Haarverlies….

Haarverlies, het dunner worden van de haren, alsook alopecia..

Heel wat vragen over haarverlies, dunner worden van de huid en wat je hieraan kan doen. Daarom een iets langere blog dan normaal om zo volledig mogelijk te kunnen zijn.

Vooraleer aan een haartransplantatie te denken zijn er een aantal zaken waarbij we nagaan wat is de oorzaak van je haarverlies?

 • Oorzaken van haaruitval
 • Erfelijke haaruitval
 • Haarziekte
 • Kanker
 • Haaruitval door ijzertekort of ijzergebrek
 • Haaruitval door stress
 • Haaruitval door medicijnen
 • Verminderde werking van de schildklier
 • Conditie van de hoofdhuid en de haarwortels

De meest voorkomende oorzaken van haaruitval

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is erfelijke haaruitval, oftewel Alopecia Androgenetica.

Wat kunnen we gaan doen?

Vaak zal men starten met mesotherapie  

Er worden steeds meer nieuwe behandelingen ontwikkeld om haarverlies terug te dringen. Een behandeling tegen de uitval van haar waar veel mensen baat bij lijken te hebben, is de mesotherapie haar behandeling.

Erfelijke haaruitval – Alopecia Androgenetica

De oorzaken van erfelijke haaruitval zijn voor een groot deel bekend. De grote boosdoener is het hormoon dihydrotestosteron (DHT). DHT komt bij zowel mannen als vrouwen voor en wordt gevormd uit het mannelijke hormoon testosteron, door middel van het 5-alpha-reductase enzym.

Dit proces vindt plaats in het haarwortelzakje van de hoofdhuid. 3-alpha-hydroxysteroid dehydrogenase is de stof die er voor zorgt dat de DHT afgebroken wordt.

Wanneer de DHT zich gaat binden aan de androgene receptoren, wordt de groeifase van de haar verkleind en zal uiteindelijk het haarwortelzakje afsterven. Dit proces is te zien in onderstaand figuur. Er is dan geen sprake meer van haargroei. Als dit proces zich langer voor blijft doen, worden de haren steeds kleiner en dunner, totdat er dunne plekken of kaalheid optreedt.

Er zijn echter ook andere oorzaken waardoor haaruitval kan optreden.

Het is ook mogelijk dat haaruitval wordt veroorzaakt door verschillende soorten haarziekten, bestralingen of chemokuren.

Behandelingen tegen haaruitval

Er bestaan een groot aantal behandelingen tegen haaruitval. Denk hierbij onder andere aan bijvoorbeeld haargroeimiddelen, haartransplantatie en micro haar pigmentatie. Wanneer haaruitval veroorzaakt is, kan een haartransplantatie en geschikte behandeling zijn om haren op kale plekken weer terug te krijgen.

Vaak zal er worden gestart met enkele voedingssupplementen.

Voldoende eiwitten.  Je haar bestaat uit keratine, dit is gemaakt van 18 aminozuren (bouwstenen). Wanneer je ergens anders eiwit nodig hebt zal de aanmaak van haar op een laag pitje staan. Minimaal 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht heb je wel nodig.

Je kan bijvoorbeeld de rijstproteïne van bonusan innemen

Rijstproteïnepoeder is een plantaardige eiwitbron met een hoge biologische waarde. Het aminozuurprofiel komt voor 98 procent overeen met moedermelk en is daarom het beste niet-dierlijke eiwitalternatief. Het bijpassende enzymcomplex bestaat uit peptidase en protease.

Eiwitten dragen bij aan de groei en instandhouding van spiermassa. Bovendien dragen ze bij aan de instandhouding van normale botten. Hierdoor vindt het onder andere een brede toepassing in de sport, maar het kan ook goed worden ingezet bij ouderen en mensen bij wie de eiwitbehoefte tijdelijk is verhoogd.

Het poeder lost gemakkelijk op en heeft een prettige, 100 procent natuurlijke vanillesmaak.

2. MSM is zwavel, en nodig voor de stevigheid en bouw van je haar.

1000-3000 mg MSM per dag heeft op een voedende werking.

