Hoe ontstaan grove poriën?

‘Grove poriën’ is al een aantal jaar een van de meest gezochte beautytermen op internet. Enige tijd geleden bleek uit Amerikaans onderzoek dat de helft van de deelgenomen vrouwen vindt dat zij te grove poriën heeft. Ook wordt de grove poriën ervaren als een groot probleem. Bijna 30% blijkt zich zelfs drukker te maken om te grote poriën dan om rimpels. Niet zo gek: schoonheid wordt immers geassocieerd met een egale huid. Hoe minder zichtbaar je poriën, hoe gezonder, jonger en egaler je huid oogt.

Eerst de feiten over poriën

Er zijn drie factoren die het formaat van je poriën bepalen: erfelijke aanleg, verstopte poriën en collageenverlies. Het gebruik van (te)veel make-up, een te trage huidafschilfering of een van nature vetter huidtype zal het teveel aan talg je poriën verstoppen, waardoor ze meer zichtbaar worden.

Verslappende poriewand

Bij langdurige verstopping rekt de poriewand steeds iets verder op. Je leeftijd doet er vervolgens een schepje bovenop. Een collageen- en elastine tekort kunnen ontstaan, waardoor de poriën verslappen en verzakken, en daardoor verder open gaan staan. Zeker als je huid in het verleden veel is blootgesteld aan de zon. Tot slot de genetische factor: de een heeft nu eenmaal een verfijndere poriestructuur dan de ander. Wij kunnen met echoapparatuur je collageen meten. Het collageengehalte is eventueel aan te vullen door middel van een supplement.

De inzet van zuren

We kunnen de verstopte poriën ook verminderen met producten die glycolzuur, salicylzuur, vitamine A (retinol) of vitamine B3 bevatten. Zij helpen de huid van dode huidcellen en talg te ontdoen, waardoor poriën minder opvallen of verstopt raken. Daarnaast verhogen glycolzuur en vitamine A de productie van collageen en elastine. Dat helpt het uitzakken van de porie te vertragen. Salicylzuur is bovendien niet alleen aan het huidoppervlak, maar ook tot diep in de porie werkzaam. Dit helpt om de verstopping aan te pakken en te voorkomen.

Goed reinigen is de basis

Door je huid goed te reinigen voorkom je dat vuil en talg de poriën verstoppen en verwijden. Reinigers met een lage dosis salicylzuur of een gemiddelde dosis melk- of glycolzuur stimuleren de cel vernieuwing en houden de poriën schoon.

Schakel onze hulp in

Als je poriën verstopt zijn is het belangrijk om deze goed te laten behandelen bij een huidspecialist. Laat het uitknijpen van pukkeltjes en mee-eters aan de specialist over, want met name mee-eters kunnen resulteren in blijvend vergrote poriën of littekens.

Behandeling van grove poriën

Als u eenmaal grove poriën heeft gekregen is het niet evident om het verschijnsel volledig terug te draaien. Dit komt nu eenmaal door het verouderen en alle veranderingen die de huid in de puberteit heeft doorgemaakt.

Wel is het mogelijk om met de juiste werkzame producten en behandelingen te voorkomen dat grove poriën groter worden, bovendien kan de huidstructuur nog wel verfijnd worden. Dat is natuurlijk niet mogelijk in één behandeling. Behandeling in kuurvorm is effectiever en ook (thuis)onderhoud is nodig voor een huid met grove poriën.

 

1. Acnétherapie bij grove poriën

Met het regelmatig ondergaan van een dieptereiniging worden de poriën geledigd en de huid grondig schoongemaakt. De huid met grove poriën kan verbeteren door middel van peelings en producten op basis van salicylzuur en retinol. Salicylzuur verwijdert de dode huidcellen, werkt ontstekingsremmend en kan tot diep in de porie doordringen. De schone poriën sluiten zich weer na de behandeling.

2. Peeling bij grove poriën

Peelings zijn ook een van de behandelvormen voor grove poriën.

3. Micro-needling therapie bij grove poriën

Behandeling met de needlingpen, eventueel in combinatie met een vloeibare peeling, geeft in kuurvorm vaak een duidelijk zichtbaar resultaat aan de huidstructuur, ook op langer termijn. Deze behandeling kan ook afgewisseld worden met dieptereiniging. Met micro-needling therapie bereiken we ook de diepere huidlaag onder de opperhuid. Grove poriën liggen vaak diep. Met micro-needling kunnen we bindweefsel activeren, waardoor de ‘gaatjes’ op een natuurlijke manier van binnenuit geleidelijk opgevuld worden met eigen collageen. Dit maakt het reliëf geleidelijk steeds minder zichtbaar en daardoor verfijnt de huidstructuur.

4. Hydrafacial bij grove poriën

Hydrafacial is ook een van de behandelvormen voor grove poriën. Naast ‘verfrissen’ is het namelijk ook belangrijk dat de behandeling daadwerkelijk effect heeft in de diepte. Afhankelijk van uw huidtype geeft behandeling in kuurvorm, bijvoorbeeld eens per 3 of 4 weken, het meeste effect. Bij gebruik thuis van onze therapeutische producten zult u het effect van de therapie versterken en de resultaten kunnen onderhouden.

 

Meer informatie over onze behandelingen kan je vinden op onze website www.beautyfulskin.be 

einde blog laatste aanpassing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s