Hoe kunt u besmetting met het coronavirus voorkomen?

Ik volgde deze week een webinar hierover omdat ik zo veel “cowboy-verhalen hoor” mensen hebben schrik, paniek, … wat wel, wat niet …. moet er paniek zijn? of is het allemaal nogal overroepen? Sterven er nog mensen van de gewone griep? Of is dit erger… Kortom ik wil jullie de info die ik kreeg doorgeven.

Onlangs werd bekend gemaakt dat ook in België de eerste besmetting met het Coronavirus een feit is. De laatste dagen komen er met 10 tallen bij…

Dit informatie van dit artikel komt van het webinar die ik volgde als orthomoleculaire therapeut. Wat moet je weten over het Coronavirus en wat moeten wij allen doen om een besmetting te voorkomen of om ervoor te zorgen niet al te ziek te worden door een besmetting. In “ons kot” blijven zoals Maggie De Block zegt of toch even verder kijken dan onze neus lang is?

Negen Coronavirussen

Er zijn wel negen verschillende soorten bekend van het Coronavirus. Zes ervan zijn besmettelijk voor de mens. Menselijke coronavirussen kunnen we opdelen in mild pathogene virussen en sterk pathogene virussen. De milde vormen veroorzaken symptomen zoals een eenvoudige verkoudheid en zijn verder ongevaarlijk. Twee soorten waren tot op heden bekend als sterk pathogeen en dus ook gevaarlijk. Het gaat hierbij om het SARS-coronavirus (Severe Acute Respiratory Syndrome) en MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Sydrome). Deze coronavirussen veroorzaken ernstige longontstekingen en kunnen dodelijk zijn. Uit ervaring met het SARS- en MERS-Coronavirus kunnen we stellen dat deze virussen een dysfunctionele immuunreactie kunnen uitlokken die buiten proportie is en veel schade aanricht.

Gevolgen sterk pathogene virussen

Ernstige longontstekingen als gevolg van een sterk pathogeen Coronavirus zijn geassocieerd met zeer snelle replicatie van het virus, immense infiltratie van immuuncellen en zeer sterk verhoogde niveaus van pro-inflammatoire cytokines. Deze massieve immuunreactie laat schade na in de longen en kan resulteren in een fatale longontsteking. Een gezond persoon met een normaal functionerend immuunsysteem zou van de milde Coronavirussen geen last mogen hebben. Ouderen mensen en mensen met comorbiditeiten zoals diabetes of hart- en vaatziekten zijn vaak kwetsbaarder omdat ze vatbaarder zijn, ook voor de milde varianten.

Het nieuwe Coronavirus: 2019-nCoV

Het nieuwe Coronavirus is ontstaan op een beestenmarkt in Wuhan. Het is een tot nog toe onbekende variant van het Coronavirus en wordt het 2019-nCoV virus genoemd. Er zijn momenteel reeds ruim 83.000 mensen besmet en ruim 2800 mensen zijn eraan overleden. Er is nog geen vaccin op de markt. Het nieuwe Coronavirus is in het grootste deel van de gevallen mild. De sterftekans stijgt met de leeftijd en is groter bij onderliggende gezondheidsproblemen. Het is dus erg belangrijk dat ons immuunsysteem dit virus correct aanpakt. Indien ons immuunsysteem het virus effectief overwint zullen we vanaf dat moment immunoglobulines, ook wel antilichamen genoemd, produceren waardoor we vanaf nu niet meer opnieuw besmet kunnen worden en dus immuun geworden zijn.