Methylsulfonylmethaan (MSM) is een organisch gebonden vorm van zwavel. De zwavel in onze voeding gaat veelal bij het kookproces verloren. Naarmate de leeftijd stijgt, wordt het belangrijker om de hoeveelheid zwavel in het lichaam op peil te houden.

Zwavel behoort met calcium, magnesium, kalium, natrium en fosfor tot de macromineralen: mineralen die het lichaam dagelijks in grote hoeveelheden nodig heeft. Desondanks is het één van de meest onderschatte mineralen. Zo bestaat er bijvoorbeeld nog steeds geen referentie-inname (RI) voor zwavel. Desalniettemin is zwavel uit MSM poeder een bestanddeel van belangrijke aminozuren en vrijwel alle eiwitten.

MSM 1000 mg wordt snel en goed opgenomen door het lichaam.

3. B-vitamines.  Je haar heeft energie nodig om te groeien, en B vitamines leveren dit. Een B-tekort geeft dof en dun haar. Vooral stress rooft B-vitamines.

Je kunt hiervoor een B complex voor inzetten, of een goede multi die alles heeft.

Actief Vitamine B-Complex bevat hoge kwaliteit vitamine B2 als riboflavine-5-fosfaat, B11 als actief folaat en B12 als methyl- en adenosylcobalamine. Deze actieve B-vitaminen zijn niet afhankelijk van de lever en worden direct door het lichaam benut.

– Volledig en uitgebalanceerd vitamine B-complex

– Bevat B-vitaminen in de actieve vorm

– Levert ook aan B-vitaminen verwante stoffen choline en PABA

– Met vitamine C, een synergist voor B-vitaminen

– Biedt onder andere hulp bij vermoeidheid (B6, B12)

Actief Vitamine B-Complex bevat een uitgebalanceerde dosering vitamine B6 in de vorm van pyridoxaal-5-fosfaat (P5P). Deze actieve co-enzymvorm hoeft niet door de lever te worden omgevormd. De vitamine B3 die we gebruiken is de flush-vrije variant inositolhexanicotinaat.

Dit product bevat ook PABA en choline, stoffen die nauw aansluiten bij het Vitamine B-complex. U kiest zo standaard voor een bredere aanpak.

Actief Vitamine B-Complex is speciaal zo geformuleerd dat hij in de behoefte van de meeste van uw cliënten voorziet, als aanvulling op de voeding. Er hoeft in principe maar één tablet per dag te worden ingenomen. Wanneer u merkt dat er toch nog specifieke aanvulling nodig is, kunt u de dosering verhogen, of gericht aanvullen met bijvoorbeeld Co-enzym B12 1500 mcg plus of Actief Foliumzuur 400 mcg plus.

Ook mineralen zijn nodig. Denk aan koper en zink, ijzer.

Voorbeeld MULTI MINERAL FORTE 

Multi Mineral Forte is een mineralencomplex. Naast de bekende mineralen bevat het ook enkele die men minder vaak in een multi tegenkomt. Zeer compleet, bevat ook zwavel (MSM) en silicium. Magnesium en ijzer helpen bij vermoeidheidOnderlinge verhouding van mineralen is op elkaar afgestemd. Zeer goed opneembaar

Van Bioradix bestaat het Fytosil SKIN HAIR NAILS Organisch silicium  

FYTOSIL Skin, Hair & Nails is een combinatie van kiezelzuur, een vorm van Silicium zoals deze voorkomt in de natuur en Collageen. Daarnaast bevat deze formule de beste zoutvormen van zink, biotine en selenium in een evenwichtige hoeveelheid. Deze elementen helpen huid, haren en nagels gezond en te houden.

De synergie van deze stoffen zal bouwstoffen aanbrengen die uw jeugdige uitstraling dagelijks zullen stimuleren.

In het kort kan je als volgt volgende suppletie innemen:

 • 1-2 schepjes eiwitpoeder per dag
 • Een multi of B complex
 • 1000-3000 mg MSM zwavel
 • 2 x 15 ml Fytosil  skin hair & nails

Haar heeft even de tijd nodig, dus ga uit van 6 weken voor je resultaat kunt verwachten.

Daarnaast naar verzorging kan je jouw haargroei stimuleren met de needling roller en specifieke producten.

