Last van jeuk na blootstelling aan de zon? Misschien heb je last van zonneallergie

Heerlijk zijn ze, die dagen met het zonnetje. Totdat je last krijgt van bobbelige uitslag, roodheid, blaren of puistjes op je onderarmen en borstkas. Elke keer weer. Als dit bekend klinkt, heb je wellicht last van Polymorfe Lichteruptie, ook wel zonneallergie genoemd. De boosdoener is UV-straling, en dan vooral UVA.

image-post

Smeer je huid (vooral ’s zomers) elke dag in met een SPF. (ik ga voor ELKE dag)

Overgevoeligheid voor licht

Een overgevoelige reactie op zonlicht noemen we fotodermatose, een huidaandoening die wordt veroorzaakt of verergerd door UV-straling. In de volksmond zeggen we ook wel ‘zonneallergie’, maar dit is meer een verzamelnaam. Er zijn namelijk verschillende soorten fotodermatosenPolymorfe Lichteruptie (PLE) is de meest voorkomende. Naar verwachting lijdt ongeveer 20 procent van de bevolking aan deze vorm van zonneallergie.

Je herkent PLE aan telkens terugkerende, uitgestelde symptomen. Iedere keer dat je in de zon gaat, krijg je één of twee dagen later last van je huid. De symptomen zijn bij veel mensen hetzelfde; bobbelige uitslag, roodheid van de huid, blaren of puistjes en hevige irritatie komen het meest voor. In sommige gevallen gaat de huid zelfs bloeden. Vooral gebieden zoals de onderkant van je armen en je borstkas zijn de dupe en soms komt het ook voor in je gezicht. De meeste mensen hebben in het voorjaar last van deze vorm van zonneallergie. Dit omdat de huid die in de winter bedekt is geweest, op dat moment voor het eerst aan de zon wordt blootgesteld.

Andere vormen van zonneallergie zijn acne aestivalis (ook wel bekend als Mallorca-acne) en fotoreacties. Beide vormen worden veroorzaakt door UV-straling in combinatie met bepaalde middelen, zoals cosmetica, medicijnen of kleurstoffen.

De boosdoener

In ons Science Center in Hamburg doen we veel onderzoek naar de oorzaken van PLE. Opvallend is dat bij veel mensen met deze aandoening veranderingen in de functionele processen van de huid worden waargenomen. Een voorbeeld hiervan is dat de huid van mensen met PLE anders reageert op zonlicht. Blootstelling aan de zon zorgt bij hen voor oxidatieve stress en dus een aanmaak van te veel vrije radicalen. Dit overactiveert de immuunfunctie van de huid en veroorzaakt schade aan de huidcellen. Het gevolg is jeuk en kleine blaasjes, bultjes of rode en ontstoken plekken.

De zon bevat twee soorten straling die onze aarde bereiken: UVA en UVB. Van de twee typen is UVA-straling de veroorzaker van zonneallergie. Hiervoor hoef je niet eens lang in de zon te zitten; UVA-straling leidt al na normale blootstelling aan de zon tot heftige allergische reacties. Het lastige is dat UVA-straling overdag constant aanwezig is. Het wordt ook niet tegengehouden door glas of dunne kleding. Daarom is het belangrijk je huid goed tegen UVA-straling te beschermen.

Volgens de laatste studies zorgt niet alleen deze UV-straling, maar ook Hoog Energetisch Zichtbaar Licht voor de aanmaak van vrije radicalen die een geïrriteerde huid tot gevolg hebben. Een hedendaagse zonnebrand dient daarom ook tegen Hoog Energetisch Zichtbaar Licht te beschermen.

 

21 ste tekening pagina 107 uva uvb infografiek

Bescherm jezelf goed tegen de zon door je in te smeren.

Royaal smeren is de boodschap

In zijn algemeenheid bescherm je je huid door (vooral ’s zomers) van 12.00 tot 15.00 uur blootstelling aan de zon te vermijden. Smeer je huid ook elke dag in met een SPF. Bij voorkeur gebruik je een product dat zowel tegen UVB- en UVA-straling als Hoog Energetisch Zichtbaar Licht beschermt.

