Wil je tekenbeten vermijden deze zomer? Dit is een simpel trucje die iedereen zou moeten weten

Na een wilde winter, en hopelijk een prachtige lente, zal ook de zomer er snel gaan zijn.

Lekker picknicken in het park, een barbecue in de tuin, wandelingen met de kinderen… Niets leuker dan buiten komen met het lekkere weertje…Maar er is één iets wat  uiterst vervelend is in het bos of in plekken met veel gras: teken.

Muggenbeten kan ik nog verdragen (ook al zijn ze zo irritant), maar ze zijn niet gevaarlijk. Maar teken? Ik ken iemand die de ziekte van Lyme heeft… Dit had ik niet gedacht dat haar leven zo zou veranderen…. N. Ik denk aan jou bij het schrijven van deze blog.

Teken zijn zo klein dat ze soms onmogelijk op te merken zijn wanneer ze zich vastgeklampt hebben aan je lichaam.

Om ze dus niet van je lichaam te moeten laten verwijderen heb ik een lijstje samengesteld met vijf essentiële oliën die teken zouden moeten weghouden (en je zal nog lekker ruiken ook) deze zomer.

Dit zijn vijf essentiële oliën die perfect zijn om vrij van teken te zijn:

  1. Lavendelolie ruikt lekker voor vele mensen, maar insecten haten het.
  2. Olie van de polei plant: deel van dezelfde familie als munt, maar giftig voor insecten.
  3. Citroengras olie heeft een frisse citrusgeur en je kan het direct op je huid aanbrengen.
  4. Eucalyptusolie houdt niet alleen insecten op een afstand, maar het kalmeert de huid ook bij beten en jeuk.
  5. Limoenolie is een andere geur die insecten niet kunnen verdragen. Smeer een beetje op je huid en ze zullen wegblijven. Voor nog betere bescherming kan je zelfs wat op je kleren spuiten.

Maar stel dat je toch een teek hebt, hoe moet je die verwijderen?

Teken zijn bijna niet te zien wanneer ze over je huid lopen of wanneer ze zich nog maar net hebben vastgebeten. De spinachtige parasiet is ontzettend klein, klemt zich vast met kleine weerhaken en doorboort de huid met een hypostoom (zaagachtig orgaan). Op dat moment zit een teek letterlijk muurvast: je krijgt er geen beweging in zonder dat je daarbij speciaal materiaal gebruikt. Het kan gevaarlijk zijn om een teek op de foutieve manier te verwijderen: de teek kan namelijk tijdens een onjuiste manier zijn besmetting in je huid loslaten. Verwijder een teek daarom dus altijd met een speciale tekenverwijderaar. Zo verminder je de kans op een besmetting, zoals de ziekte van Lyme.

Heb je een teek gespot op je huid? Tijd voor actie!

Met een speciale tekentang, tekenlepel of tekenlasso verwijder je de teek op een veilige manier. Zonder een dergelijk hulpmiddel is het onbegonnen werk: met je nagels kun je de volledige teek niet verwijderen.

Ook andere middelen zoals een pincet zijn niet precies genoeg om de parasiet op de juiste manier uit je huid te halen. Verwijder een teek met het juiste hulpmiddel zo snel mogelijk na de tekenbeet: je hebt een minimale kans op besmetting wanneer je de teek binnen acht uur na de beet verwijdert.

Noteer bij de verwijdering van de teek wanneer je gebeten bent, waar je gebeten bent en wanneer je de teek verwijderd hebt. Let daarna nog drie maanden op de plek waar de teek zich heeft vastgebeten: verkleuringen van de huid of andere klachten met betrekking tot de ziekte van Lyme kunnen na een paar weken of maanden ook nog optreden. Een rode kring op de plek van de beet, genaamd Erythema Migrans, wijst bijvoorbeeld op deze ziekte.

 

Correct verwijderen van een teek

tekentang

Een teek verwijderen is niet moeilijk maar moet dus wel met precisie gebeuren. Met een tekentang druk je de grijpers van de tang open door middel van drukpunten (zoals bij een pen). De ‘bek’ van de tang opent waarna je de teek stevig kunt vastpakken. Verwijder vervolgens de teek met een draaiende beweging en trek de teek er opwaarts uit. Let goed op dat je de hele teek tot aan de kop goed vast hebt voordat je hem eruit trekt.

Een tekenlasso is tevens bedoeld om een teek uit je huid te halen. De lasso kan aan de hand van een schuifsysteem worden aangepast op de grootte van de teek. Leg de lasso om de teek heen en trek de lasso strak met het schuifsysteem. Vervolgens haal je met een draaiende beweging de teek rustig en voorzichtig uit de huid.

Met een tekenlepel kun je ook een teek verwijderen: hiermee schep je als het ware de teek uit je huid. De lepel heeft een V-vormige inkeping die je tegen de teek aanzet. Wanneer de inkeping zo dicht mogelijk tegen de teek staat kun je de teek uit je huid ‘scheppen’.

Ontsmet na het verwijderen van de teek altijd het wondje met 70% alcohol of met jodium.

Hoe gebruik je een tekentang?

Hoe verleidelijk het ook is om een teek met een pincet uit je huid te trekken is dit absoluut het laatste wat je moet doen. Wanneer je een teek niet op de juiste manier verwijdert is de kans op een besmetting groter. Knijp een teek bijvoorbeeld ook nooit fijn. Tijdens het knijpen kan een teek zijn gehele maaginhoud mét eventuele besmetting lozen waardoor je alsnog besmet kunt raken. Irriteer een teek nooit wanneer je opmerkt dat je een tekenbeet hebt. Krab er niet aan, trek er niet aan en irriteer de teek niet met middeltjes zoals alcohol of olie. We raden het tevens af om de teek te prikkelen door middel van verhitting of verkoeling. Gebruik dus altijd de juiste middelen om de teek zo veilig mogelijk te verwijderen. Vernietig daarna het beestje met een hard voorwerp. Op die manier kan de teek geen andere gastheer zoeken en zich dus niet verder verspreiden. Gooi een levende teek nooit terug in de natuur: daar zal hij gewoon weer wachten op een volgend slachtoffer.

 

Wanneer naar de dokter?

Zelfs wanneer je een teek op de veilige manier binnen een paar uur verwijderd hebt kunnen er klachten optreden. Houd dus altijd de beetplek en de huid eromheen in de gaten in de weken na de beet. Verschijnt er alsnog een rode kring ook al heb je de teek op tijd uit je huid gehaald? Ga dan onmiddellijk naar de huisarts voor een antibioticakuur. Hoe sneller je erbij bent, des te hoger de kans dat je besmetting tegen kunt gaan. Er kunnen ook klachten optreden zonder dat je te maken krijgt met een rode vlek of een rode ring op de huid. Heb je bijvoorbeeld in de weken na de beet last van grieperige verschijnselen, spierpijn en/of koorts? Laat je dan voor de zekerheid controleren bij je dokter: je kunt na een tekenbeet beter het zekere voor het onzekere nemen.

In sommige gevallen ontstaan er huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Ook kun je last krijgen van je gewrichten. Dit kan gebeuren wanneer de besmetting in het eerste stadium niet (goed) behandeld is, maar kan tevens een uiting zijn van het eerste stadium van de ziekte van Lyme. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten en de klachten komen ook niet allemaal op hetzelfde moment. Ga dus altijd, dus ook bij enige twijfel, naar de huisarts wanneer je last hebt van bovenstaande klachten.

Met dit filmpje kan je zien hoe je de teek kan verwijderen . 

teken

 

 

bron: stopdeteek.nl en nl.newsner.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s