Mesoestetic Tricology Hair Growth Intensive Lotion Haargroei lotion 15×3 ml

Mesoestetic Tricology Treatment Hair Growth Intensive Lotion is een intensieve scalp revitaliserende lotion die de behandeling van haaruitval helpt door de bloedstroom te verbeteren en de haarzakjes te stimuleren en hydrateren.

Gebruik: Breng de inhoud van een enkele dosis aan op de hoofdhuid, op de haarlijn, masseer zachtjes de hoofdhuid met een draaiende beweging tot de oplossing volledig is opgenomen, deze ’s nachts aanbrengen.

Was de volgende ochtend met Tricology Treatment Hair Loss Shampoo.

Mesoestetic Tricology Intensive Hair Loss Shampoo 200 ml

Bestrijdt haaruitval met de Mesoestetic Tricology Intensive Hair Loss Shampoo; een gladde, niet-irriterende reiniger die ontworpen is om de effecten van alopecia te bestrijden en te vertragen.

Ideaal voor gebruik tijdens tijdelijke perioden van haarverlies, de intensieve formule is verrijkt met een combinatie van stoffen die de haarzakjes kunnen stimuleren, hydrateren en de hoofdhuid regenereren.

Specifiek gericht op factoren die verantwoordelijk zijn voor alopecia, de shampoo is gericht op het reinigen van het haar en het bevorderen van een gezonde bloedtoevoer op de hoofdhuid.

Verwacht dat haarverlies wordt geremd en dat het haar sterker en gezonder word.

Werkzame stoffen:

Serena Extract stimuleert de haargroei, stimuleert de slapende haartjes
Vitamine PP verhoogt de vasodilatatie van het haar
Vitamine B6 vermindert vettig haar
Zinc essentieel mineraal voor haargroei

Wil je de producten bestellen?

Vraag hier je 10% korting aan met je gratis verzending.

Alsook kan je de mesoestetic producten hier bestellen : info@beautyfulskin.be

Oorzaken van haaruitval FAQ – veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over de oorzaken van haaruitval komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Wanneer is er sprake van haaruitval?

Het is normaal om dagelijks zo’n 50 tot 100 haren te verliezen. Dit is haaruitval die onderdeel is van het lichaamseigen haargroeiproces. Het verlies van deze haren veroorzaakt geen kaalheid. Op het moment dat u dagelijks meer dan 100 haren verliest of de haren die terug groeien steeds zwakker worden, kan er sprake zijn van haaruitval. Vaak is deze vorm van haarverlies ongewenst en treft naast mannen ook een grote groep vrouwen. Haaruitval kan diverse oorzaken hebben. Zo kan een eenvoudig tekort aan ijzer haaruitval veroorzaken, maar kunt u ook lijden aan een zogenaamde haarziekte.

2. Waarom heb ik last van haaruitval en iemand anders niet?

Bij de meeste mensen wordt haaruitval veroorzaakt door een erfelijke factor. Dit zorgt ervoor dat u er wel last van kunt hebben en een ander niet. Naast erfelijke factoren zijn er tal van andere oorzaken die tijdelijke dan wel permanente haaruitval kunnen veroorzaken.

3. Hebben alleen mannen te maken met haaruitval?

Nee. Zowel mannen als vrouwen worden geconfronteerd met ongewenste haaruitval. In gevallen van Alopecia androgenetica, erfelijke haaruitval, hebben miljoenen Nederlandse mannen en ongeveer 1 op de 3 vrouwen te maken met haarverlies. Haarverlies kan voorkomen bij alle leeftijden en kan zich al in de puberteit uiten.

4. Hoe kan erfelijke kaalheid herkend worden?

Als u overmatige haaruitval heeft, is het belangrijk om de oorzaak hiervan vast te laten stellen. Uw huisarts en/of dermatoloog kunnen u hierbij van dienst zijn. Toch heeft Alopecia androgenetica een aantal kenmerken waar u zelf op kunt letten. Het patroon waarin erfelijke haaruitval zich voltrekt is geleidelijk, waarbij er verschillen zijn bij mannen en vrouwen. Heeft u opeens veel haaruitval, waarbij snel kale plekken ontstaan? Dan is het onwaarschijnlijk dat uw haarverlies door erfelijke kaalheid wordt veroorzaakt.