Effectieve immuunreactie

Het is cruciaal dat ons immuunsysteem op een adequate manier reageert als er een pathogeen, zoals een virus of een bacterie, ons lichaam binnendringt. In het geval van een virus zoals het Wuhan Coronavirus, opteert ons immuunsysteem om een reactie in gang te zetten die ook wel een Th1-reactie wordt genoemd. Met behulp van T-lymfocyten wordt er een zeer sterke ontsteking gecreëerd, zodat de cellen die geïnfiltreerd zijn met het virus gedood worden. Bij dergelijke immuunreacties komt veel kijken. Het is een complexe cascade van gebeurtenissen die idealiter leidt tot de dood van het pathogeen en het aanleggen van immunologisch geheugen zodat we in de toekomst beschermd zijn. Gezien het feit dat het nieuwe Coronavirus de longen infiltreert, snel repliceert en een massieve immuunreactie uitlokt, is het uitermate belangrijk dat deze immuunreactie succesvol is in het verslaan van het virus en dat deze reactie weer (op tijd) eindigt. Een overmatige immuunreactie die niet op tijd eindigt, kan nog veel meer schade veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen

Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat de immuunreactie effectief is. Wat kunt u inzetten?

Antivirale stoffen uit de natuur

De snelle replicatie van het virus kan worden afgeremd met antivirale stoffen. Een veelbelovende antivirale stof is Astragalus Membranaceus. Daarnaast kunnen breedspectrum antivirale middelen worden ingezet zoals Allium Sativum (knoflook), Sambucus, en Cordyceps.

Vitaminen, mineralen en vetzuren voor een optimale immuunreactie

De inname van voldoende vitamine C is erg belangrijk. Een vitamine C-tekort kan leiden tot een inadequaat functionerend immuunsysteem. Ook zink is van groot belang in het reguleren van de immuunreactie. Daarnaast zijn voldoende vitamine D en de vetzuren EPA en DHA noodzakelijk voor op tijd uitzetten van de immuunreactie zodat deze geen onnodige schade aanricht. Voldoende inname van vette vis, schaal- en schelpdieren of algen en eventuele aanvulling met suppletie is aan te raden. Vitamine D maken we aan onder invloed van de blootstelling aan zonlicht op onze huid. In deze tijd van het jaar is het in Europa onmogelijk om voldoende vitamine D via deze weg aan te maken. Suppletie van vitamine D is dus sterk aanbevolen.

Optimale werking van cortisol

Ook cortisol speelt een belangrijke rol in de immuunreactie en zorgt samen met vitamine D, EPA en DHA voor het op tijd beëindigen van de ontstekingsreactie. De lichaamseigen cortisolproductie en de gevoeligheid voor cortisol, en dus ook de werkzaamheid ervan, kunnen worden verbeterd via enkele eenvoudige leefstijltips:

 • Zorg voor voldoende stressreducerende activiteiten zoals sporten, sauna, massage, meditatie, ademhalingsoefeningen die ontspanning brengen;
 • Neem regelmatig een koude douche of ga in open water zwemmen. Een intense koudeprikkel zorgt voor vergroting van cortisolgevoeligheid;
 • Eet gevarieerd en voldoende vezels om de darmflora te optimaliseren (of gebruik pre- en probiotica): een gezonde darmflora zorgt voor een betere werkzaamheid van cortisol.

Tot slot

Het nieuwe Coronavirus houdt velen van ons bezig. We kunnen er preventief voor zorgen dat ons lichaam bestand is tegen een besmetting met dergelijk virus, zoals ook aan te raden is ter preventie van het griepvirus. Met behulp van een gezonde leefstijl, aangevuld met enkele stoffen uit de natuur die ons immuunsysteem een duwtje in de juiste richting geven, is ons lichaam beter bestand tegen virusinfecties, zoals het Coronavirus.

Wil je meer weten welke supplementen je kan nemen? Vraag hier jouw 10% kortingsaccount aan.

Op de vraag van heel wat mensen hoeveel en wat en welk? als er nog geen virusinfectie is:
vit. c ascorbatencomplex 2000-4000 mg per dag
Zinkmethionine 30 mg
vit. D3 min. 75 mcg per dag
dit advies is voor iemand van ca. 70 kg lichaamsgewicht, dus moeten we dit wel uitrekenen voor kinderen en wat zij nodig hebben. Laat je dus hier terug goed begeleiden door je therapeut of orthomoleculaire arts!!

