5 x ei bij het ontbijt

Het is niet altijd even makkelijk om ontbijten te maken (zonder suiker of toegevoegde suikers… ) Ik ging op zoek naar andere ontbijten.. en hier kan je er 5 vinden met een ei…

Eieren zijn één van de favorieten . Waarom? Ze zijn lekker, je kunt er eindeloos mee variëren én het zijn ware voedingsstoffenbommetjes! In deze blog geven we je vijf tips om te ontbijten met ei. Dan heb je gegarandeerd een goed begin van de dag.

Eieren met chorizo en boerenkool. © Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie

★Vijf Ei-bij-het-ontbijt-tips★

1. Eieren met spek

Of je nu kiest voor een spiegelei of roerei, met een paar plakken uitgebakken spek erbij geeft dit gouden duo je genoeg vet en eiwit om de dag te beginnen. Je kunt het geheel nog wat meer ‘body’ geven door er kaas overheen te smelten of plakken tomaat bij te serveren, maar dat hoeft niet eens. Na een portie eieren met spek hoef je urenlang niets meer te eten.

Dat is trouwens volgens ons de beste manier om te kijken hoe gezond je ontbijt eigenlijk is: nagaan hoe lang het duurt voor je na het ontbijt behoefte aan eten krijgt. Want als je goed ontbijt, kun je het daar tot het begin van de middag mee doen.

2. Eieren Spekkonaise

Jonno’s favoriet: Eieren Spekkonaise.  Het is de koolhydraatarme, vetrijke versie van Eggs Benedict!’ Het recept :

Ingrediënten

Voor twee personen

VOOR DE RÖSTI:
2 kleine aubergines, geraspt
1 el zout
1 eiwit
1 tl psylliumvezels
100 g roomboter, gesmolten

VOOR DE SPEKKONAISE:
300 g roomboter
250 g ontbijtspek
4 eieren
1 el dijonmosterd
sap van 1 citroen
zout en peper

VOOR DE GEPOCHEERDE EIEREN:
azijn
4 eieren

Bereiding

★ Begin met de rösti. Schep het zout door de geraspte aubergines en laat ze 30 minuten staan in een vergiet of zeef. Knijp dan met je handen zo veel mogelijk vocht uit de aubergine. Je mag kracht zetten.

★ Roer het eiwit en de psylliumvezels door het mengsel en laat dit 10 minuten staan.

★ Maak een paar platte röstischijven van de aubergine en bak die in 100 g boter in een koekenpan met dikke bodem. Dat duurt ongeveer 30 minuten. Keer de rösti’s elke 5 minuten voorzichtig om.

★ Maak nu de spekkonaise. Breng een kleine pan water aan de kook.

★ Bak in een grote braadpan het ontbijtspek uit in 300 g roomboter. Hou de temperatuur laag, zodat het spek en de boter niet verbranden. Haal de plakjes als ze krokant zijn uit de pan, maar laat zo veel mogelijk vet achter.

★ Splits 4 eieren. Doe de dooiers samen met de mosterd en het citroensap in een hittebestendige kom en zet die boven op de pan met kokend water (laat de pan op het vuur staan zodat het water aan de kook blijft ).

★ Klop het mengsel in de kom mooi glad.

★ Blijf kloppen en schenk tegelijkertijd het spekvet en de roomboter erbij. Doe dit niet te snel, want dan kunnen de eieren gaan schiften.

★ Is alles vermengd tot een gladde emulsie? Dan is je spekkonaise klaar. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet het gerecht apart.

★ Nu kun je het toch al kokende water gebruiken om de eieren te pocheren. Doe er een flinke scheut azijn in en zet het vuur laag, zodat het water net aan de kook is.

★ Breek de eieren om ze te pocheren elk in een kommetje. Maak met een houten lepel een draaikolk in het water. Zet de bodem van een kommetje hierin en laat het ei er voorzichtig uit glijden.

★ Herhaal deze stappen met steeds één ei tegelijk, anders krijg je één groot gepocheerd ei. Het pocheren duurt 3 tot 4 minuten. Haal elk ei er met een schuimspaan uit en laat het uitlekken op een vel keukenpapier.

★ Leg twee rösti’s op een bord en leg op elke rösti wat ontbijtspek. Schep hier een gepocheerd ei op en voeg een royale hoeveelheid spekkonaise toe. Maal er flink wat zwarte peper over en zet je tanden er maar in.