5. Welke andere oorzaken kan haaruitval hebben?

Overmatige haaruitval kan onder andere veroorzaakt worden door een slechte conditie van uw hoofdhuid. Als uw hoofdhuid onvoldoende doorbloeding heeft, krijgen zowel de huid als uw haarzakjes te weinig voedingsstoffen. Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicatie en medische behandelingen. Ook een vitamine A vergiftiging en een tekort aan ijzer kunnen de oorzaken zijn van uw haarverlies. Daarom wordt geadviseerd om bij haarverlies de oorzaak vast te laten stellen, zodat een passende behandeling gestart kan worden.

6. Kan stress haaruitval veroorzaken?

Stress kan eventueel haaruitval veroorzaken. Als u langdurig aan zware stress wordt blootgesteld, waarbij ook klachten als oververmoeidheid, een verhoogde bloeddruk en zelfs hyperventilatie ontstaan, kan haaruitval optreden. Uw lichaam kan de hoeveelheid adrenaline niet meer voldoende afbreken, waardoor andere lichaamsprocessen verstoord worden. Naast aantasting van de hoofdhuid, kan de haargroei nadelig beïnvloed worden. Stress zal op zichzelf doorgaans geen haaruitval veroorzaken, maar kan dit proces wel versnellen.

7. Heeft de manier waarop ik mijn haar verzorg invloed op het haarverlies?

Jazeker. Zowel uw hoofdhuid als uw haar zijn gebaat bij de juiste verzorging. Dit zit niet alleen in het gebruik van geschikte verzorgingsproducten. Let bijvoorbeeld altijd op bij het drogen van uw haren met een föhn. Zet de föhn niet direct op het haar en zet de föhn niet op de warmste stand. Uw haar kan hier door beschadigen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van stijl- en krultangen. Door de middelste warmtestand te gebruiken droogt of krult uw haar ook, maar wordt het wel beter behandeld. Kleurt, verft of permanent u uw haar? Ga dan verstandig om met het gebruik van de producten die u daarbij gebruikt. Als u niet zeker bent hoe u een kleuringsproduct moet gebruiken, ga dan naar uw kapper. Deze kan u direct informeren over de haarproducten die bij een goede haarverzorging passen.

8. Ik heb schildklierproblemen, kan dit de oorzaak zijn voor mijn haarverlies?

Ja. Zowel een traag werkende als een te snel werkende schildklier kunnen haarverlies veroorzaken. Schildklierproblemen veroorzaken bij de ene persoon meer haaruitval dan bij de andere. Als u haaruitval heeft door een slecht functionerende schildklier, is dit met de juiste medicatie vaak te herstellen. Het is belangrijk dat u goed wordt ingesteld op het schildkliermedicijn, daarom zal de behandelend arts uw bloed regelmatig controleren.

9. Ik heb onlangs een operatie ondergaan, nu valt mijn haar uit. Kan dit door de operatie veroorzaakt worden?

Ja. Zeker ingrijpende operaties en de weerslag die deze op uw lichaam hebben, kunnen acuut haarverlies veroorzaken. Uw haarzakjes worden ontregeld en uw haar valt uit. Het haarverlies dat optreedt na een operatie is  meestal  slechts tijdelijk en uw haren groeien daarna dus weer terug.

10. Sinds ik een streng dieet volg, merk ik dat ik meer haar verlies dan gewoonlijk. Is dit normaal?

Diëten waarbij u dagelijks weinig proteïnes binnenkrijgt, kunnen een proteïnetekort tot gevolg hebben. Hierdoor komt het haargroeiproces in de rustfase terecht. Houdt het proteïnetekort langdurig aan, dan krijgt u soms zelfs te maken met zwaar haarverlies. Uw haar laat dan eenvoudig los. Op met moment dat het proteïnetekort wordt aangevuld, stopt de haaruitval.

11. Welke vormen van haaruitval zijn tijdelijk?

Haaruitval lijdt niet altijd tot volledige kaalheid en hoeft ook niet blijvend te zijn. Met name haaruitval die veroorzaakt wordt door medicijngebruik en medische behandelingen, is tijdelijk van aard. Bij bepaalde haarziekten die onder controle zijn, is het haarverlies eveneens niet blijvend. Uw behandelend arts kan u meer vertellen over de aard en duur van de haaruitval.