Als er een infectie is dan de vit. C ophogen naar min. 6000 mg.
en het product Astragalus Eleutherococcus Shiikte 3×1 capsule per dag

Wil je nog meer lezen over wat Vitamine C kan doen in de strijd tegen het coronavirus? Lees hier dan even verder:

De kracht van vitamine C in de strijd tegen het Coronavirus

Hierboven heb je meer kunnen lezen over het Coronavirus , over wat het voor een soort virus is, welke varianten ervan zijn en hoe ons immuunsysteem reageert als het lichaam is besmet met het virus. Ook de mogelijkheden die u zelf heeft om uw immuunsysteem daarbij te helpen, zijn in dat deel uitgebreid aan bod geweest.


Acute respiratory distress syndrome (ARDS) en het coronavirus

Een besmetting met het coronavirus leidt tot de ziekte COVID-19, die in de meeste gevallen mild verloopt. Toch zijn er ook mensen waar de ziekte ernstiger verloopt en die er zelfs aan overlijden. Dat komt omdat een besmetting met het coronavirus kan leiden tot het ontstaan van het acute respiratory disstress syndrome (ARDS). Het wezenskenmerk van ARDS is een significant toegenomen oxidatieve stress in het lichaam als gevolg van een snelle toename van vrije radicalen en cytokines van het immuunsysteem. Bij ARDS ontstaat zo forse celschade en orgaanfalen van de longen.

Intraveneus Vitamine C in de strijd tegen het coronavirus

In China, waar het virus voor het eerst opdook, is men inmiddels druk bezig met het ontwikkelen van een adequate aanpak tegen het virus. Een van de stoffen die daarbij op dit moment volop in de aandacht staat is vitamine C.

Van vitamine C weten we al veel langer dat het onder andere het afweersysteem activeert en het herstel na ziekte versnelt. Het is een essentieel element in het antioxidantensysteem van het lichaam. Vitamine C is daarmee een onmisbaar nutriënt in de werking van het immuunsysteem. De vraag is dan ook of toediening van extra vitamine C een succesvolle interventie kan zijn bij de aanpak van een opgelopen besmetting met het coronavirus.

Eerdere verkennende klinische onderzoeken en case-studies laten zien dat tijdige toediening van een infuus met een hoge dosis vitamine C inderdaad helpend is in de behandeling van ARDS. Op dit moment worden er in China drie klinische onderzoeken gedaan naar het gebruik van intraveneuze toediening van (verschillende) hoge doseringen van vitamine C in de behandeling van een besmetting met het coronavirus.

Het eerste Europese vitamine C congres

Dat vitamine C een ‘hot’ onderwerp is deze dagen mag duidelijk zijn. Op 24 april aanstaande zal in Amsterdam zelfs het eerste Europese vitamine C congres worden gehouden.

Een grote groep internationale experts zal dan de laatste preklinische en klinische onderzoeken over het gebruik van vitamine C bij ernstig zieke patiënten gaan bespreken. Aan bod komen de pathofysiologische werkingsmechanisme, de diverse onderzoeken gedaan bij verschillende populaties en de optimale dosering en timing daarvan. Het kennisteam van Natura Foundation is vertegenwoordigd op het congres en de nieuw opgedane kennis zullen we te zijner tijd met u delen.

Orale toediening vitamine C ook heel helpend

Hoewel de onderzoeken naar hoge doseringen intraveneus toegediende vitamine C buitengewoon interessant en veelbelovend zijn, is het ook interessant om te kijken of een lagere dosis vitamine C die oraal wordt ingenomen, in de vorm van een goed vitamine C preparaat, ook kan helpen. En dat lijkt inderdaad het geval te zijn.

