Waarom de pH-waarde van cosmetica zo belangrijk is

Heb je al eens het gevoel gehad dat je zo goed voor je huid zorgt en je pampert met een reiniger en een masker en … om vervolgens het gevoel te hebben alsof je al het vocht eruit hebt gezogen? Dat vervelende, jeukende, trekkerige gevoel?

De meesten van ons gaan dan smeren met een serum of crème.. maar eigenlijk is het probleem niet echt opgelost! Je hebt het symptoom bestreden maar de oorzaak van die trekkerige huid niet.. helaas!

De oorzaak ligt hem namelijk in het feit dat het reinigingsproduct waarmee je je huid hebt gewassen de pH-balans van je huid heeft verstoord. Wat dat nou precies betekent, hoe je het voorkomt en hoe je de pH-waarde van cosmetica meet vertel ik allemaal in het artikel van vandaag.

PH-scale
Wat is pH?

pH werd in 1909 ontdekt door een Deense wetenschapper. Hij ontdekte dat oplossingen in water zuur, neutraal of basisch kunnen zijn en koppelde hier cijfers aan. Een pH van 7 is neutraal, 1-6 is zuur en 8-14 is basisch.

Lekker boeiend zou je zeggen, maar de pH van een ingrediënt of product vormt heel nuttige informatie. Vrijwel alles heeft namelijk een pH-waarde en ondervindt gevolgen als het wijzigt. Als het zuur in je maag bijvoorbeeld een verandering van pH ondergaat, krijg je oprispingen en maagzuur. Ook ons bloed heeft een pH-waarde en als deze onder de 6.8 of boven de 7.8 komt, sterven de cellen en daarmee het lichaam. De pH-waarde vormt dus nuttige informatie.
De pH-waarde van je huid
De pH-waarde van je huid is niet neutraal, zoals je misschien zou denken, maar een beetje zuur. Onder optimale omstandigheden heeft de hoornlaag (de buitenste laag) een zuurmantel met een pH-waarde van 5,5 en sommige wetenschappers beweren zelfs dat de huid een pH heeft van lager dan 5.

Dat is een slimmigheid van moeder natuur om het grootste orgaan van het menselijke lichaam, de huid, te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Die zuurmantel wordt gevormd door zweet en talg en is een soort barrière tegen infecties (zoals acne), irritaties (rode huid), allergieën en uitdroging (trekkerige huid).

En hier komt toch een belangrijk iets wat bij velen het geval is: raakt die barrière beschadigd, om wat voor reden dan ook, dan kan de huid makkelijker worden beschadigd. (dus hier moeten we dan zeker iets aan doen om die barrière terug in balans te krijgen ! )

pH meten is weten

Je zou dus denken dat fabrikanten van verzorgingsproducten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun producten zo dicht mogelijk bij de natuurlijke pH-waarde van je huid komen. Niet is minder waar, onderzoek toont aan dat veel reinigingsproducten een veel te hoge pH hebben. Fabrikanten geven bovendien de pH-waarde van cosmetica vaak niet prijs.
Geen probleem, meet je het toch gewoon even zelf met een pH-indicator. Deze bestaan in elektronische vorm en zijn dan zeer nauwkeurig. Ze zijn er ook in papieren vorm en zijn dan misschien iets minder precies, maar wel heel betaalbaar.
Een pH-indicator bestaat uit een bewerkt stuk papier, meestal een strip, die je doopt in een wateroplossing waarna het papier van kleur verandert. Ik noem specifiek de wateroplossing, omdat olie geen pH heeft. Een pH-indicator komt veelal met een kleurenlegenda. Die legenda gebruik je om te bepalen hoe zuur of basisch je product is.

pH-schaal.png
pH zelf meten

Dit is vooral belangrijk als je last hebt van acne, een droge huid of infecties. Help je huid dan een handje zichzelf te herstellen. Meten is immers weten.

Meten is dus belangrijk, maar je kunt natuurlijk nog meer doen. Hieronder nog wat tips om ervoor te zorgen de pH van je huid in optimaal conditie blijft.

Als je nieuwe producten koopt, (en je hebt een gevoelige huid) probeer er dan eens op te letten dat er op de verpakking staat dat het pH-huidneutraal is. Dat betekent dat het een pH heeft van ruwweg 5,5 en het de zuurmantel niet zal aantasten.
Gebruik je toch graag een basisch product, probeer dan eens een zure toner om je huid een handje te helpen.

Staar je niet blind op enkel pH. Parabenen, sulfaten, synthetische parfums en conserveermiddelen kunnen je huid ook beschadigen. Probeer deze dan ook zoveel mogelijk te mijden.

Wil je graag een product dat voor jouw huid geschikt is? Laat je begeleiden door je therapeut!

blog (2).png

handtekening mail 1

bron; bespokenbyyou , ph waarde , pubmed 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s