12. Wanneer groeit mijn haar weer terug?

Dit is afhankelijk van de oorzaak en de mate waarin uw haar is uitgevallen. Op het moment dat de veroorzakende factor wordt weggenomen kan het natuurlijke haargroeiproces zich herstellen. Na medische behandelingen zijn in de regel resultaten het snelste zichtbaar. Het kan echter ook een aantal maanden duren, voordat uw haar weer gaat groeien.

13. Kan haaruitval behandeld worden?

Om haaruitval effectief te behandelen, is het noodzakelijk om de oorzaak te kennen. In sommige gevallen is er (nog) geen oplossing en laten artsen de haaruitval op zijn beloop. Haarziekten kunnen zichzelf soms bijvoorbeeld stabiliseren. Vaak is een gezonde levenswijze met een gevarieerd voedingspatroon onderdeel van een behandeling. U kunt het haarverlies camoufleren met een haarstukje of een haarwerk. Deze beschadigen uw eigen haar niet en sluiten aan bij uw kapsel en uitstraling.

14. Zijn er verschillen in de oorzaken van haaruitval bij mannen en vrouwen?

Haaruitval bij vrouwen kent meer oorzaken dan bij mannen. Daarnaast ziet een mannelijk haaruitval patroon er anders uit dan bij vrouwen. Mannelijke haaruitval begint in de regel aan de voorzijde, waarbij een terugtrekkende haarlijn en dieper wordende inhammen zichtbaar zijn. Haaruitval bij vrouwen heeft een meer verspreid patroon. De gehele haardos wordt dan dunner.

15. Waarom zie ik weinig vrouwen met haaruitval?

Percentages en aantallen lopen uiteen, maar geschat wordt dat zo’n 25 tot 40% van de vrouwen op de een of andere manier te maken heeft met ongewenste haaruitval. De meeste vrouwen zijn prima in staat om het haarverlies voor de buitenwereld verborgen te houden. Veel vrouwen kiezen voor een haarwerk of camoufleren het dunner wordende haar met opgestoken lokken. Daarnaast bestaan er nog diverse tijdelijk werkende haarverdikkingsproducten.

16. Ik heb gehoord dat ik Alopecia androgenetica heb, welke behandelingen zijn er voor mij beschikbaar?

Mannelijke kaalheid die zich in een beginfase bevindt, kan behandeld worden met het gebruik van haargroeimiddelen. Uw arts kan een effectief haargroeimiddel voorschrijven. De haaruitval wordt geleidelijk aan minder. Vindt u het dagelijkse gebruik van een geneesmiddel lastig, dan is een permanente oplossing in de vorm van een haartransplantatie een mogelijkheid.

17. Zijn er verschillende oplossingen om de oorzaken van haaruitval bij mannen en vrouwen te behandelen?

Hoe het haarverlies behandelt kan worden, hangt grotendeels af van de oorzaak. U kunt het haarverlies soms verminderen door het gebruik van Minoxidil. Hiermee wordt verdere haaruitval tegen gegaan. Mannen kunnen bovendien een beroep doen op haargroeimiddelen als Finasteride en Dutasteride. Deze middelen zijn echter ongeschikt voor het gebruik door vrouwen. Vrouwen hebben soms baat bij het gebruik van de Diane pil. Benader altijd uw (huis)arts bij ongewenst haarverlies. Deze streeft samen met u naar een oplossing, waarbij het haarverlies verminderd en beperkt kan worden.

18. Is een haartransplantatie ook geschikt voor vrouwen?

Mannelijke kaalheid kan ook bij vrouwen een oorzaak zijn voor overmatige haaruitval. De technieken die bij haartransplantaties worden toegepast, zijn door de jaren heen verbeterd en verfijnd. Uw haar hoeft niet (meer) altijd gemillimeterd te worden om een behandeling te ondergaan. Dit maakt een haartransplantatie ook een geschikte behandeling voor vrouwen met Alopecia androgenetica. De haarsparende haartransplantatie wordt door meerdere klinieken aangeboden. Vraag bij diverse aanbieders een prijsopgave aan, zodat u de mogelijkheden en reeds bereikte resultaten met elkaar kunt vergelijken.