Zelf ben ik fan van de producten van ISDIN (solar allergy)  maar er zijn er natuurlijk nog.. zoals Eucerin Sun PLE Protect Gel-Crème SPF 25 en Sun PLE Protect Gel-Crème SPF 50 bevatten naast de beste UVA- en UVB-bescherming ook Licochalcone en Alpha-glucosylrutine (AGR), beide zeer sterke antioxidanten. Deze zorgen voor bescherming tegen vrije radicalen, de veroorzakers van zonneallergie, zodat een allergische reactie uitblijft of wordt geminimaliseerd. Daarnaast bevatten de producten geen conserveringsmiddelen en emulgatoren, zijn ze parfumvrij en waterresistent.

Nog steeds heftige reacties?

Als je erg last hebt van PLE, dan kan het raadzaam zijn een dermatoloog te bezoeken. In sommige gevallen kan preventieve lichttherapie helpen. Hierbij wordt de huid voorzichtig aan UV-straling blootgesteld, om zo tolerantie voor zonlicht op te bouwen. Hierdoor kan de zonneallergie verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Ook kan bepaalde voedingssupplementen ondersteuning bieden om zonneallergie te voorkomen. (zoals beta caroteen en vitamine E) Specifieke supplementen en meer info: info@beautyfulskin.be 

Traditionele behandelingen

Als je een afspraak maakt met je huisarts of dermatoloog, met de diagnose zonneallergie, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Bedenk wel heel goed dat zonneallergie niet te genezen is. Wel kun je heel veel doen om de symptomen te voorkomen, of in ieder geval enigszins te dimmen.

Hieronder 7 behandelingen die je kunt verwachten bij de dermatoloog. Afhankelijk van persoonlijke omstandigheden, en natuurlijk de voorkeur van de arts, wordt bepaalt welke behandelingen toegepast worden.

Behandeling 1: Antihistaminicum

Dit orale medicijn wordt over het almgemeen voorgeschreven als er sprake is van netelroos, wel of niet in combinatie met een rode en jeukende huid. Ook als er alléén ‘maar’ sprake is van een jeukende en rode huid, kan histaminicum ook toegepast worden. Deze medicijnen worden speciaal voorgeschreven aan mensen die last hebben van Polymorfe Licht Eruptie (PMLE).

Behandeling 2: Bètacaroteen

Een oraal voedingssupplement met bètacaroteen wordt ook toegepast als er sprake is van zonneallergie, en dan speciaal voor de vorm Polymorfe Licht Eruptie (PMLE). Ook patiënten met de erfelijke vorm van Polymorfe Licht Eruptie kunnen hier baat bij hebben. De dosis ligt meestal rond de 25 milligram per dag.

Behandeling 3: Hydrocortison

Hydrocortison wordt als een zalf aangebracht op de huid. Hiermee wordt met name de jeuk tijdelijk verlicht, en komt de geïrriteerde huid een beetje tot rust. Deze zalf heeft het meeste effect bij mensen die Polymorfe Licht Eruptie hebben (PMLE). Hydrocortison met 1% aandeel van de effectieve stof, is vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Als een sterkere zalf noodzakelijk is, moet je eerst langs de huisarts voor een recept.

Behandeling 4: Fototherapie

Bij fototherapie wordt de huid beetje bij beetje steeds meer blootgesteld aan UV straling. Een therapie van 5 behandelingen per week, gedurende een periode van 3 weken. De patiënt krijgt hierdoor een grotere tolerantie voor blootstelling aan de zon, waardoor de symptomen van zonneallergie beduidend minder worden.

Behandeling 5: PUVA

Dit is een behandeling wat bestaat uit een combinatie van Psoraleen en de eerder genoemde fototherapie. Als alléén fototherapie niet de gewenste resultaten geeft, dan kan Psoraleen toegediend worden voordat de lichtsessie begint. Psoraleen is een plantaardige stof die de huid tijdelijk gevoeliger maakt voor Ultra Violet Licht.

Behandeling 6: Sunblock

Een oplossing die je zelf ook kunt bedenken, maar toch hoort het in het rijtje van traditionele behandelingen. Met name voor diegene die de blootstelling aan licht niet kunnen vermijden, bijvoorbeeld omwille van het werk, is Sunblock een effectief hulpmiddel. het is niet zozeer een medicijn om de problemen op te lossen, maar meer een voorzorgsmaatregel om problemen te voorkomen. Kies hiervoor wel de goede Sunblock die bescherming biedt tegen zowel UVA als UVB. Vergeet hierbij niet om ook Sunblock voor je lippen te gebruiken. Hiervoor zijn speciale producten verkrijgbaar.