Eieren Spekkonaise. © Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie

3. Omelettoppertje

Zoals we al zeiden, is een goed ontbijt met veel vetten het volmaakte begin van een Real Meal-dag. De snelste en makkelijkste manier om dat vet binnen te krijgen is een omelet met kaas.

Ingrediënten:
(Voor 1 persoon)
2 eieren
80 g kaas naar keuze, geraspt (belegen cheddar )
zout en peper
flinke klont roomboter

★ Spring uit bed en ren naar het fornuis.
★ Zet de grill van de oven op hoog en plaats één rooster zo dicht mogelijk bij het verwarmingselement.
★ Koffie op? Kluts dan de twee eieren, met zout en peper.
★ Zet een kleine koekenpan met stalen handvat op vrij hoog vuur. Smelt de roomboter erin.
★ Voeg het eimengsel eraan toe. Blijf roeren met een houten spatel, zodat zo veel mogelijk van het eimengsel in contact komt met de hete bodem van de pan maar zonder dat er gaten vallen in de omelet.
★ Voeg, zodra het eimengsel van onderen steviger wordt maar bovenop nog vrij dun is, de geraspte kaas toe. Zet de pan dan onder de grill.
★ Houd het gerecht goed in de gaten. De eieren komen iets omhoog en de kaas begint te borrelen en te smelten. Neem zodra de kaas goudbruine plekjes krijgt de pan uit de oven.
★ Aanvallen maar!

Tip: Je kunt van alles en nog wat aan deze omelet toevoegen. Brie, tomaten, ham, ontbijtspek, rauwe ham, het kan allemaal.

Omelettoppertje. © Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie

4. Eier-mugcakes

Dit recept staat niet in onze boeken, maar het veroverde de afgelopen tijd het internet en mag eigenlijk niet in je repetoire ontbreken. Onze favoriet is de hartige mugcake met kaas, daarvan geven we je hieronder het basisrecept. Maar je kunt ook zoete maken, met bosbessen, kaneel en kokosrasp bijvoorbeeld. (Google biedt eindeloze receptinspiratie, hou alleen wel in de gaten dat het koolhydraatarm en vetrijk blijft!)

Ingrediënten
(voor 1 portie)
1 ei
1,5 eetlepel amandelmeel
1 eetlepel boter
1 eetlepel geraspte kaas

★ Smelt de boter in de magnetron, in een stevige glazen (!) theekop.
★ Schep het amandelmeel erbij en breek het ei erin. Roer dit goed door.
★ Roer de geraspte kaas erdoor en breng op smaak met zwarte peper en wat zout.
★ Zet de glazen theekop ongeveer 1 tot 1,5 minuut in de magnetron op vol vermogen.
★ Draai ‘m om op een bord, en eten maar!

Tip: Ook aan dit basisrecept kun je van alles toevoegen. Snippers gerookte zalm bijvoorbeeld, rauwe ham, salami, (zongedroogde) tomaat, paprika, gebakken champignon, olijf, je kunt allerlei soorten kruiden toevoegen en natuurlijk kun je variëren met het soort kaas dat je gebruikt.

5. Eikommetjes met ham en groenten

Dit recept uit Super eten voor superkinderen is heel geschikt om restjes groenten, vooral geroosterde, op te maken — je hebt ongeveer één mok gare groentestukjes nodig. Serveer de eierkommetjes in een schaaltje.

Ingrediënten
(Voor vier porties)
2 eetlepels boter
¼ paprika, schoongemaakt en in stukjes
1 courgette, gewassen en in repen
60 g aubergineblokjes
½ ui, gesnipperd of geraspt
8 plakjes ham
4 eieren
25 g geraspte kaas
zelfgemaakte ketchup (p. 294) of stukjes tomaat, voor erbij

★ Verwarm de oven voor op 180 °C.
★ Verwarm de boter in een koekenpan en bak de groenten zachtjes gaar. Neem de pan van het vuur en zet hem apart.
★ Bekleed 4 ingevette schaaltjes van 1,8 dl elk met 2 plakjes ham. Verdeel het groentemengsel over de schaaltjes.
★ Breek in elk schaaltje een ei en bak dit 20 minuten op een bakplaat in de oven.
★ Bestrooi elk ei met een beetje geraspte kaas en zet de schaaltjes nog 5 minuten in de oven.
★ Serveer het gerecht met zelfgemaakte ketchup (zie het recept in Super eten voor superkinderen) of verse stukjes tomaat.

Eikommetjes met ham en groenten. © Super eten voor superkinderen
Infographic: Eieren zijn ware voedingstoffenbommetjes!

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — –

bron; Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s