Waardoor ontstaan rimpels en wat kan je eraan doen?

Rimpels: we willen ze niet, maar we krijgen ze wel. De meesten van ons althans. Wanneer en in welke mate je rimpels krijgt, is afhankelijk van je levensstijl en van je genen. In deze blog bespreken we de soorten rimpels, leggen we uit hoe ze ontstaan en geven we tips over hoe je het krijgen ervan kunt vertragen.

Dia22.jpg

Rimpels, die willen we bestrijden!

Afbraak van belangrijke stoffen

De huid is een complex orgaan dat bestaat uit verschillende lagen. In de huid vind je verschillende stoffen, zoals vet en vocht, maar ook hyaluronzuur, collageen en elastine. Als je jong bent, zijn deze stoffen volop aanwezig. Hierdoor is je huid stevig en glad. Als je ouder wordt, neemt de aanwezigheid van deze stoffen af.

Dia14.jpg

Erfelijkheid en invloeden van buitenaf

Grotendeels is genetisch bepaald op welke leeftijd en in welke mate je last krijgt van rimpels. Als je moeder en oma pas op latere leeftijd wat rimpels kregen, dan is de kans groot dat dit ook jouw vooruitzicht is. Mits je de invloeden van buitenaf beperkt!

Want behalve ouder worden, zijn er ook andere oorzaken voor het ontstaan van rimpels. Eén daarvan is de zon; door uv-straling komen vrije radicalen je lichaam binnen. Dit zijn natuurlijke elementen die gezonde cellen verstoren. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en dat heeft rimpels tot gevolg. Ook roken, verkeerde voeding, luchtvervuiling en stress zorgen voor extra aanmaak van vrije radicalen.

Let er tot slot ook op dat je je huid lief behandelt. Rimpels kunnen namelijk ook ontstaan door een slechte huidverzorging. Vooral ruw wrijven en het gebruik van agressieve middeltjes maken je huid gevoeliger of beschadigen je huid zelfs. En hoe vaker je huid is beschadigd, hoe meer rimpels je krijgt.

Met goede crèmes kun je rimpels uitstellen maar niet wegwerken.

Soorten rimpels

Bij de meeste mensen worden rimpels vanaf het 25e levensjaar zichtbaar. Eerst ontstaan deze langzaam, maar daarna steeds sneller.

De eerste rimpels die je krijgt, zijn dynamische rimpels. Deze ontstaan op het moment dat je je spieren aanspant: het huidweefsel op die plek wordt dan ‘gevouwen’. Zodra je je spieren ontspant, verdwijnen de rimpels. Dynamische rimpels zijn daarom tijdelijk. Een voorbeeld hiervan zijn de lijntjes die in de buitenste ooghoeken ontstaan als je lacht. Naarmate je ouder wordt, worden deze lijnen steeds dieper, totdat ze uiteindelijk niet meer wegtrekken. Op dat moment spreken we van een statische rimpel, een rimpel die altijd zichtbaar is.

Rimpels vertragen

Rimpels kun je niet voorkomen. Gelukkig zijn er wel voldoende manieren om het ontstaan ervan uit te stellen. Niet roken, gezond eten en weinig stress helpt al behoorlijk. Daarnaast is een goede huidverzorging belangrijk. Dit betekent goed reinigen, verzorgen en beschermen.

Dit doe je als volgt: haal elke avond voor het slapengaan je make-up eraf met een milde reiniger. Zo verwijder je dode huidcellen en ander vuil. Dit is belangrijk, omdat je huidverzorging anders niet goed wordt opgenomen. Gebruik daarna een nachtcrème met werkzame stoffen. Dit heeft een vullende werking en dit maakt rimpels minder zichtbaar. Overdag gebruik je een dagcrème. Bij voorkeur kies je voor een product met hyaluronzuur. Dit heeft  niet alleen een vullende, maar ook een hydraterende werking en hierdoor blijft je huid soepel.

Tot slot is zonbescherming ontzettend belangrijk: ruim 80 procent¹ van de rimpels wordt veroorzaakt door uv-straling. Gebruik dus altijd een product met de juiste sun protecting factor (SPF) voor jouw huidtype. Een grote misvatting is dat de zon weinig kwaad kan op het moment dat je al bruin bent geworden door de zon, het is daarom noodzakelijk om altijd goed te smeren.

Dia30

Wil je weten welke dag- of nachtcrème het beste bij jou past? Laat het ons weten. Wij helpen je graag met het vinden van het beste product voor jouw huid. Of maak nu je afspraak voor de huidscan te laten uitvoeren

Info@beautyfulskin.be

Meer lezen? Bestel het boek Huidverjonging op maat 

Dia05

Bronnen

[1] Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin, dovepress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s