Behandeling 7: Bestaande medicatie checken

Je behandelend arts zal waarschijnlijk ook je bestaande medicatie nakijken of er eventueel bekende stoffen in zitten die allergische reactie kunnen veroorzaken. Samen met je arts ga je dan op zoek naar alternatieven, of wellicht de dosis verlagen.

Het is een bekende bijwerking van medicijnen dat het zonneallergie kan triggeren. En als je al last hebt van zonneallergie, dan zullen die stoffen het alleen maar erger maken. Het is dus van groot belang dat je, samen met je arts, alle medicijnen nakijkt. Alles wat je van je arts voorgeschreven krijgt, maar ook alles wat je gewoon vrij bij de apotheek koopt. Maak ook even een lijstje van eventuele supplementen die je neemt.

Natuurlijke oplossingen: De 4 beste tips tegen zonneallergie

Maar je kunt zelf ook heel veel doen om je huid zoveel mogelijk in topconditie te houden. Hieronder vind je 4 tips om de huid beter bestand te maken tegen zonneallergie, en om de huid tot rust te brengen op het moment dat de huid toch allergische reactie vertoont.

Tip 1: Agrimonie

Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, hebben toch veel mensen baat bij Agrimonie, als het gaat om de behandeling van huidaandoeningen en huiduitslag. Voor het verminderen van de symptomen, en het tot rust brengen van de huid naar aanleiding van zonnebrand en zonneallergie, kun je deze plant prima gebruiken.
Het gebruik van Agrimonie moet overigens vermeden worden, of overlegd met de behandelend arts, door de mensen die last hebben van bloedingsstoornissen, aandoeningen aan de lever, aandoeningen aan de nieren, diabetes. Ook kan er een ongewenste interactie ontstaan als het samen met bloeddrukverlagende medicijnen wordt gebruikt.

Tip 2: Vitamine E

Vitamine E is een heel krachtig antioxidant dat de huid, en vele andere lichaamsweefsels, beschermt tegen de bekende vrije radicalen. Vrije radicalen krijg je in je lichaam onder andere door het inademen van verontreinigde lucht, ongezond eten, roken, drinken etc. Deze vrije radicalen kunnen zich ontwikkelen tot vervelende ontstekingen en, erger nog, tot kankercellen. Antioxidanten gaan de strijd aan met deze vrije radicalen door ze onschadelijk te maken en af te voeren via de natuurlijke weg. Vitamine E is dus een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem, en is met name actief in het huidweefsel.

Er zijn hele goede crèmes op de markt, waar vitamine E in zit. Zorg er wel voor dat je een zo natuurlijk mogelijke crème koopt, met zo weinig mogelijk (chemische) toevoegingen.

Tip 3: Bèta Caroteen

We hebben het al over Bèta Caroteen gehad bij de traditionele behandelingen. Maar je hebt geen pilletje van je arts, of een voedingssupplement, nodig om voldoende bèta caroteen binnen te krijgen.
Bèta Caroteen kun je met name vinden in groenten. Oranje groenten (wortels) staan bekend om het hoge gehalte aan Bèta Caroteen. Daarnaast vind je deze stof ook in gele groenten en fruitsoorten. Denk maar eens aan mango’s, gele paprika en maïs.

Rode en groene groenten bevatten ook Bèta Caroteen, maar in mindere mate. Van de rode groenten zijn het de tomaten waar de meeste Bèta Caroteen in zit.

Bèta Caroteen is een stof in voedingsmiddelen wat, na de vertering, door het lichaam wordt omgezet in Vitamine A. Deze vitamine is een essentieel onderdeel van het immuunsysteem en speelt een belangrijke rol bij het gezond maken, en houden, van de huid.

Tip 4: Tea Tree Olie

Tea Tree Olie wordt over het algemeen beschouwd als één van de krachtigste antiseptische en schimmeldodende middelen. Tenminste, van de natuurlijke middelen. Als je Tea Tree Olie op het deel van de huid smeert, met de allergische reactie smeert, dan zal een verlichting zijn van de jeuk. Ook komt de huid zelf tot rust, waarna de roodheid ook zal verdwijnen.

Meer lezen: zonneallergie wat als mijn huid meer nodig heeft dan een gewone verzorging. 

mijn huid heeft meer nodig dan een gewone bescherming 

zonneallergie 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s