19. Kan haaruitval voorkomen worden?

Haarverlies veroorzaakt door medicijngebruik, een medische behandeling of een haarziekte is moeilijk te voorkomen. Een gezonde levensstijl met een afwisselend en verantwoord voedingspatroon kan echter wel de kans op het verlies van uw haren verminderen. Vermijd langdurige blootstelling aan stress en wees lief voor uw hoofdhuid en haardos. Laat uw haren na het wassen vanzelf drogen, waarbij u het gebruik van een te warme föhn voorkomt. Kies voor de juiste verzorgingsproducten en verwen uzelf af en toe eens met een hoofdhuidmassage. Dit verbetert de doorbloeding van de huid, wat de haarzakjes ten goede komt.

20. Heeft de manier waarop ik mijn haar verzorg invloed op ongewenste haaruitval?

Ja. Haarverzorging is zeker van invloed op de conditie van uw haar. Behandelingen als permanenten en haarkleuringen die regelmatig worden uitgevoerd laten hun sporen na. Tegelijkertijd wordt uw haar met het ouder worden ook droger en verliest het veerkracht. In combinatie met een verkeerde verzorging kan het haar sneller breken, er broos uit zien en zelfs uitvallen. Voor de beste haarverzorging is een ervaren kapper de aangewezen persoon. Bij de kapper krijgt u ook advies over de verzorgingsproducten die passen bij uw haartype.

21. Is het mogelijk dat door het gebruik van een verkeerde kam of borstel mijn haar uitvalt?

Verschillende haarborstels en kammen zijn geschikt voor dik, dun, steil, krullend en/of kroeshaar. Deze diversiteit is niet voor niets. Door uw haren te kammen en te verzorgen met een geschikte kam, vermijdt u problemen zoals breekbaarheid en staticiteit. Weet u niet welke borstel of kam u het beste voor uw kapsel kunt gebruiken? Uw kapper kan u hierover informeren. Sowieso wordt het gebruik van plastic borstels vaak afgeraden. Uw haar kan door het plastic namelijk erg statisch worden.

22. Is het waar dat ijzertekort haaruitval kan veroorzaken?

Ja. Uw lichaam heeft voldoende ijzer en andere mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Een langdurig tekort aan ijzer kan haaruitval tot gevolg hebben. Vermoedt u een ijzertekort? Dit kan eenvoudig met een bloedonderzoek aangetoond worden. Bloedarmoede oftewel een gebrek aan ijzer komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Zeker na heftig bloedverlies door bijvoorbeeld een ingrijpende operatie of door een voedingspatroon waarin ijzer nauwelijks voorkomt, denk aan vegetariërs, kan ijzertekort zich voordoen. In geval van een gebrek kan het tekort aangevuld worden met een voedingssupplement.

23. Als de oorzaak van mijn haaruitval is vastgesteld, kan ik dan beginnen met een snelle behandeling?

Om adequate behandeling mogelijk te maken, is het belangrijk om de oorzaak van het haarverlies te kennen. Zeker is dat u niet direct resultaten kunt verwachten van een behandeling. Bij het gebruik van haargroeimiddelen, een haartransplantatie en mesotherapie is er tijd nodig, voordat de eerste resultaten zichtbaar zijn. Maak een weloverwogen keuze voor een behandeling, waarbij het belangrijk is om een realistisch verwachtingspatroon te hebben. Vaak is het mogelijk om behandelingen met elkaar te combineren.

24. Heeft een pruik invloed op haaruitval?

Nee, normaal gesproken niet. U kunt rustig een haarstukje of een haarwerk dragen. Dit heeft geen negatieve invloed op uw natuurlijke haargroei. De haarwerken worden gemaakt van materialen die ademen. Uw hoofdhuid gaat hierdoor niet zweten. Let op dat haarwerken of pruiken die bijvoorbeeld te strak zitten wel invloed kunnen hebben op de haarsituatie.