Uit een in 1994 gepubliceerd onderzoek is gebleken, dat zelfs een bescheiden toediening van 200 mg vitamine C per dag via een oraal in te nemen supplement resulteerde in een 80% afname van het overlijden van ernstig zieke en in het ziekenhuis opgenomen oudere mensen met luchtwegziekten (bronchitis en bronchopneumonie). In een recent onderzoek bij jonge kinderen (onder de 5 jaar) die met een longontsteking in het ziekenhuis waren opgenomen bleek deze zelfde lage dosis vitamine C oraal toegediend eveneens effectief om de ziekteduur te verkorten.

Kennis in de praktijk

Toepassing van vitamine C in de behandeling van COVID-19, de ziekte die optreedt na besmetting met het Coronavirus, lijkt veelbelovend. Hoewel hoge doseringen vitamine C uitsluitend effectief via een infuus kunnen worden toegediend, is het veilig om – in ieder geval gedurende de tijd van een luchtweginfectie – een kwalitatief goed vitamine C supplement in te nemen. Vraag hier meer info over.

DUS KORT:

 • Neem een kwaliteitsvolle Vitamine C (ascorbaat)
 • zink inname
 • vitamine D3 inname
 • omega 3

deze zorgen allemaal voor een optimale ondersteuning van het immuunsysteem waardoor deze beter in staat is om virussen te bestrijden. Vraag hier meer informatie!

Referenties

 1. Mahallawi, Waleed et.al. (2018); MERS-CoV infection in humans is associated with a pro-inflammatory Th1 and Th17 cytokine profile; 104. 8-13. 10.1016/j.cyto.2018.01.025.
 2. Chaolin Huang et.al., (2020); Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, The Lancet January 24, 2020
 3. Guo Q. et.al., (2014), The effect of Astragalus polysaccharide on the Epstein-Barr virus lytic cycle; Acta Virol. 2014;58(1):76-80
 4. Duvall MG et.al. (2016), DHA- and EPA-derived resolvins, protectins, and maresins in airway inflammation; Eur J Pharmacol. 2016 Aug 15;785:144-155
 5. Roxas M1, Jurenka J. (2007), Colds and influenza: a review of diagnosis and conventional, botanical, and nutritional considerations. Altern Med Rev.2007 Mar;12(1):25-48
 6. Pellissier, B. Bonaz, (2017) Chapter Eleven – The Place of Stress and Emotions in the Irritable Bowel Syndrome, Editor(s): Gerald Litwack, Vitamins and Hormones, Academic Press, Volume 103, 2017, Pages 327-354, ISSN 0083-6729, ISBN 9780128119143, https://doi.org/10.1016/bs.vh.2016.09.005.
 7. Noh EM et al. Cordycepin inhibits IL-1beta-induced MMP-1 and MMP-3 expression in rheumatoid arthritis synovial fibroblasts. Rheumatology (Oxford). 2009;48(1):45
 8. Wu Y et al. Effect of various extracts and a polysaccharide from the edible mycelia of Cordyceps sinensis on cellular and humoral immune response against ovalbumin in mice. Phytother Res. 2006;20(8):646-52
 9. Prietsma JE. Eerherstel natuurlijke virusbestrijders. Ortho 1997; 4: 167-172.

Bronnen:

 1. Monografie Vitamine C, Natura Foundation, https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/?monografieid=17
 2. Richard Z Cheng, MD, PhD et al, Early Lage Dose Intravenous Vitamine C is the Treatment of Choice for 2019-nCov Pneumonia, Orthomolecular Medicine News Service, februari 16, 2020 (http://orthomolecular.org/subscribe.html and http://orthomolecular.org/resources/omns/index.shtml)
 3. Lui Q, Gao Y, Ci X., Role of Nrf2 and Its Acitvators in Respiratory Diseases, Oxid Med Cell Longev. 2019: 2019:7090534.
 4. Hunt C et al., The clinical effects of Vitamin C supplementation in elderly hospitalised patients with acute respiratory infections, Int J Vitam Nutr Res 1994:64:212-19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7814237
 5. Khan IM et al. J Rawalpindi Med Coll (JRMC); 2014;18(1):55-57 http://www.journalrmc.com/volumes/1405749894.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s