan voor meer nadelen dan voordelen gaat zorgen.
Intermittent Fasting ook voor vrouwen?
Verder kom je nog wel eens verhalen tegen van vrouwen die niet goed op IF reageren. In extreme gevallen kan zo’n vastenprogramma namelijk de vruchtbaarheidscyclus verstoren. Dit is hetzelfde effect dat bijvoorbeeld optreedt bij vrouwen met anorexia. Laten we voorop stellen dat dat zeldzaam is: de meeste vrouwen die aan Intermittent Fasting beginnen, krijgen er geen problemen mee.
Het is dus geen reden om het helemaal niet te doen. Wél is het verstandig om het niet te extreem te maken (zoals eigenlijk voor iedereen geldt). En twijfel je toch? Neem dan altijd even contact op met een huisarts.
Intermittent Fasting afvallen
Eerder noemden we dat het aantal calorieën bij Intermittent Fasting in principe ongeveer gelijk blijft. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook gelijk moet blijven. Wanneer je af wilt vallen, kan IF wel degelijk een methode zijn om minder te eten. Als je je in die uren waar je eet niet vol propt, zal dat er immers snel toe leiden dat je toch wat minder calorieën binnenkrijgt.
Omdat je lichaam zich aan de nieuwe eetmomenten aanpast, zul je daarbij minder hongergevoelens ervaren. Ook sporten hoeft in combinatie met Intermittent Fasting geen probleem te zijn, zolang je maar voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt!
Intermittent Fasting aankomen
Aankomen is moeilijker te combineren met Intermittent Fasting. Om te ‘bulken’, dus om nieuw spierweefsel te kweken, zul je namelijk meer calorieën moeten eten. En wanneer je maar een paar uur per dag hebt om dat in te doen, kan dat problemen opleveren! Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is !
Het vereist echter wel de nodige discipline om in het korte tijdbestek dat je eet al je calorieën binnen te krijgen. Heb je geen zin om die moeite te moeten doen? Dan is IF waarschijnlijk niet de eetmethode voor jou in periodes waar je aan probeert te komen.
Met Intermittent Fasting beginnen?
Feit is dat Intermittent Fasting – niet voor iedereen – voor velen een prima methode is om vet te verliezen.
Meer informatie: info@beautyfulskin.be
Pingback: Chocolade… kan het echt? | Beautyfulskin
Pingback: Koolhydraat arm.. keto…? | Beautyfulskin