25. Kan ik een haarwerk en een haargroeimiddel met elkaar combineren voor snellere resultaten?

Het haargroeiproces voltrekt zich in fasen. Als u weet dat een gezonde haar gemiddeld 1 cm per maand groeit en dat het gebruik van een haargroeimiddel geen invloed heeft op de haargroei snelheid, dan kunt u zich voorstellen dat snellere resultaten helaas niet mogelijk zijn. Dat neemt niet weg dat u een haarwerk en het gebruik van een haargroeimiddel met elkaar kunt combineren. Uw natuurlijke haargroei wordt immers niet benadeeld door het dragen van een haarwerk.

26. Waarom valt haar uit door chemotherapie?

Haaruitval is een van de bekendste bijwerkingen van chemotherapie. Chemotherapie is een behandeling waarbij cytostatica worden gebruikt. Dit soort medicatie, cytostatica, is erop gericht om snel delende cellen te vernietigen. Hiertoe behoren kankercellen, maar ook gezond snel delende cellen zoals de cellen die aanwezig zijn in de haarzakjes. Onder invloed van cytostatica zal het haar daarom uitvallen.

27. Valt bij chemotherapie haar altijd uit?

Nee, chemotherapie wordt afgestemd op het soort kanker dat wordt behandeld. Sommige van deze medicijnen veroorzaken haaruitval, terwijl andere mixen relatief weinig tot geen haarverlies tot gevolg hebben. Behandelend oncologen kunnen vooraf vrij nauwkeurig vertellen welke bijwerkingen u van de chemotherapie kunt verwachten en of u uw haar zult verliezen. Daarnaast kan hoofdhuidkoeling soms de haaruitval voorkomen of verminderen.

28. Hoe kan een specialist de oorzaak van haaruitval vaststellen?

Aan de hand van uw verhaal en klachten kan een specialist soms vaststellen wat de achterliggende oorzaak van het haarverlies is. Dit is niet bij iedereen het geval, daarom wordt tijdens een uitgebreid consult uw algemene gezondheid besproken en kan aanvullend bloedonderzoek geadviseerd worden om de exacte oorzaak op te sporen. Ook kunnen monsters van de hoofdhuid worden genomen. Voor een adequate behandeling is het kennen van de oorzaak noodzakelijk.

29. Worden de kosten voor medicijnen om haaruitval te behandelen vergoed?

Afhankelijk van de oorzaak bestaat de mogelijkheid voor kostenvergoeding. Medicatie voor de behandeling van Alopecia androgenetica komen vrijwel nooit voor vergoeding door uw zorgverzekeraar in aanmerking. Geneesmiddelen die voorgeschreven worden voor de behandeling van een niet-erfelijke haarziekte worden geregeld vanuit de basisverzekering vergoed. Uw eigen risico is hierbij iets om rekening mee te houden. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

30. Kan ik zelf iets doen om haaruitval te verminderen of te voorkomen?

Laat u niet misleiden door allerlei producten die een volle haardos en nieuwe haargroei beloven. In uw zoektocht naar een oplossing voor haaruitval ziet u dat de markt wordt overspoeld met hippe en trendy shampoos, lotions, crème, tabletten en poeders die u van alles beloven. Het enige wat hier meestal mee wordt bereikt is een teleurstelling, onnodig hoge uitgaven en haar dat nog steeds uitvalt. Er zijn slechts enkele haargroeimiddelen effectief bewezen. Bovendien is het effect van zo’n middel sterk afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies.

31. Kan ik een voedingssupplement gebruiken om haaruitval tegen te gaan?

Vitamines en mineralen zijn voor een gezonde haargroei erg belangrijk. Tegenwoordig zijn er speciale supplementen verkrijgbaar die zich richten op de haargroei. Voorkom dat u een overvloed aan vitamines en mineralen binnen krijgt. Een tekort is niet goed, maar een teveel is dat zeker ook niet. Dit kan namelijk ook een averechts effect hebben.

32. Is haaruitval seizoensgebonden?

Onder invloed van de verschillende seizoenen kan haaruitval toenemen. Veel mensen zien een toename van het haarverlies in de zomer en herfst. Deze vorm van haaruitval is een veel voorkomend verschijnsel en meestal niets om u zorgen over te maken. Wees in deze periodes van het jaar extra zorgzaam voor uw haar.

bronnen: bioradix, bonusan, mesoestetic, haarstichting Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s