Zonnebrand: wat is het, hoe voorkom je het en wat doe je er aan?

Je wil een gebruind velletje en daarom lig je lekker te bakken aan het strand… wanneer je wandelt terug naar binnen… en je lijkt gewoon op een kreeft! Hopelijk is dit niet herkenbaar!!!….  Lees dat dit artikel om te weten te komen hoe je je huid veilig kan houden en haar kan verzachten als je toch te lang in de zon gelegen hebt.

Hoewel iedereen weet dat onbeschermd of te lang zonnen je huid kan beschadigen, stellen de meesten onder ons hun huid toch nog bloot aan de brandende stralen van de zon. Meer dan 1/3 van volwassenen en bijna 70% van kinderen geven toe dat ze het afgelopen jaar minstens 1 x verbrand zijn geweest.

Hoe wordt zonnebrand veroorzaakt?

Je kent de eenvoudige uitleg achter zonnebrand wellicht al. Wanneer je huid lange tijd blootgesteld wordt aan de zon, zal ze uiteindelijk verbranden, rood worden en geïrriteerd geraken.

Onderhuids wordt het een beetje ingewikkelder. De zon geeft 3 golflengtes ultraviolet licht af: UVA, UVB en UVC. UVC licht bereikt het oppervlak van de aarde niet. De andere twee types ultraviolet licht bereiken niet alleen je strandlaken, maar ze dringen ook nog eens je huid binnen. Huidbeschadiging wordt zowel door UVA als UVB stralen veroorzaakt.

Zonnebrand is het duidelijkste teken dat je te lang in de zon gezeten hebt. Maar zonneschade is niet altijd zichtbaar. Onder het huidoppervlak kan ultraviolet licht je DNA veranderen, waardoor je huid vroegtijdig veroudert. Na verloop van tijd kan die DNA schade zorgen voor huidkankers, waaronder het dodelijke melanoma.

Hoe snel je verbrandt hangt af van:
– je huidtype
– de intensiteit van de zon
– hoe lang je blootgesteld bent aan de zon

21 ste tekening  pagina 107  uva uvb infografiek.jpg

 

Tekenen van zonnebrand

Wanneer je verbrandt wordt je huid rood en doet pijn. Is de verbranding ernstig, dan kan je huid opzwellen en krijg je zonneblaren. Je kan je zelfs grieperig voelen: koorts, rillingen, misselijkheid, hoofdpijn en futloosheid

Een paar dagen later zal je huid beginnen jeuken en vervellen omdat je lichaam af wil van de beschadigde cellen.

Eerste Hulp bij Zonnebrand

Bij het behandelen van zonnebrand wordt op twee dingen gefocussed: het verzachten van de rode, ontstoken huid en het verlichten van de pijn.

Hier zijn enkele doe-het-zelf middeltjes als je verbrand bent:

  • Compres: Leg een koud compres op je huid of neem een koel bad om de verbrande huid te kalmeren.
  • Crèmes of gels: Om de stekende pijn uit je huid te halen, smeer je best een crème of gel met mentol, kamfer of aloë op je huid. Als je crème eerst in de koelkast legt, voelt het nog beter aan.
  • Pijnstillers: Ontstekingsremmende geneesmiddelen, zoals ibuprofen, kunnen de ontsteking en pijn verzachten.
  • Blijf gehydrateerd: Drink veel water en andere vloeistoffen zodat je niet uitdroogt.
  • Vermijd de zon: Tot de zonnebrand weg is, blijf je best uit de zon.

Je kan zonnebrand makkelijk zelf behandelen, maar als je een van deze ernstige tekenen ondervindt, bel je toch best de dokter:
* Koorts van 39 graden of hoger
* Rillingen
* Ernstige pijn
* Zonneblaren die 20% of meer van je lichaam bedekken.
* Droge mond, dorst, verminderd plassen, duizeligheid, vermoeidheid (tekenen van uitdroging)

 

Zonnebrand Voorkomen

Hier zijn enkele tips om je huid veilig te houden wanneer je buiten bent:

  • Houd de tijd in de gaten: De zon brandt het felst tussen 10 en 16 uur. Moet je tussen die tijd toch naar buiten, probeer dan tenminste in de schaduw te blijven.
  • Draag de juiste kledij: Als je toch naar buiten moet, draag dan kleding die je tegen de zon beschermt zoals een hoe met een brede rand, een shirt met lange mouwen en een zonnebril die de UV-stralen tegenhoud.
  • Gebruik zonnecrème: Smeer elke stukje onbedekte huid in met broad-spectrum zonnecrème met minstens SPF30. Daarmee bedoelen we een zonnecrème die je zowel tegen de UVA als de UVB stralen beschermt.  Je moet de zonnecrème minstens 30 minuten voor je naar buiten gaat smeren en elke 2u opnieuw aanbrengen (of vaker wanneer je hevig zweet of gaat zwemmen). Smeer ook op bewolkte dagen want de stralen kunnen door de wolken heen.

22ste tekening pagina 108.jpg

Dit artikel gaat hier vooral over zonnebrand.. . maar helaas doet UV straling nog meer in onze huid… Meer lezen over wat de zon doet met je huid? Bestel het boek Huidverjonging op maat. 

25765a31a0b221a8457f2f73bf0334b52d2cbd72a0d1b78cf9e6222c367ad740

 

handtekening mail

Bron: Beauté pacifique , boek huidverjonging op maat 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s