Waarom is melk ongezond?

De mythe rondom melk is dat je het hard nodig zou hebben voor het tegengaan van osteoporose (het brozer worden van je botten). Maar een aantal wetenschappelijke onderzoeken* hebben aangetoond dat het drinken van melk dit helemaal niet tegengaat. Integendeel. Melk bevat inderdaad calcium, en een mens heeft calcium nodig. Tussen de 1000mg en 1200mg per dag. De samenstelling van koemelk zorgt er echter voor dat de mens de calcium in melk heel slecht kan opnemen. Het heeft onder andere een te hoog fosforgehalte. Dit mineraal hecht zich aan de calcium, waardoor jouw lijf het zeer slecht kan opnemen. De eiwitten in melk zorgen er bovendien voor dat de calcium versneld wordt uitgescheiden. Voor een betere opname van calcium kun je dit beter uit andere voedingsmiddelen halen.

Wist je dat groene bladgroenten royale hoeveelheden calcium bevatten? Denk aan: broccoli, spinazie en boerenkool (een flinke hand bevat maar liefst 150mg tot 200mg calcium). Deze calcium kunnen wij veel beter opnemen. De groenten bevatten naast calcium tevens vitamine C en K om de opname van de calcium te vergemakkelijken. Denk hierbij aan: broccoli, spinazie en boerenkool (een flinke hand bevat maar liefst 150mg tot 200mg calcium), maar ook venkel bevat calcium. Maar daar houden de plantaardige calciumbronnen niet op. Naast groene bladgroenten zit belangrijke mineraal ook in o.a.:

Thumb dadels 6635
Wist je dat dadels per stuk ongeveer 15mg calcium bevatten?

amarant
quinoa
bruine rijst
bramen
zwarte bessen
kiwi’s
rabarber
dadels
(gedroogde) vijgen en abrikozen
pruimen
moerbeien
kumquats
tempeh
en in diverse zaden, pitten en noten zoals amandelen (dus ook amandelboter, tahini, sesamzaadboter) .

Dit zijn bijzonder gezonde calciumbronnen die niet gepaard gaan met de nadelen van koemelk. Doordat je lijf de calcium slecht uit koemelk kan halen, gaat je lijf bij flink verbruik de missende calcium dan maar uit eigen weefsel halen. Je bereikt dus eigenlijk het tegenovergestelde.
Bovendien bestaat er rondom massa geproduceerde koemelk de controverse dat veel melkveekoeien langer binnen staan. Niet alleen krijgen de beesten minder beweging, hun dieet is ook veranderd. In plaats van het oorspronkelijke gras uit de weide, wordt ze nu meer graanvoeding gegeven. Een generatie geleden gaf de gemiddelde melkkoe nog negen liter melk per dag. Tegenwoordig is dat 25-30 liter. Daar kun je al je vraagtekens bij zetten.

En infecties worden logischerwijs behandeld met antibiotica en ook al wordt de melk van tijdens de kuur niet gebotteld, het werkt na en het is niet altijd te garanderen dat je van deze antibiotica geen enkel spoortje terugvindt in jouw glaasje melk. In Nederland werken we namelijk met zogeheten ‘maximaal toelaatbare grens voor residuen’ wat betekent dat er wel degelijk nog sporen -hoe miniscuul ook- in jouw glaasje terecht kunnen komen.

Daarnaast kunnen er veel mensen ook niet tegen lactose. Vaak wellicht zonder dat ze dit zelf weten. En zo is er nog veel meer te vertellen over melk, maar dit is in het kort een verklaring waarom je in mijn recepten niet snel koemelk tegen zult komen. Soms gebruik ik wel geitenmelk en -yoghurt, omdat het menselijk lichaam geiten- en schapenmelk beter kan verteren dan koemelk, maar nog beter en vaker gebruik ik plantaardige melken.

Als jij ook het idee hebt dat melk om een een of andere reden niet meer goed valt, schakel dan over op bijvoorbeeld amandelmelk, kokosmelk, hazelnootmelk, hennepzaadmelk (dit bevat maar liefst 450mg calcium per 250ml melk) of een andere noten- of zadenmelk die je zelf maakt of uit de natuurwinkel haalt. 

* Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Door: D Feskanich, W C Willett, M J Stampfer and G A Colditz; Channing Laboratory, Boston, Mass. 02115, USA.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s